ENDELIG: Jakob Fuglsang har vært nære flere ganger, men søndag kom endelig den første store endagsseieren. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Fuglsang fløy fra alt og alle i Liège-Bastogne-Liège

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 28.04.19 20:01

Del på    

Maktdemonstrasjon av Astana-kapteinen.

(procycling.no): Opp den siste bakken av søndagens Liège-Bastogne-Liège avgjorde Jakob Fuglsang årets utgave av La Doyenne.

Dansken klinte til tidlig i Côte de la Roche aux Faucons og kun to mann klarte å følge. Michael Woods (EF Education First) og Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) klamret seg fast, og kjørte sammen med Astana-kapteinen en stund.

Men like før toppen av bakken kom den andre fartsøkningen fra Fuglsang. Først knakk Woods som en kvist, før unge Formolo også ble distansert.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Over toppen gjensto fortsatt tolv lettkjørte kilometer til Liège. I en utforkjøring med fire kilometer igjen holdt det på å gå galt for Fuglsang, men med mesterlige sykkelferdigheter holdt han seg på sykkelen.

Beina til den danske fuglen sang, og 34-åringen fløy hele veien inn til målstreken. I ensom majestet krysset Jakob Fuglsang som førstemann, og tok sin første store seier i et endagsritt. Triumfen er Danmarks første monumentseier siden Rolf Sørensen i Flandern rundt i 1997.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TETTRIOEN: Davide Formolo og Michael Woods måtte slippe Fuglsang før toppen av bakken. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) var 30 sekunder bak Fuglsang, og tok en imponerende andreplass. Italieneren tok dermed sin første podieplassering i et monument. Bora fikk to mann på podiet, da Maximilian Schachmann vant spurten om tredjeplassen foran Adam Yates (Mitchelton-Scott) og Michael Woods.

Odd Christian Eiking var eneste norske bidrag i rittet. Wanty-Gobert-rytteren trillet i mål til 37. plass, 3:34 bak Fuglsang. 24-åringen hang med helt inn til Côte de la Roche aux Faucons, men måtte gi tapt da de store kanonene begynte å kjøre. Det er ungguttens klart beste plassering i Liège-Bastogne-Liège.

Knakk endelig Alaphilippe

Vårsesongen 2019 har føltes som en eneste lang duell mellom Jakob Fuglang og Julian Alaphilippe. Deceuninck-QuickStep-rytteren slo først Fuglsang da de to gjorde opp om Strade Bianche. De to møttes igjen i finalen i Amstel Gold Race. En taktisk finale gjorde til slutt at det var Mathieu van der Poel som stakk av med seieren. Fuglsang slo Alaphilippe i spurten, men ble bare nummer tre.

I La Flèche Wallonne tok han et steg til opp på podiet, men denne gangen var Alaphilippe igjen foran. Søndag klarte Fuglsang endelig å knekke den franske 26-åringen. Dermed står dansken igjen med de imponerende plasseringssifrene 3, 2 og 1 fra de tre klassikerne i Ardenner-uka. Etter de to første var det nøyaktig det utfallet Fuglsang sin kone spådde.

– Det er en utrolig følelse. Jeg er glad for at hun hadde rett, og jeg lover at jeg fra nå av alltid skal høre på henne, sa en spøkefull Fuglsang i seiersintervjuet vist på Eurosport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KONA FIKK RETT: Loulou og Jakob Fuglsang omfavnet hverandre etter målgang i Liège. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Det var et hardt ritt! Den siste bakken så hadde jeg laget som trakk meg til perfekt posisjon før bakken. Vi var litt spredt gjennom dagen, men i de viktige øyeblikkene så var de der. De gjorde en fantastisk jobb. Gorka Izagirre førte meg inn til Roche aux Faucons i perfekt posisjon, sier dansken om rittets siste bakke.

Fjorårets andremann Michael Woods tråkket til, men 34-åringen til Astana fulgte enkelt.

– Da Woods angrep så var det perfekt for meg å gå etter han. Så tenkte jeg at målstreken min var på toppen. Jeg visste fra fredag da vi syklet løypa at jeg ikke kunne vente. Så første del av Roche aux Faucons måtte jeg gjøre hard for å få til en seleksjon. Så trodde jeg at Woods kom til å bli med over. Men jeg tenkte at jeg måtte prøve. Så jeg gjorde det. Da jeg så bakover og så at både han og Formolo var borte, så visste jeg at jeg måtte gi alt. Nå må du dø før toppen, og prøve å holde det gående.

Fuglsang holdt det gående, men presset nesten for mye i en utforkjøring. Bakhjulet glapp, men den tidligere MTB-syklisten holdt mesterlig kontroll på sykkelen.

