SUVERENE PÅ TOPP: Team Sky var ikke overraskende laget som kjørte inn mest premiepenger i årets Tour de France. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

SUVERENE PÅ TOPP: Team Sky innkasserte sin sjette gule trøye i Tour de France. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

– Fjern radio, ikke wattmålerne

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 29.11.18 15:23

Del på    

Mener Tour de France-direktør leder sykkelsporten inn på feil spor.

(procycling.no):  Da Geraint Thomas sørget for enda en dominant vunnet gul trøye til Team Sky i sommer – den fjerde på rad og den sjette siden 2012 – tok Tour de France-direktør Christian Prudhomme enda en gang til ordet for å fjerne wattmålere fra ritt. Uttalelsen fra Prudhomme kommer i forlengelsen av Grand Tour-arrangørenes valg om å redusere antall ryttere per lag fra ni til åtte foran denne sesongen.

– Vi understreker vårt ønske om å fjerne wattmålere fra ritt, dette som utrydder den nydelige usikkerheten ved vår sport, sa Prudhomme under Tour de France-presentasjonen i oktober. 

I sine ni Tour de France-deltakelser har Team Sky vunnet seks gule trøyer med tre ulike ryttere og tatt ytterligere to podieplasser. Laget har tilbrakt 88 dager i gult og vunnet 17 etapper.

En dominans som i morderne tid kun matches av Renault. I sine åtte deltakelser vant det franske storlaget seks gule trøyer med to ulike ryttere (Bernard Hinault og Laurent Fignon) og tok ytterligere en podieplass i Paris. Laget holdt den gule trøyen i 84 dager og vant hele 36 etapper.

Tidligere har meriterte ryttere som Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Nairo Quintana kritisert bruken av wattmålere og tatt til ordet for å fjerne dem fra ritt.

– Fjern radio

Hovedtrener i det franske WorldTour-laget Groupama-FDJ, Fred Grappe, tror imidlertid ikke dette er veien å gå. 

– Å fjerne wattmålere vil være et stort feilspor. Det er ikke wattmålerne som gjør rittene mer stereotypiske. Det er radiokommunikasjonen, sier Grappe til procycling.no.

Franskmannen, som er doktor i biomekanikk og fysiologi, er skuffet over Prudhomme som han mener åpenbart ikke har forhørt seg med ekspertise før sine sterke uttalelser.

– Rytterne kan faktisk fordele kreftene og sykle strategisk uten kraftmålerne. På den annen side er det informasjonen fra sportsdirektørene via radio som gjør at rytterne kan endre og tilpasse strategiene sine underveis – for ofte venter rytterne på informasjon før de faktisk våger å gjøre noe, sier Grappe – som dessuten tror at wattmålerne kan bli viktig i kampen mot doping, som et verktøy hvor rytternes wattdata har blitt målt og analysert over tid.

– Det er synd at Prudhomme ikke har konsultert med spesialister før han uttaler seg om tema. Det er en feilgrep fra hans side. Kanskje Prudhomme ønsker å demonstrere med wattmålere at han ikke nøler med å ta store beslutninger.

Et nyansert bilde

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i Dimension Data, mener bilde av wattmålernes påvirkning i ritt må nyanseres. Belgieren fastholder at sykling er mer enn bare data og tall, og mener wattmålerne i enkelte tilfeller kan være en begrensning for rytterne.

– Wattmålere er fantastiske verktøy i treningsarbeidet, samt ett bra analyseverktøy for både trenere og utøvere i etterkant av konkurranser. Men sykkel er mye mer en det, sier Van Oudenhove til procycling.no.

– Det er mange faktorer som påvirker et resultat. I både temporitt, eller når man kjører lenge solo eller i brudd, og når det er flere, lange stigninger på en etappe – kan wattmåleren bidra til å bruke kreftene på riktig måte og på riktig tidspunkt.

– På en annen side skal ikke wattmåleren begrense deg i avslutninger eller finaler. Med andre ord, en wattmåler forteller deg perfekt hva du er i stand til, men hos for mange er det også en begrensing – for eksempel når det kommer til å prøve å sprenge grenser. Og her kommer da andre faktorer inn; som smerteterskel, mental styrke, taktiske disponeringer osv. For eksempel: På fjerde etappe i Tour of Pologne sier jeg til Scott Davies at avslutningen er en ‘no powermeter climb’, Scott bestemmer seg ikke å se på wattmåleren i de siste to kilometerne. Han setter sin beste «1min»- og «3min»-resultat, pluss han kjører inn ett bra resultat. Samtidig ser man tydelig fra helikopterbildene at (Michal) Kwiatkowski som vant etappen, putter wattcomputeren i baklomme med cirka to, tre kilometer igjen.

Mer usikkert uten 

Romain Bardet har med sine to podieplasser i Tour de France siden 2016 vært en av Team Skys argeste konkurrenter de siste årene. Franskmannen er kjent for sine impulsive og overraskende angrep – som da han etappen til Saint-Gervais i 2016, etter at han gikk imot sportsdirektørens instrukser gitt på radio på de siste avgjørende kilometerne. 

Fjerning av radiokommunikasjon tror Bardet ville gjort rytterne til bedre og mer selvstendige utøvere.

– En verden uten radio i øret tror jeg ville vært en veldig god ting. Det ville fått rytterne til å ta mer ansvar. Det ville styrket deres taktiske årvåkenhet. Man må være mer på vakt i rittet. Jeg tror ikke å ha all informasjon på øret, gjør rytterne til bedre utøvere, sier Bardet under AG2R La Mondiales treningsleir ifølge Cyclingnews.

– For meg personlig opplever jeg at radio gjør meg litt mer passiv, ventende på informasjon før man gjør noe. Uten radio ser man ordentlig hvem som er rundt deg, man kan ikke la farlige ryttere slippe ut av synet, og dette vil gjøre rittet mer intenst. Alt blir mer usikkert. 

Tagget med: ,

Les også disse