Prøv Procycling Pluss idag

GJESTFRIHET: Jonathan Dillan og Nathan Holsher ønsker her sine spanske venner velkommen til stor glede for store og små. Duoen leder Northcape Experience, og åpner huset for både deltakere og fans fra Arctic Race. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Eventyrer åpner eget hjem for Arctic Race

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 14.08.14 12:07

Del på    

VIDEO: Vi ser nærmere på den andre etappen.

Honningsvåg/Alta (procycling.no): Han var aktuell for Portsmouth sitt A-lag i ungdommen, men måtte gi opp i kampen mot leddgikt. Da seilte heller britiske Jonathan Dillon fra Gran Canaria til Nordkapp, og 20 år senere har de to vidt forskjellige perlene blitt hans hjemsted.

1. etappe: Se reportasjen her

Se video:

Det er helt stille. Risfjorden ligger som et gammelt speil inn mot Skarsvåg, like utenfor Honningsvåg der starten på den andre etappen av Arctic Race 2014 skal gå.

Duren av en liten fiskebåt bryter stillheten. Det er Nathan Holsher som kommer inn med dagens fangst av kongekrabbe. Sammen med Dillon driver han Northcape Experience i Skarsvåg, et sted hvor turister kommer på eget initiativ for å oppleve Magerøya på sitt beste.

Holsher hadde et ønske om å bli fisker. Derfor tok han det lille han eide i en sekk for et år siden, og haiket seg fra hjemlandet Nederland, og opp til Nordkapp. Der traff han sin nåværende kollega.

Dette er livet. Et liv og en natur som er uskadd, skal vi tro den hardtarbeidende duoen.

– Vi vil gi en gave til folket. Lukt, smak og føl på Nordkapp på egenhånd, påpeker Dillon.

 

Gjestfrihetens hjemsted

Jeg har alltid sett på nordlendinger som gjestfrie, åpne og ærlige. Man skal ikke være lenge på Magerøya i Finnmark for å forstå at inntrykket stemmer.

I ei lita bukt helt sørøst på øya, ligger Honningsvåg. Bare en kort kjøretur fra den gjestfrie duoen litt lenger nord på øya.

– Heia! Der va du! Velkommen inn!

Mariell Frantzen og Åse Lill Barstad takker for gårsdagens møte på Nordkapp, og viser velvillig rundt i Arctic Race-senteret midt i Honningsvåg sentrum. Like utenfor har akkurat Hurtigruta lagt til kai, og turister stormer forventningsfullt innover langs byens sjarmerende gater.  

Det er ikke plass til så mange. De vet at flere tusen mennesker skal boltre seg på øya den neste uka da sykkelsirkuset ankommer.

Hotellene er fylte, men både Frantzen og Barstad priser seg lykkelig over hjelpen de får fra Dillan og Holsher. De tilbyr nemlig båttur til Hornvika, hvor publikum kan gå den lille turen opp til Nordkapp. Akkurat slik Hennes Majestet Dronning Sonja har gjort en rekke ganger. Akkurat slik man måtte gjøre før i tida da dette var den eneste ruten til toppen av verden.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

HONNINGSVÅG: Startbynen på den andre etappen liker å kalle seg Norges Sommerby. Hurtigruta er en svært viktig faktor til den voldsomme turismen som preger byen. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

HONNINGSVÅG: Startbyen på den andre etappen liker å kalle seg Norges Sommerby. Hurtigruta er en svært viktig faktor til den voldsomme turismen som preger byen. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

 

Høstregn innendørs

Tiden er knapp og tempoet stort. Når Arctic Race-feltet forlater Honningsvåg, inviterer brutal natur på en vrien rute mot Alta, 207 kilometer lenger sør.

Først kommer én tunell, så enda en før Nordkapptunellen stuper ned mot havdypet. Mot åpningen på den andre siden skal det kjempes om klatrepoeng på etappen, før veien slynger seg idyllisk ut mot Stranda langs Kåfjord.

Ikke lenge etter kommer mørkheten selv. Skarvbergtunellen er 2980 meter lang, og sluker deg som en sulten steinbit. Bare noen meter inne i gapet starter det å dryppe vann fra taket som tungt høstregn. Det er mørkt som en kald vinterdag i Finnmark.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLATRING? Ned her skal rytterne stupe for å jakte på klatrepoeng. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

KLATRING? Ned her skal rytterne stupe for å jakte på klatrepoeng. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Til paradis via vidda

De som overlever steinbittkjeften blir vitne til samme idylliske landskap som fra etappen før når veien strekker seg langs Porsangerfjorden ned mot Olderfjord. Her må man ta til høyre for å ikke havne i Lakselv.

Over mot Skaidi passerer rytterne Hatter, 238 meter over havet. Her er det flatt landskap så langt øyet kan se, og bare noen reinsdyr i veien er det nærmeste du kommer kommunikasjon om du er riktig heldig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOT ALTA: Med retning Alta skal rytterne først sykle over Sennalandet. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

MOT ALTA: Med retning Alta skal rytterne først sykle over Sennalandet. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Etter Skaidi tar man til venstre ned mot Alta. Tettpakket skog erstattes av vidåpne viddelandskap samtidig som Repparfjordelva glinser til høyre på den heldige soldagen.

Her kan det blåse. Det kan blåse noe inni helvete, skal man tro lokalbefolkningen. Sennalandet er flatt som mors flatbrød og kan virke enkelt, men en uoppmerksom rytter her, straffes steinhard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALTAFJORDEN: Den mektige fjorden peker vei inn mot Alta sentrum hvor rytterne skal kjempe om den tredje etappeseieren i årets race. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

ALTAFJORDEN: Den mektige fjorden peker vei inn mot Alta sentrum hvor rytterne skal kjempe om den tredje etappeseieren i årets race. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Men helt der i enden, like etter man har trillet ned siste bakke fra vidda, der åpner Altafjorden seg og peker vei inn til paradis, målbyen Alta.

Erstatter hunder med sykkel

Dette kan de i Alta, som ble by i år 2000. Siden 1981 har Finnmarksløpet startet her med over 100 hundespann og 600 frivillige.

Likevel er Arctic Race større. Hvertfall markedsmessig, skal vi tro Oddvar Konst. Han er ansvarlig for det hele i skiferbyen, og virker overstadig avslappet før sykkelfesten kommer.

– Vi har kontroll, men det dukker alltid opp noe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALTA: Med vakre Nordlyskatedralen som kuliss, skal rytterne kjempe om seieren i Alta hvor også den tredje etappen starter. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

ALTA: Med vakre Nordlyskatedralen som kuliss, skal rytterne kjempe om seieren i Alta hvor også den tredje etappen starter. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Altaværingen viser stolt bysentrum som ikke engang er 15 år gammelt. Der hvor veien kryper runden rundt mektige Nordlyskatedralen i enden av byen, der skal rytterne spurte om kapp for å kalle seg seiersherre av den andre etappen i årets race.

 

Flytter festen til sentrum

Ved siden av Finnmarksløpet arrangeres også en gigantisk fotballturnering her om sommeren, ved siden av flere musikkfestivaler. En av dem er Aronnesrocken som i år er flyttet inn til bykjernen, like ved der hvor målgang på sykkelrittet blir.

For her skal det blir stemning. Konst var selv tilstede i Yorkshire på den første etappen av årets Tour de France. Uten å sammenligne med Leeds sine 860.000 innbyggere mot Altas 20.000, er den svært så sykkelinteresserte Konst sikker på at man kan skape TdF-stemning i Finnmark.  

Her skal man toppe det fantastiske debutåret fra året før, og selv om man kanskje ikke forstår hvor stort det hele er når man er oppi det, gleder Konst seg til å sette seg ned på søndag da det hele har forlatt byen.

– Da er det «businiess ajour-show» og man kan tenke: ka i søkkanes va det her, ler Konst.

Tagget med: , , ,

Les også disse