Prøv Procycling Pluss idag

HEDRET TERROROFRENE: Tour de France-podiet hadde et stille øyeblikk for alle de rammet av terrorangrepene i Nice. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

HEDRET TERROROFRENE: Tour de France-podiet hadde et stille øyeblikk for alle de rammet av terrorangrepene i Nice. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Froome: – Det rareste øyeblikket i min karriere

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.07.16 19:44

Del på    

Tour de France preges av terrorangrepene i Nice.

Det var uten stor fanfare og med svært blandede følelser at Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) vant den 13. etappen i Tour de France fredag. Nederlenderen stormet gjennom den 37 kilometer lange tempoen langs de vakre kløftene i Ardeche-området og sikret seg sin andre etappeseier i årets ritt.

Det skjedde mens Chris Froome (Team Sky) tok plassen bak og trygget sin ledelse i sammendraget, men også mannen i gult opplevde suksessen med avmålt entusiasme i kjølvannet av de grusomme terrorangrepene som rammet Nice torsdag kveld.

– Jeg ga alt i dag, men denne dagen er veldig trist. Dette er det rareste øyeblikket i min karriere, sier Froome – som nå leder komfortabelt sammenlagt, 1:47 foran Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og 2:45 foran Adam Yates (Orica-BikeExchange), mens Nairo Quintana (Movistar) seilte stadig akter ut ned til fjerdeplass, 2:59 bak.

– Det som skjer i Frankrike gir meg et annet perspektiv på rittet. Mine tanker går til alle familiene i Nice og de rammede. Jeg trener mye på disse veiene. Det var horribelt og nedslående å se Promenaden fult med døde kropper. Jeg vil kondolere til de som har mistet sine kjære, sier briten.

For Dumoulin må fredagens seier være kilde til stor selvtillit foran den olympiske tempoen i Rio, som har vært nederlenderens store mål hele sesongen. Men umiddelbart etter etappen var OL en fjerne tanke hos Giant-Alpecin-rytteren.

– Det var spørsmål om vi burde sykle eller ikke i dag. Da alt kom til alt, tror jeg at det var riktig å sykle, fordi vi kan ikke la oss styre av terrorister. Det er fryktedelig det som har skjedd og det kaster en lang skygge over det vi har gjort her i dag, sier Dumoulin.

– Jeg er glad for seieren min, men samtidig er tankene mine med alle de involverte i de grusomme angrepene i Nice.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LA NED BLOMSTER: (fra venstre) Adam Yates, Thomas De Gendt, Peter Sagan, Chris Froome og Tom Dumoulin holdt et verdig minutts stillhet på podiet etter den 13. etappen i Tour de France. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

LA NED BLOMSTER: (fra venstre) Adam Yates, Thomas De Gendt, Peter Sagan, Chris Froome og Tom Dumoulin holdt et verdig minutts stillhet på podiet etter den 13. etappen i Tour de France. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Sammen med Froome, Peter Sagan og de andre trøyeholderne var Dumoulin del av en svært spesiell premieseremoni etter etappen. Det var ingen påkledning av trøyer, ingen musikk eller introduksjoner — bare ett minutts stillhet til ære for terrorofrene. Det ble også avholdt et stille øyeblikk før start, mens reklamekaravanen kjørte gjennom løypa uten musikk og fanfare.

Før start var det en emosjonell Christian Prudhomme som snakket med Frances Télévisions.

– Dette er en sorgens dag for Frankrike og Tour de France. Vi kjenner Nice veldig godt og arrangerer ritt der hvert år i mars, Paris-Nice, sa rittdirektøren – som før starten på fredagens etappe avholdt et krisemøte med regionale politimyndigheter og sikkerhetsstyrker

Der ble det besluttet at fredagens etappe, og etappene som kommer de nærmeste dagene, skulle gå som planlagt.

– Vi underet oss (om etappen skulle avvikles), det er helt klart. Men vi mener, i likhet med myndighetene, at rittet må gå som planlagt, og at vi ikke kan gi etter for folk som vil endre vår måte å leve på. Tour de Franc vil fortsette i dag med nøkternhet og verdighet.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse