TOK SIN FØRSTE SEIER: Odd Christian Eiking vant et fransk 1.1-ritt søndag. Foto: Tim De Waele

Første proffseier for Eiking

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.05.17 17:20

Del på    

Gikk solo inn til mål i Chateaulin: – Helt uvirkelig!

(procycling.no): Mens Thibaut Pinot syklet under pari på tempo og falt ut av podiet i Giro d’Italia,  sørget Odd Christian Eiking for et skikkelig Hansa-plaster på såret til FDJ.

Den norske FDJ-rytteren, fra Askøy utenfor Bergen, syklet nemlig inn karrierens første proffseier i søndagens Boucles de l’Aulne (1.1).

Den franske avisen Le Telegramme skriver at Eiking støtet seg vekk fra en gruppe bestående av 18 ryttere. Ingen klarte å hente ham, og han gikk solo inn til seier.

– Det er helt uvirkelig, sier Eiking til procycling.no – som reiste direkte til de franske rittet etter et tre uker langt høydeopphold på Sierra Nevada.

– Jeg kom direkte fra høyden og følte ikke før start at jeg skulle vinne dette rittet. Det er kanskje da man vinner. Når man er helt avslappet og ikke forventer så mye.

Bak Askøy-mannen spurtslo lagkamerat David Gaudu Laurent Pichon (Fortuneo Vital Concept) i kampen om andreplassen. Pichon ble tredjemann i Tour de Finistére tidligere i år.

–  Jeg kjørte vel de seks, sju siste kilometerne alene. Det var en del angrep og støting og Gaudu sa at jeg skulle gå. Det resulterte i at jeg vant. Helt uvirkelig altså. Det har ikke gått opp for meg ennå, at jeg har vunnet, sier klatretalentet.

Som amatør har Eiking blitt nummer to på to etapper under Giro dello Valle d’Aosta, og tatt en tredjeplass i Fredsrittet. Han har også blitt nummer fire i Tour of Norway, rittet der han kjempet om seier på etappen til Lillehammer i 2014.

Boucles de l’Aulne er del av den franske nasjonscupen og rytterne skulle igjennom tre forskjellige rundløyper. Den avsluttende runden i målbyen Chateaulin var på 8.1 kilometer og ble forsert hele åtte ganger.

Etter halvkjørt ritt i den dagens lengste stigning, skjedde den avgjørende utskillelsen. Eiking og Gaudu kom avgårde i gruppen med favorittene. Inne på de avsluttende rundene så askøyværingen sitt snitt til å angripe.

– I utgangspunktet tenkte jeg at spurten passet meg ypperlig, en 600 meter lang stigning opp til mål. Derfor tenkte å vente til spurten. Men da det ble mye støting og splitter var det bare best å kline til selv, forklarer FDJ-rytteren.

Høydeopphold gjorde susen

Eikings første proffseier kommer etter vanskelig vårsesong der han har slitt med å finne formen. Nordmannen er på utgående kontrakt hos sin franske arbeidsgiver. Dermed var nok seieren kjærkommen.

Tre uker på Sierra Nevada, med Sven Erik Bystrøm (Katusha), ser imidlertid ut til å ha gjort Eiking godt.

– Dette er helt utrolig for min del. Det snudde fort. Det var bare tre beinharde uker trening i høyden som skulle til. Jeg har hørt at man føler seg litt tung etter høydetrening. Og jeg følte meg litt tung for så vidt, men de andre må ha følt seg tyngre. For det var ingen som kunne hente meg på slutten iallfall.

Foruten FDJ var de andre franske profflagene Cofidis, AG2R, Fortuneo Vital Concept, Direct Energie og Delko Marseille på plass.

– Det var et ganske bra startfelt med (Daniel) Navarro og Mathias Franck blant andre. Dette er et ritt som er gjevt for de franske lagene, siden det er del av den franske cupen. Planen vår var å vinne, og gå med på farlige angrep som gikk. Men at det var jeg som skulle vinne til slutt, det hadde jeg ikke forventet.

I hans neste ritt går nivået opp enda ett hakk. Tour de Suisse er neste post på programmet for Eiking.

Tagget med: ,

Les også disse