SVIKTET: Chris Froome fikk det tungt i den siste motbakken. Foto: Tim de Waele

Froome kjørte av veien, så tapte han tid i siste bakke

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 13.07.17 17:03

Del på    

Fabio Aru tok gult på den tolvte etappen.

(procycling.no): På torsdagens tolvte etappe var det klatrestjernens tur til å skinne. Og da rivalene støtet i den siste bakken, sviktet Chris Froome.

De siste fire milene på den 214, kilometer lange klatreetappen var av det meget brutale slaget. Tre kategoriserte stigninger ventet i finalen. HC-kategorien Port de Balès (11 kilometer à 7,7 prosent), førstekategorien Col de Peyresourde (9,7 kilometer à 7,8 prosent) samt den avsluttende Peyragudes-bakken (2,4 kilometer à 8,4 prosent).

Stephen Cummings (Dimension Data) ledet med to minutter inn i Peyresourde, men Sky-kjøret gjorde at luken raskt ble mindre.

Chris Froome (Team Sky) bommet fullstendig på en sving like før bakken startet, og var nære ved å kjøre inn i en bobil. Fabio Aru (Astana) møtte nesten samme skjebne, men stjerneduoen kom seg på veien igjen, og kjørte inn den ventende favorittgruppa.

På den siste kilometeren sprakk det endelig opp blant klatre. Fabio Aru økte tempoet, og Chris Froome måtte slippe. På de siste meterne seg Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ifra, og vant etappen to sekunder foran Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) og Fabio Aru. Froome endte på syvendeplass, 22 sekunder bak Bardet.

– Det var en tøff dag for meg i finalen. Lagkameratene gjorde en utrolig jobb for meg i dag, men jeg hadde ikke beina til å avgjøre det mot slutten. Så enkelt er det, sa Froome til et samlet pressekorps utenfor Sky-bussen, etter målgang.

– Avslutningen var brutal. Den har partier på over 20 prosent. Det er veldig veldig hardt. Jeg kan bare si gratulerer til Romain Bardet for å vinne etappen, og til Fabio Aru som tok den gule trøya. Rittet er i gang for alvor nå, konkluderte fjorårets vinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HJEMMESEIER: Dagen før frankrikes nasjonaldag sørget Romain Bardet for hjemmeseier på tourens tolvte etappe. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE

Froome sjanglet seg opp de siste meterne, og mistet ledertrøya til Fabio Aru. Italieneren leder nå sammendraget, seks sekunder foran briten. Etappevinneren, Romain Bardet, er tredjemann. Franskmannen har nå 25 sekunder opp til Astana-kapteinen.

– Det er tredje gang på tre år at jeg vinner en etappe. Jeg var redd for at jeg lot sjansen gå fra meg på søndag. Det er ikke lett å vinne etapper når man er sammenlagtkandidat. I dag fryktet jeg den siste bakken. Jeg er utrolig fornøyd, sa Bardet i seiersintervjuet vist på TV 2.

– Det var 200 meter der jeg måtte gi alt. Jeg hadde kontroll over kreftene mine, og visste at jeg måtte gi alt da jeg angrep. Det var supert.

Spurtere i brudd

Rytterne la ut på fjelletappen klokken 10:55, men spurterne lot seg ikke skremme av den krevende profilen. Et brudd på tolv ryttere gikk av gårde tidlig, og Michael Matthews (Team Sunweb) var blant dem. Det førte til at også Marcel Kittel (Quick-Step Floors) støtet, for å forsvare ledelsen i poengtrøya.

Stephen Cummings (Dimension Data), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Jack Bauer og Marcel Kittel (Quick-Step Floors), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Michael Matthew (Team Sunweb), Stefan Kung (BMC Racing), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Cyril Gautier (AG2R), Imanol Erviti (Movistar) og Julien Simon (Cofidis) var navnene på de tolv i tet.

Utbryterne ledet inn mot første kategoriserte stigning, med 4:18 til hovedfeltet.

Matthews vant spurt

Marcel Kittel holdt følge over den første bakken, og hang derfor med Matthews over den innlagte spurten kort tid etter. Australieren tok 20 poeng, med tyskeren like bak seg. Dermed knep Sunweb-rytteren fem poeng i kampen om den grønne trøya.

Bruddet forble samlet opp andrekategorien Col des Ares, men opp Col de Menté slo det sprekker i front. Matthews var først over toppen, like foran Thomas De Gendt.

Port de Balés

Rytterne nådde toppen av dagens lengste stigning, Port de Balés, etter 184 kilometer.

Den 11,7 kilometer lange bakken, med 7,7 prosent i snitt, sprengte tetgruppa ytterligere. Fem kilometer fra toppen støtet Thomas De Gendt, men belgieren holdt ikke helt til toppen.

Stephen Cummings og Cyril Gautier nærmet seg, og Cummings støtet fra bruddkameratene noen kilometer fra toppen.

Feltet nærmet seg teten, og Alberto Contador (Trek-Segafredo) forsøkte å støte fra favorittene på veien opp Port de Balés. Men det ble med forsøket. Team Sky sørget for samling hos favorittene før toppen.

Cummings hadde 1:20 til Thomas De Gendt etter Port de Balés, med Gautier og Barguil, som støtet for å ta klatrepoeng, noen sekunder bak.

Ned mot finalen

Cyril Gautier (AG2R) veltet i den påfølgende 12,5 kilometer lange utforkjøringen inn mot Col de Peyresourde, men franskmannen kom seg tilbake på sykkelen igjen.

Både De Gendt og Barguil ble kjørt inn av hovedfeltet i nedoverbakkene, og dermed var Cummings eneste rytter i tet før de siste 15 kilometerne. Briten hadde over to minutter til forfølgergruppa før han startet på Peyresourde-stigningen.

Aru og Froome slapp unna med skrekken da de bommet på en sving før bakken, men begge to holdt seg på sykkelen, og var snart tilbake blant de andre favorittene.

Peyresourde og Peyragudes

Team Sky satte tempoet opp Peyresourde, og favorittgruppa krympet. Nairo Quintana (Movistar) og Warren Barguil (Team Sunweb) var blant rytterne som måtte slippe tidlig i bakken.

Cummings ble kjørt inn med drøye åtte kilometer igjen, og Froome hadde fremdeles to hjelpere foran seg i første rekke, med kun åtte rivaler bak seg i favorittgruppa.

Sky-kjøret opp Peyresourde sørget for at rivalene ble sittende på hjulet til Froome. Alberto Contador (Trek-Segafredo) måtte gi tapt like før toppen. Dermed satt ti mann i første gruppe inn i avslutningsbakken.

Daniel Martin (Quick-Step Floors) posisjonerte seg før den siste kilometeren, men George Bennett (LottoNL-Jumbo) var rytteren som støtet først.

Han ble kjørt inn, og Mikel Landa (Sky) førte sin kaptein inn på de siste hundre meterne. Fabio Aru støtet, men Froome fulgte like bak. Dan Martin fulgte etter italieneren.

Romain Bardet hadde mest igjen på de siste meterne, og vant etappen.

Tagget med: , ,

Les også disse