Prøv Procycling Pluss idag

SKUFFET: Det gikk ikke helt som planlagt for Lars Petter Nordhaug i Rio OL. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Har ikke fått nok juling

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 8.08.16 22:16

Del på    

Mads Kaggestad tror få rittdager kan være årsaken bak den norske OL-svikten.

Både Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug ble trukket fram som outsidere i forkant av landeveisrittet i OL. Boasson Hagen kom aldri til mål, mens Nordhaug trillet over målstreken på 48. plass, 20 minutter bak en jublende Greg Van Avermaet. Sven Erik Bystrøm sin innsats i bruddet var et lite lysglimt i en ellers mørk sykkeldag for landslaget.

– Det er rett og slett skuffende. Målet var topp ti, og det mener jeg var realistisk. Nordhaug har det potensialet i kroppen, sier sykkelekspert i TV2 og tidligere proffsyklist, Mads Kaggestad, til procycling.no.

– Med tanke på det potensialet han har vist i tøffe endagsritt som Liège-Bastogne-Liège så synes jeg han bør være skuffet ja. Når du ser hvem som satt der i finalen så hadde det ikke vært noen bombe om Nordhaug hadde vært blant dem.

For få rittdager
Fellesstarten i Rio har lenge vært et uttalt mål for den norske Sky-syklisten. Et lengdeopphold på tre uker med sykkellandslaget ble brukt som oppladning opp mot de 237.5 knallharde kilometerne som ventet etter starten på Copacabana. Da rittet gikk inn i den kritiske fasen var det ikke mye futt igjen i beina til den norske kapteinen.

– Jeg tror mye av grunnen ligger i at han ikke har trimmet motoren godt nok. Han har ikke fått nok juling på lang tid, hevder Kaggestad.

– Han har ikke mange konkurransedager i 2016, og enda verre er det at han knapt nok har konkurrert i forkant av OL. Høydetreningen har vært fokuset, men han burde kanskje vært i Polen rundt i hvert fall.

Går man resultatlista etter i sømmene er det en tydelig trend blant de fremste rytterne. Av de 30 beste rytteren ved målgang er det kun Esteban Chaves (21. plass) som ikke kjørte ritt i forkant av OL. Colombianerens siste ritt før OL var Giro d’Italia. De 29 resterende rytterne på topp 30 deltok enten i Tour de France, Polen rundt eller Clasica San Sebastian.

På startstreken i Rio hadde verken Nordhaug, Stake Laengen eller Bystrøm syklet ritt siden juni.

Et spesielt mesterskap
Mens rytterne som skulle dominere landeveisrittet i OL syklet rundt på franske, polske og spanske veier befant tre fjerdedeler av den norske delegasjonen seg på samling i de italienske fjell. Boasson Hagen var eneste nordmann tatt ut til OL som fikk rittdager i juli.

– Høydeopphold kan være bra, men det er samtidig en litt utradisjonelt inn mot et mesterskap. Så kan man også legge til at dette var et ganske spesielt mesterskap i Rio. Med lang overfart, akklimatisering og døgnforskjell, men det gjaldt jo for alle, påpeker den tidligere Crédit Agricole-syklisten.

– Det er vanskelig å rette pekefingeren for hardt mot det, men jeg tror landslaget skjønner det var feil opplegg.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse