TRAGISK HISTORIE: Marco Pantani sitt liv nådde høye fjell og dype daler. Dokumentaren om hans liv er blant mange anbefalinger. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Filmtips på to hjul

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 21.03.20 11:35

Del på    

Karantene-hjelp mot sykkelabstinenser.

(procycling.no): Sykkelsesongen er satt på pause inntil videre. Helt siden Tour of Hainan ble avlyst mot slutten av februar har sykkelritt etter sykkelritt bukket under for Covid-19-viruset.

Mange har blitt avlyst, og like mange har blitt utsatt. Hvilke som har blitt påvirket ser du i procycling.no sin oversikt.

Abstinensene etter skjermbasert aktivitet på to hjul har nok meldt seg i de sykkelinteresserte hjem. Direktesendt sykkel må vi nok enda vente en stund på, men heldigvis finnes det en bråte med både fantastiske dokumentarer og gode spillefilmer om sporten.

Her er noen av våre tips!

Dokumentarer

Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

I James Erskine sin dokumentarfilm fra 2014 fortelles historien om livet og dødsfallet til en av sykkelsportens mest myteomspunnede karakterer. Marco Pantani ble bare 34 år gammel. Dette er den tragiske historien om syklistens kamp mot fjellet og mot avhengigheten som ble hans bane.

Wonderfull Losers: A Different World

I sykkelsporten er det som regel vinnerne som blir husket. Men samtidig som de beste klatrerne kjemper først i fjellene foregår det andre kamper bak stjernene i sykkelsporten. Den litauiske regissøren Arūnas Matelis fikk tilgang til Giro d’Italia og jobbet i flere år med prosjektet som følger hjelperyttere som Svein Tuft, Jos van Emden, Paolo Tiralongo og Daniele Colli. Resultatet ble en dokumentar om en av sykkelsportens mindre glamorøse sider.

All for One

Dan Jones er mannen som startet de etter hvert så populære Backstage Pass-videoen til laget som i dag går under navnet Mitchelton-Scott. Det hele kulminerte i dokumentarfilmen All for One som kom i 2017. Her følges laget tett fra oppstarten og gjennom de fem første sesongene som Australias første WorldTour-lag.

En forårsdag i helvede

Jørgen Leth sin dokumentar burde stå på pensumlista til enhver sykkelelsker. Den danske regissøren følger Paris-Roubaix 1976 fra start til mål. Leth viser et ærlig og lite pompøst bilde av Merckx, De Vlaeminck, Moser og alle klassikerstorhetene gjennom en søndag i helvete på brosteinen i nord-Frankrike. Også Leth-filmen Stjernerne og vandbærerne er verdt å få med seg. Her følges Giro d’Italia i 1974.

EF Gone Racing: GBDuro 2019

I 2019 ønsket EF Pro Cycling å utforske andre deler av sykkelsporten. Ingen passer bedre til et slikt prosjekt enn Lachlan Morton. I EF Gone Racing-serien følges lagets ryttere i forberedelsene og i gjennomføringen av spesielle sykkelritt i flere deler av verden. Den mest minneverdige fra dette prosjektet var det 28-åringen fra Australia soms to for. GBDuro-filmen handler om Mortons reise fra det sørligste til det nordligste punktet i Storbritannia. 2000 kilometer med sykkelkjærlighet. Filmene om Dirty Kanza og Leadville Trail 100 er også å anbefale. En liten juvel skjuler seg også i dokumentaren Thereabouts der Lachlan Morton får med seg sin bror Angus på en sykkeltur gjennom Australia.

Icarus

Det startet som et helt annet prosjekt. Bryan Fogels er en ivrig syklist. Hans plan var å lage en film om doping i idrett der han skulle bruke seg selv som prøvekanin. Litt tilfeldig kommer han i kontakt med mannen som sto bak det russiske dopingprogrammet. Det endte med en oscarvinnende dokumentarfilm om doping, varslere og uventede oppdagelser.

Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story

Mye har blitt sagt, skrevet og filmet om Lance Armstrong. Dette er en av de bedre dokumentarene om mannen bak en av de største løgnene i idrettens historie. Historien om løgnene, dopingen og vennene som ble fiendene som var med på å felle amerikaneren kommer fram i Alex Holmes sin film fra 2014. The Armstrong Lie er en annen dokumentar å anbefale.

Rising From Ashes

Folkemordet i Rwanda i 1994 er blant de mest grusomme hendelsene i moderne historie. Flere av syklistene i T.C. Johnstone sin dokumentar mistet slektninger og venner i folkemordet. Rising From Ashes omhandler Team Rwanda sin reise mot OL i 2012, men først og fremst er det historien om håp og hva sykkelen kan bety for de som har mistet mye og for en nasjon som trenger håp.

Spillefilmer

The Program

Kan sykkelsporten skape en god hollywood-aktig film? Lance Armstrong sin historie har i hvert fall mange av aspektene. The Program er Stephen Frears sin spillefilm basert på løgnen og dopingprogrammet som sørget for at amerikaneren tok med seg syv gule trøyer hjem til Texas. Ben Foster tok prestasjonsfremmende midler for å forstå bedre hvordan han skulle spille rollen som Lance Armstrong. Foster møter Chris O’Dowd som journalist David Walsh og Guillaume Canet som Michele Ferrari.

The Flying Scotsman

Basert på den spesielle historien om Graeme Obree tar The Flying Scotsman for seg en av skottlands største utøvere. Obrees ukonvensjonelle jakt på timesrekorden, hans åpenhet om psykisk helse og kampen mot regelverket ble tatt til det store lerettet i 2006.

Les Triplettes de Belleville

Med unik og litt retroaktig stil har den Oscar-nominerte animasjonsfilmen til Sylvain Chomet sykkelsporten mer som et bakteppe. Noen syklister blir kidnappet av mafiaen under Tour de France. En av dem er Madame Souza sitt barnebarn. Hun hyrer inn de syngende Belleville-søstrene til å redde syklistene fra skjebnen mafiaen har gitt dem.

Breaking Away

Det ble laget sjarmerende spillefilmer om sykkel også på 70-tallet! I Peter Yates sin film fra 1979 blir vi kjent med Dave Stoller, eller Enrio Gimondi som han helst vil bli kalt. Dave drømmer om et liv som italiensk syklist, men det livet virker fjernt for en tenåring fra Indiana.

Nasu: Summer in Andalusia

Pepe er en av mange spanske syklister i Vuelta a España. Men han er bare en hjelperytter. På en av etappene reiser den spanske Grand Tour til Pepes hjemsted i Andalucia på samme dag som hans eldre bror gifter seg. Dette var den første japanske anime-filmen som ble valgt ut på filmfestivalen i Cannes.

Tour de Pharmacy

Litt selvironi har vi vel? Denne mockumentaryen fra 2017 maler et karikert og humoristisk bilde av sykkelsporten. Tour de France 1982 og alle doper seg. Og alle gjør en ganske dårlig jobb med å skjule det. Stjernelista er like spekket som blodårene til karakterene. Andy Samberg, Orlando Bloom, John Cena, Mike Tyson (som seg selv) og til og med Lance Armstrong.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse