SOLOSEIER: Julian Alaphilippe vant den tredje etappen. Foto: Chris Graythen /Getty Images

Etappeseier og gul trøye for Alaphilippe

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.07.19 17:01

Del på    

Franskmannen best på den første etappen i Frankrike.

ÉPERNAY (procycling.no): Med et forrykende støt opp Côte de Mutigny med 16 kilometer igjen, ble Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) sittende alene i front. Der så ikke franskmannen noe annet valg enn å holde tempoet oppe og han opparbeidet seg raskt en luke på 50 sekunder ned til feltet.

Jumbo-Visma, Ineos og EF Education First satte alle ryttere frem i front av det reduserte feltet for å hente inn franskmannen, men hjemmefavoritten hadde fremdeles et forsprang på et halvt minutt inn på den siste krevende kilometeren. 

Dermed holdt han unna til mål og han holdt også avstanden ned til feltet godt nok til at han tok over ledelsen i sammendraget.

Feltet kom inn 26 sekunder bak, anført av Michael Matthews (Sunweb) foran Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg Van Avermaet (CCC) og Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) hang med feltet som den eneste av de seks nordmennene i rittet, men klarte ikke å henge med de beste i den bratte avslutningen og ble til slutt nummer 26.

I feltet ble det også en splitt, hvor Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Egan Bernal (Team Ineos) var sammenlagtrytterne som kom seg på rett side og dermed sikret seg fem sekunder på de øvrige sammenlagtfavorittene.

Wellens i brudd

Etter noen minutter med støting, var det en gruppe på fem ryttere som kom seg av gårde på starten av mandagens etappe.

Noe overraskende var også en såpass sterk rytter som Tim Wellens (Lotto Soudal) der. I tillegg til Wellens bestod dagens brudd av Yoann Offredo (Wanty-Gobert), Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie) og Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic). 

På det meste hadde de et forsprang på drøyt seks minutter, men etter at Deceuninck-Quick-Step sendte frem Kasper Asgreen for å bistå Jumbo-Vismas Tony Martin, sank avstanden nedover.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ourselin var først over den innlagte spurten, mens Elia Viviani (Deceunick-Quick-Step) var først over i feltet, foran Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) og Michael Matthews (Sunweb). Ingen av de norske rytterne blandet seg inn i kampen om poeng for den grønne trøya.

Tirsdag venter en betraktelig enklere avslutning – som kan passe Alexander Kristoff som hånd i hanske. Hør hva Eurosport-ekspert Lars Petter Nordhaug tror om etappen i videoen (saken fortsetter under).

Wellens hentet klatrepoeng

Med fem mil igjen endret etappen karakter, med fire kategoriserte stigninger og flere andre korte bakker på vei mot målgang i Épernay.

Med en gang de kom inn i det kuperte terrenget, angrep også Tim Wellens i front. Avstanden ned til feltet var da på to minutter og 20 sekunder og han distanserte raskt bruddkameratene. 

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Farten til belgieren var også såpass stor at han økte forspranget noen sekunder til feltet den første mila etter angrepet.

Med tre mil igjen hentet feltet inn restene av bruddet, samtidig som kjøret til Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) i front av feltet gjorde sitt til at avstanden var nede i 1:45 i bunn av Côte d’ Hautvillers (900 meter à 10,5 prosent).

BRUDDET: Ikke overraskende var Tim Wellens den klart sterkeste i bruddet. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Teunissen på halen

Etter at Grøndahl Jansen takket for seg i bunn av bakken, var det Deceuninck-Quick-Step som satte fart for Julian Alaphilippe- Farten opp bakken var også såpass høy at en rytter som Caleb Ewan måtte slippe.

Rett etter toppen av Côte d’Hautvillers gikk rytterne inn i en ny bakke, Côte de Champillon (1,8 kilometer à 6,6 prosent). Wellens var nok en gang først over over, og sikret seg dermed nok klatrepoeng til at han kjørte seg inn i klatretrøya.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sammenlagtleder Mike Teunissen kom seg over bakken i kontakt med feltet, men var på halen over bakketoppen.

Bonussekunder til Alaphilippe og solostøt

Med 16,9 kilometer igjen gikk rytterne inn i den siste av de fire kategoriserte stigningene. Wellens hadde et forsprang på 55 sekunder inn i Côte de Mutigny (900 meter à 12,2 prosent), hvor det ventet 8-5-2 bonussekunder til de første tre over toppen.

Igjen ble det satt høy fart i feltet fra Deceuninck-Quick-Step og Astana. Like før toppen støtet Julian Alaphilippe fra alle og tok nesten inn Wellens. Belgieren klarte akkurat å holde Alaphilippe bak seg, men svingte umiddelbart  av og gikk av sykkelen over toppen grunnet et teknisk problem. 

Alaphilippe fikk likevel fem viktige bonussekunder i jakten på den gule trøya, samtidig som Mike Teunissen måtte slippe feltet oppover bakken. Michael Woods (EF Education First) tok de siste to bonussekundene.

Lagkameratene til Teunissen tok ansvar i feltet, med både Laurens de Plus og George Bennett som jobbet for Steven Kruijswijk og Wout van Aert.

Samtidig ble også en gruppe med Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Michael Woods (EF Education First), Alexey Lutsenko (Astana) og Mikel Landa (Movistar) liggende mellom Alaphilippe og restene av feltet.

Kvartetten ble kjørt inn inne på den siste mila og Alaphilippe opparbeidet seg raskt et stort forsprang. Med åtte kilometer igjen hadde han 50 sekunder ned til feltet, hvor Ineos tok over jobben i feltet inn mot den ukategoriserte stigningen Côte du Mont Bernon (1 kilometer à 5,5 prosent). Etter at forspranget til Alaphilippe var på vikende front, klarte han igjen å øke ledelsen sin og hadde dermed god tid inn på de siste 500 meterne med åtte prosent i snitt.

Dermed holdt han unna og vant sin tredje etappe i Tour de France.

Tagget med: , ,

Les også disse