MISTET POENG: Peter Sagan. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Sagan mistet spurtpoeng etter hodeløs manøver

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.09.20 17:55

Del på    

Brukte albuen mot Van Aert og ble deklassifisert. SE VIDEO!

(procycling.no): Det ble spurt i full bredde etter en hektisk inngang til målbyen Poitiers på dag 11 av Tour de France. Lenge så det ut til at Wout Van Aert skulle vinne sin tredje etappeseier, men til slutt timet Caleb Ewan det hele best.

Belgieren ble imidlertid hindret av Peter Sagan. Etterpå valgte rittjuryen å deklassifisere slovaken etter en farlig manøver med albuen på oppløpet.

BORA-rytteren ble først dømt til andreplass på etappen. Men etter at rittjuryen kikket nærmere på bildene, rykket både Sam Bennett og Van Aert ett hakk opp. Slovaken ble på sin side flyttet helt sist i hovedfeltet på grunn av sin farlige manøver.

Dermed sakker Sagan akterut i duellen mot Bennett. Opprinnelig var avstanden mellom de to nede i 15 poeng, men nå det hele 68 poeng i favør av Deceuninck-Quick Step-rytteren. Etter nok en etappeseier er faktisk Caleb Ewan nå bare 18 poeng bak Sagan.

Se den dramatiske spurten her:

Fikk huden full av Sagan

Det var ampert i Poitiers rett etter målgang. Van Aert var oppe med langfingeren og retning av 30-åringen fra Zilinia, og slengte også noen ukvemsord i retning av mannen. Ifølge Van Aert var det enda styggere ord som kom i retur.

Dette var altså før rittjuryen hadde rukket å ta affære.

– Jeg synes det er veldig rart at jeg får så mye kjeft etter det. Jeg forsøkte å snakke med ham om oppførselen hans etter at jeg først hadde sagt noen stygge ord – men det var ikke mye rom for en samtale, sier Van Aert til wielerflits.nl.

Han forklarte videre at han mistet momentum fullstendig da han ble dyttet i siden av Sagan:

– Jeg er helt sjokkert, egentlig. Det er farlig nok i spurten som det er. Jeg spurtet i en rett linje mot slutten, og var i min fulle rett til å gjøre det. Dersom de ønsker å tillate dette, følger de ikke sine egne retningslinjer, sa Van Aert med klar beskjed til juryen før det ble klart at Sagan mistet 2-plassen sin på etappen.

Ewan: – Superfornøyd

Seieren var det ingen tvil rundt. Den gikk til Ewan etter at han timet framslengen av sykkelen perfekt på vei over målstreken.

– Det var veldig hektisk. Jeg lå veldig langt framme med 2-3 kilometer igjen. For langt framme ettersom det var motvind på oppløpet. Jeg visste fra den første etappen jeg vant at jeg måtte beholde roen og vente på den rette anledningen til å åpne spurten min, fortalte Ewan etterpå etter sin andre etappeseier i årets tour så langt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pauline Ballet/ASO

KUNNE JUBLE: Caleb Ewan endte opp med å ta sin andre etappeseier etter en jevn batalje på den 11.-etappen av årets Tour de France. FOTO: ASO/Pauline Ballet

– Jeg er superfornøyd med det. Den første tar av presset, og nå har jeg to. Jeg håper å ta den tredje i Paris, fortalte Lotto-Soudal-rytteren.

Boasson Hagen ble slukt på oppløpet

Også Edvald Boasson Hagen lå langt framme i spurten, men falt bakover det tøffe oppløpet i målbyen. Et sent angrep fra Lukas Pöstlberger og Bob Jungels ble kjørt inn et par kilometer før streken. Det var blant andre NTT Pro Cycling som tok ansvar for å samle troppene på nytt.

Lotto Soudal ble også tvunget til å jobbe i denne perioden, etter det som så ut som et koordinert angrep fra BORA og Quick Step for å sette Ewans hjelpere under press.