– Det var et skummelt øyeblikk. Men det ga meg litt adrenalin før den siste delen, flirte dansken om hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRAKJØRT: Julian Alaphilippe trillet over målstreken som 16. mann. Et aldri så lite antiklimaks etter en strålende vår. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Slik gikk det til:

Etter 6,8 kilometer med nøytral sone dundret feltet i gang på første av 256 kilometer i den 105. utgaven av Liège-Bastogne-Liège.

Fem ryttere angrep øyeblikkelig. Julien Bernard (Trek-Segafredo), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert), Dries Van Gestel (Sport Vlaanderen-Baloise) og Jérémy Maison (Arkéa-Samsic) dannet dagens første bruddkvintett.

Manuele Mori (UAE Team Emirates) og Baptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles) forsøkte å kjøre seg opp, men feltet lot dem ikke slippe av gårde. Van Gestel måtte slippe, dermed satt fire mann igjen i teten.

Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloise) og Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles) maktet den bragden kort tid etter, før også Lilian Calmejane (Total Direct Énergie) og Kenny Molly (Wallonie Bruxelles) fikk kontakt.

De åtte i teten fortsatte og fikk etablere dagens brudd.

Stigende ledelse

Etter kun tre mil på veiene i Sør-Belgia hadde oktetten fått hele 8:35 til feltet.

Snitthastigheten sank, og etter én time var det ikke kjørt mer enn 38 kilometer.

Ledelsen fikk strekke seg helt forbi ni minutter før Deceuninck-QuickStep begynte å kontrollere tempoet i feltet. 

Over Côte de La Roche-en-Ardenne, rittets første skikkelige stigning, hadde luken blitt redusert til 6:45.

Favoritter står av

To tidligere vinnere, Dan Martin (UAE Team Emirates) og Alejandro Valverde (Movistar Team), sto av den våte dagen i Belgia allerede før de siste 100 kilometerne.

Før de siste 90 kilometerne støtet Bernard fra feltet. Trek-Segafredo-rytteren kjørte fra bruddkameratene, men feltet var nå like bak.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

83 kilometer før mål hadde franskmannen 20 sekunder til resten av feltet, og 1:20 til hovedfeltet.

Med syv mil igjen var det over for de første utbryterne, men nye angrep kom straks fra feltet. En stor og farlig gruppe skilte seg ut, men det samlet seg igjen opp Col du Rosier.

Nytt brudd

Tanel Kangert (EF Education First) og Omar Fraile (Astana) angrep like etter samlingen. De fikk etter hvert selskap av Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Michael Albasini (Mitchelton-Scott), David De La Cruz (Team Sky), Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) og Alessandro De Marchi (CCC Team).

Det nye bruddet fikk raskt 30 sekunder på feltet. De La Cruz måtte bytte sykkel, men kom seg likevel tilbake til fronten.

Åtte kilometer fra La Redoute hadde de skaffet seg 55 sekunder.

Finalen starter

Den ikoniske La Redoute-stigningen skjedde uten angrep fra feltet. Men Tanel Kangert klinte til i bruddet og tok ledelsen alene.

Med tre mil igjen hadde han drøyt 20 sekunder til feltet, som samtidig kjørte inn restene av bruddet.

Kun to kategoriserte stigninger gjensto, med Côte des Forges som den første.

Battaglin (Katusha) angrep opp bakken, men det var Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) som klarte å stikke av gårde fra feltet.

Gilbert måtte slippe opp opp bakken, mens et stadig mindre felt fulgte bak den nye tetduoen Kangert og Konrad.

Farlig duo av gårde

Med 23 kilometer igjen angrep Tim Wellens (Lotto Soudal) og Daryl Impey (Mitchelton-Scott).

Duoen forsøkte å komme seg i forkant før Côte de la Roche aux Faucons, rittets siste skikkelige bakke.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Astana satt fremdeles med seks mann i feltet, og tok ansvar i jakten på de fire rytterne foran feltet.

Siste bakke

Kangert, Konrad, Wellens og Impey hadde 13 sekunder til favorittgruppa før bakken. Wellens kjørte glatt fra de tre andre i bunnen av bakken.

Astana holdt fronten et stykke inn i bakken, før Alaphilippe seg fram. Det første angrepet kom fra EF Education og Michael Woods. Men angrepet ble fulgt.

Så prøvde Jakob Fuglsang. Astana-kapteinen sitt angrep klarte kun Woods og Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) å følge.

Gaudu (Groupama-FDJ) og Teuns (Bahrain-Merida) var nærmest mens en større gruppe samlet seg litt lenger bak i siste del av bakken.

Jakob Fuglsang fortsatte å klemme til, og da fikk til slutt Michael Woods nok. Formolo måtte gi seg litt nærmere toppen, mens Fuglsang tråkket solo inn på de siste tolv kilometerne.

I en utforkjøring med fire kilometer igjen holdt det på å gå galt for dansken, men han holdt seg på sykkelen.

Ingen klarte å hente dansken, som tok sin første monumentseier.

Tagget med: , , , ,

Les også disse