ENDELIG SEIER: I Østerrike fikk Sondre Holst Enger sin første seier som proff. Det smakte nok godt for 21-åringen som har slitt med sykdom den siste tiden.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Endelig første proffseier for Sondre Holst Enger

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 5.07.15 14:24

Del på    

– Dette er en stor lettelse, sier treneren.

IAM Cyclings Sondre Holst Enger gikk helt til topps på første etappe i Østerrike rundt søndag.

Den norske 21-åringen spurtslo italieneren Paolo Simion (Bardiani – CSF) og den meriterte tyskeren Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka).

– Jeg er veldig, veldig, veldig, veldig glad for min første seier, sier en sliten, men ekstatisk Holst Enger etter seieren.

– Jeg var ikke sikker om det ble spurt. Men jeg bare presset på over bakkene det jeg kunne. Så ble det en spurt til slutt.

– Jeg fikk veldig bra hjelp fra laget med tanke på drikke, fordi det er veldig varmt i dag. Planen var at (David) Tanner skulle ligge i førsteposisjon i siste sving og det gjorde han. Etter det var det bare for meg å spurte med alt jeg hadde, sier 21-åringen.

Stor lettelse
Dette er Holst Engers første seier etter overgangen til det sveitsiske WorldTour-laget IAM Cycling.

Stortalentet fra Horten har fått store deler av debutsesongen som proff ødelagt grunnet sykdom.

– Dette er nok en stor lettelse for hans del. Etter mye sykdom og bryting av ritt, så er dette en viktig seier for Sondre. Han er jo en vinnertype som er avhengig av å vinne ritt, sier treneren til Holst Enger, Atle Kvålsvoll, til procycling.no.

IAM-syklisten var sist i aksjon på NM-fellesstarten i Lillehammer. Der klarte ikke hortenseren å henge med på hardkjøret til de beste helt inn.

Han endte på tiendeplass, drøyt fem minutter bak norgesmester Edvald Boasson Hagen, men skal likevel ha fått med seg en grei opplevelse.

– I en sånn vanskelig fase han har vært i nå, har det vært viktig å holde troen oppe og tenke langsiktig. Han har en to år lang kontrakt og har god tid på seg. En ting er det fysiske arbeidet som må gjøres, men det mentale arbeidet er også viktig. Han må han troen på det, forklarer Kvålsvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILL JUBEL: Holst Enger ga IAM-gutta grunn til å juble på 1.etappe i Østerrike rundt søndag. (foto: IAM Cycling)

VILL JUBEL: Holst Enger ga IAM-gutta grunn til å juble på 1.etappe i Østerrike rundt søndag. (foto: IAM Cycling)

Likner på Hushovd
I en vanskelig periode har Holst Enger dratt nytte av sin mentale styrke, sier Kvålsvoll. Den meriterte treneren og eksproffen sammenlikner Horten-syklisten med sin tidligere elev, Thor Hushovd.

– Sondre er tøff mentalt og han tørr å slappe av. Sånn sett er han ganske lik på Thor (Hushovd). Hvis kroppen er nedslitt, så tørr han å ta en ekstra hviledag, sier Kvålsvoll.

– Denne seieren er nok veldig forløsende. Ikke minst med tanke på tilliten i laget. De vet potensialet hans er stort, men han må også bevise hva han kan. Nå viser han hva han kan få til, og det betyr alt.

De neste to etappene i Østerrike rundt kan også passe bra for den klatresterke spurteren Holst Enger. Mot slutten av etapperittet kommer også flere kuperte dager i fjellene. Det passer bra for Holst Enger, som ifølge Kvålsvoll trenger en tøff gjennomføring.

– Nå har han et veldig godt løpsprogram . Østerrike er langt og tøft, og det vil han dra veldig nytte av. Så er det (Tour de) Wallonnie og Arctic (Race of Norway). Hvis han holder seg frisk kan han få en veldig god høstsesong. Han har jo ofte gode høstsesonger.

Tagget med: , , ,

Les også disse