Det tyske laget endte som dagens store tapere. Det blir nå veldig vanskelig for Sagan å gjeninnta kontrollen over den grønne poengtrøya. Under dagens etappe mistet han også Gregor Mühlberger som ikke orket å sykle mer med 38 kilometer igjen av etappen.

PS: Boasson Hagen ble til slutt bare nummer 15, mens Alexander Kristoff ble nummer 13 på etappen.

Slik gikk det til:

Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) prøvde på det umulige under den 11. etappen av Tour de France. 35-åringen fra Pau angrep kort tid etter at stedfortreder François Lemarchand viftet med «départ»-flagget.

Franskmannen innså kjapt at ingen valgte å hoppe etter ham på den 167,5 kilometer lange etappen mot Poitiers. Den snille profilen gjorde at toppspurterne hadde revet siden ut av road book og hengt den opp på hotellveggen i forkant av etappen.

En kort stund så det imidlertid ut til at Ladagnous skulle få selskap i teten. Flere lag hadde opplagt snakket sammen under siestaen i hovedfeltet. Brått angrep Oliver Naesen og hadde – langt ifra tilfeldig – med seg Jasper Stuyven, Tom Van Asbroeck, Lukas Pöstlberger, Stefan Küng og Michael Gogl.

Klassikerkollektivet fikk dog ikke noen lang pustepause i frihet. Bak i feltet satte både Deceuninck-Quick Step og Jumbo-Visma opp tempoet, da de innså at denne gjengen ville være alt annet enn enkelt å kjøre inn igjen. Med 135 kilometer igjen av etappen hadde mellombruddet blitt henta inn igjen.

Slutt for Mühlberger og Izagirre

Derfra og fram til den innlagte spurten skjedde det ikke all verden. Sam Bennett spurtet inn 17 poeng med litt over seks mil igjen til mål. Michael Mørkov blokkerte inn 15, mens Peter Sagan tok 13 på fjerdeplass. Det betød at Bennett økte ledelsen i poengsammendraget til 25 poeng i påvente av den avsluttende spurten i Poitiers.

Med 38 kilometer igjen til mål var årets Tour de France slutt for Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe). Laget hans skrev på Twitter at østerrikeren var fullstendig utslitt. På vei inn mot de siste 25 var det også slutt for Ion Izagirre (Astana Pro Team). Baskeren var involvert i en velt sammen med Krists Neilands (Israel Start-UP Nation) og José Rojas (Movistar).

Den 11. etappen av årets Tour de France hadde en tricky finish, med flere passasjer innenfor de siste ti kilometerne veien ville smalne inn ettertrykkelig. Med slik «trekkspill-sykling» er posisjonering fra lagkameratene nøkkelen. De siste 400 meterne skulle avgjøres i slak oppoverbakke på fin, bred vei.

Sent angrep fra Jungels

Fem kilometer fra streken angrep Lukas Pöstlberger fra front, og fikk selskap av både Bob Jungels og Kasper Asgreen fra Deceuninck-Quick Step. Trioen er ikke enklest å kjøre inn når de først har bestemt seg, men det belgiske laget hadde også interesser for Sam Bennett i den grønne poengtrøya å sjonglere mot slutten av etappen. Stuntet tvang Lotto-Soudal og Bahrain-Maclaren til å ta ansvar i front av det jagende feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORTSATT I GRØNT: Sam Bennett har nå en behagelig ledelse i poengkonkurransen. FOTO: Pauline Ballet, ASO

Et par kilometer før mål var det slutt for Pöstlberger og Jungels. Det var NTT som endte opp med å kjøre inn duoen i kraft av Max Walscheid. Derfra og inn ble det veldig hektisk, og det var ikke bare enkelt å time det riktig på oppløpet.

Caleb Ewan holdt igjen lenge etter at han først havnet veldig langt framme i feltet. Peter Sagan hadde også en god spurt, men satte albuen i siden på Wout Van Aert for å passere belgieren på vei over streken. I grønn poengtrøya gjorde også Bennett et godt forsøk, men det var Ewan som kunne strekke armene over hodet etter et svært tett spurtoppgjør i Poitiers.

Tagget med:

Les også disse