En framtidig kaptein i klassikerne

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.03.19 19:01

Del på    

KOMMENTAR: Grøndahl Jansens spennende reise.

DET KAN VÆRE trenerens yndling eller lærerens gullgutt bare mener det vel, men likevel er gjenstand for både irritasjon og misunnelse fra de som føler seg tilsidesatt.

Det er nok bare sånn vi mennesker er skapt.

Amund Grøndahl Jansen er en type som er lett å like.

Intelligent, street-smart og lojal (må ikke forveksles med jovial når det gjelder denne mannen): 25-åringen fra Nes på Romerike er tilpasningsdyktig som få andre. I en globalisert sykkelsport er det langt viktigere enn mange nok tar seg tid til å reflektere over.

Les også: – Overrasket over at jeg følte meg så bra over Poggio

Men tilbake til utgangspunktet. Daværende landslagssjef Stig Kristiansen gjorde knapt uttak uten at Grøndahl Jansens navn falt først ned på papiret. Det var heller ingen forsøk på å sminke over hvor godt han likte romerikingen.

I Jumbo-Visma har han klart å bygge opp en liknende status. I fjor debuterte han i Tour de France for nederlenderne. Det er få andre norske ryttere forunt, og han gjorde det i sitt andre år på det høyeste nivået.

Foran sommerens Tour de France er han allerede inne i varmen per nå. Her må det selvsagt tas forbehold om plutselig formsvikt og skader. Det siste får man ikke gjort mye med, det første er relativt utenkelig fra den kanten.

NORDMANN I FELTET: Grøndahl Jansen under Kuurne-Brussel-Kuurne. FOTO: Tim de Waele/Getty

SELVSAGT HJELPER DET Amund at han har en god tone med lagets store spurter, Dylan Groenewegen. Så er det jo litt morsomt at det hele også startet med at 25-åringen fra Amsterdam ytret ønske internt i laget om å sykle flere ritt sammen med nordmannen. Alle liker nemlig Amund!

Det er ikke sikkert det hadde gått like sømløst hvor en mutt person som helst ferdes for seg selv, og snakker dårlig engelsk.

Igjen er tilpasningsdyktigheten nøkkelen når man søker seg innpass i en konform gruppe som et sykkellag kan være. Hadde du spurt Mike Teunissen, hadde han sikkert bare gått ut ifra at herr Jansen var fullblods nederlender i utgangspunktet.

Følg bloggen til Amund Grøndahl Jansen hos procycling.no her!

Så hvor kommer han ifra denne gutten, og hvorfor skriver blant annet vi i procycling.no så hjertelig om nettopp ham? Det korte svaret er jo at vi liker ham veldig godt, vi også!

Det andre er at han er en utrolig god sykkelrytter. Han er ikke en av ’100-årstalentene’, som hopper fra seier til seier alt i sine første år som fulltidsproff. I stedet bygger han seg gradvis opp, har en utviklingskurve som peker jevnt oppover og leverer varene på et høyt nivå allerede.

Men fremdeles ofte i en tidlig fase slik at lagkameratene drar nytte av arbeidet han samvittighetsfullt legger ned.

ROBUST: Med solide prestasjoner har han befestet sin posisjon innenfor laget og begeistret sjefene sine ved flere anledninger FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

I DET STORE og det hele er ikke seiersrekka hans alle verden. Det er også forståelig. Å plukke fram prestasjoner der nivået han holder skinner tydelig igjennom, er heldigvis ikke vanskelig, det, heller.

I 2016 var det først og fremst på landslagsoppdrag sammen med nevnte Kristiansen han viste prov på sin klasse.

Amund var blant annet nære på å vinne U23-utgaven av Flandern rundt. Han støtet seg opp til trioen foran ved å bruke Wolvenberg som utskytingsrampe. Kontakt ble oppnådd halvannen kilometer før mål, og de som kjenner karakteristikkene hans vet hvor giftig han kan være i avslutningen i en mindre gruppe. Etter en føring havnet han fremst inn på oppløpet. Langt ifra noen ideell situasjon. Til slutt må han se tredjeplassen glippe med knapp margin.

Sesongen fortsatte med sammenlagtseier i ZLM Tour og etappeseier i Tour de Gironde etter 18 mil i brudd. I Tour de l’Avenir gikk han i brudd på begge de to første etappene.

Dag 1 endte med andreplass bak Vincenzo Albanese, mens han vant etappen dagen derpå og kjørte samtidig inn i den gule ledertrøya. Den holdt han til etappe 5.

Etterpå uttalte Kristiansen:

«Amund er kanskje blant dem som er mest klare til å ta steget», og snakket om WorldTouren.

I etterkant av at han med stor selvtillit leverte Kristoffer Halvorsen av i vinnerposisjon under U23-VM i Qatar, blir det kjent av karrieren fortsetter videre hos LottoNL-Jumbo (Jumbo-Visma).

SOM PROFF står han fremdeles ut seirer. Men har likevel befestet sin posisjon innenfor laget og begeistret sjefene sine ved flere anledninger.

Under Omloop Het Nieuwsblad i 2018 ble han gitt en sjelden sjanse til å briljere. Grøndahl Jansen var aktiv og gikk med i en gruppe over Molenberg.

Gruppa ble kjørt inn på vei mot Oude Kwaremont og opp den tøffe brosteinsbakken orker ikke andreårsproffen å henge på hardkjøret til Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke og Zdenek Stybar.

Han viste likevel fram sine ferdigheter og offensiv tankegang når han var med å prege rittet i meget pent selskap den dagen. Da det samlet seg i en større gruppe mot slutten løpet, så de aldri Michael Valgren igjen. Grøndahl Jansen avsluttet på 19.-plass.

ANNONSE: Følg sykkelkarrieren til Amund Grøndahl Jansen tett via Eurosport Player og Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter en god klassikersesong var det framfor alt Paris-Roubaix nordmannen viste seg skikkelig fram under. Han kriget seg med på brosteinssektor etter brosteinssektor og spurta i mål til 16.-plass i en gruppe som gikk i mål over tre minutter bak vinneren, Peter Sagan.

En kjapp titt på listene den dagen viser at det mer eller mindre bare var nåværende lagkamerat Wout van Aert (13.-plass) som var like ung som vår mann. 16.-plass i Paris-Roubaix som 24-åringen etter et svært dramatisk «l’Enfer du Nord» lar seg absolutt høre internasjonalt.

Siden den gang har altså Van Aert, som tok sjetteplass i Milano-Sanremo nylig, blitt lagkamerat med Amund. Inn har også Mike Teunissen og Taco van der Hoorn kommet i en tropp som også rommer Timo Roosen og Groenewegen.

Amund er cool. Han kan finne på å melde fra hofta når han får en mikrofon rettet imot seg. FOTO: Bram Berkien/Jumbo Visma

STERKE SIGNERINGER og kanskje mindre rom for å kjøre inn resultater for egen del, skremmer ikke en mann som er offensiv av legning. I stedet for å syte og klage, tenker han at økt konkurranse om plassene på laget gir økt motivasjon for å strekke seg litt lengre i treningshverdagen. Slik trigger vinnere, og det gjelder definitivt også Grøndahl Jansen.

Så hvor er denne gutten på vei?

Jumbo-Visma mener 25-åringen er et framtidig kapteinsemne i klassikerne. Hij is een van ons, tenker de. Amund er en av oss.

Nivået hans har blant annet kommet for en dag under to av tungvekterne blant klassikerne: Omloop Het Nieuwsblad og Paris-Roubaix.

Under åpningsetappen av Paris-Nice var han igjen sjef i sidevinden. Jumbo-Visma hadde rytterne de ønsket seg i gruppa som klargjorde seg for spurt inn mot mål, og Grøndahl Jansen gjennomførte det han selv mener er karrierens beste opptrekk, som gjorde Teunissen overflødig og ga Groenewegen en forholdsvis enkel jobb med å spurte hjem seieren.

Grøndahl Jansens motor er noe som skiller ham fra liknende typer i WorldTouren. Å sjonglere den kraften og samtidig ivareta en habil avslutning, vil være gull verdt i jakten på tunge meritter de neste åtte-ti åra. Dessuten har han et velkonstruert sykkelhode som aldri skrus av i forbindelse med forberedelser til ritt og underveis i konkurranse.

– Jeg er livredd for at noe sånt skal skje i laget vårt. Det kan koste 80 mennesker jobben

I tillegg er Amund cool. Han kan finne på å melde fra hofta når han får en mikrofon rettet imot seg. Det er rett og slett lite bullshit å spore fra den kanten, og vet et par anledninger har han heller ikke gått av veien for å sette norske kontiryttere på plass, der andre sikkert heller hadde valgt å skygge unna.

Han blogger fritt på våre sider og kom med sine ærlige betraktninger rundt fy-ordet ’doping’ da Georg Preidler og Stefan Denifl havnet i garnet til dopingjegerne. Det til tross for at han vet at Jumbo-Visma følger med på alle uttalelsene han kommer med igjennom en lang sesong.

DET HAR ALLTID vært enkelt å velge det trygge, og fokusere på lesermagneter som Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen når man refererer fra den internasjonale sykkelsporten.

Han er i rivende utvikling innenfor en av WorldTourens aller beste utviklingsarene for unge, sultne ryttere. FOTO: Jumbo Visma/Bram Berkien

Enhver idrett er avhengig av å bygge opp profiler, og den jobben foregår gjerne i samarbeid med media. Vel, her er utvilsomt en stor, norsk profil under oppseiling – på tross av at yrket er opptrekker, snarere enn spurter, og dermed også hjelper i stedet for kaptein. Men gi det litt tid, og Amund kommer til å gi tilbake for tida man bruker på ham i monn.

Alt nå er han i rivende utvikling innenfor en av WorldTourens aller beste utviklingsarenaene for unge, sultne ryttere.

Den beste klassikergruppa akkurat nå, er en annen gjeng med glefsende rovdyr. Men hvem sier at Jumbo-Vismas gylne kvartett av 93-, -94- og 95-modeller ikke kan ta opp kampen mot Deceuninck-Quick Step om ett år eller to?

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse