HØYESTE PUNKT: Col du Galibier er det nest høyeste punktet i årets Tour de France med sine 2642 meter. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Etappene som avgjør Tour de France

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 7.07.19 12:22

Del på    

Du må trives i høyden for å vinne årets franske Grand Tour.

(procycling.no): De siste tre årene har en tempoetappe preget den siste uka i Tour de France. Kampen mot klokka har blitt en stadig større nøkkel i Grand Tours de siste sesongene. Men årets den 106. utgaven av Le Tour har valgt å gå en litt annen vei. Her blir ingen vinner kåret før de siste fjellene har blitt klatret. Og det er mange høye tinder som skal forseres de siste dagene.

Alle tempokilometerne er ferdig syklet før siste uka, og vil sørge for et godt etablert sammendrag før klatrerne skal jakte tid og tempokanonene skal forsøke å henge med.

Dette er etappene der Tour de France 2019 vil bli avgjort.

Etappe 2 – 07.07 – Lagets kamp mot klokka

Er sykling en lagsport? En individuell sport? En lagsport med individer? Definisjonen er ganske klar på på tourens andre etappe. Dette er en dag der laget ditt har alt å si.

Lagtempo er inkludert i Tour de France for andre år på rad. Etappeprofilen er småkupert, og minner sånn sett litt om fjorårets variant. Årets utgave er dog åtte kilometer kortere.

I 2018 fikk tilskuerne i Cholet levert et ekte sekunddrama der det kun skilte elleve sekunder mellom de fem beste lagene. Dermed er det grunn til å tro at flere av sammenlagtfavorittene hverken vil ta mye tid på hverandre eller tape mye tid. Men noen av dem vil tape mye. Slik var det også i 2018. Movistar tapte nesten et minutt i fjor. Nibali mistet 1:06 til Porte og seirende BMC og 1:02 til Thomas og Froome på andreplassen.

De to franske WorldTour-lagene kom heller ikke godt ut av det. En av de store favorittene vil tape mye tid på søndag. Mens kapteinene til lag som Mitchelton-Scott, Team INEOS og Jumbo-Visma ser på den andre etappen som en stor mulighet.

Etappe 6 – 11.07 – Fjellet som kåret vinnere

Den første fjelltesten kommer allerede på rittets sjette dag. La Planche des Belles Filles skal klatres for fjerde gang i Tour de France-sammenheng. Rytteren som har ikledd seg den gule trøya på toppen av fjellet har alltid vunnet touren sammenlagt. Froome vant der i 2012, men Wiggins tok over ledelsen i rittet. I 2014 vant Nibali både etappe og tok trøya, mens Froome tok ledelsen i 2017 da Aru vant etappen.

Med andre ord: Det er verdt å merke seg hvem som tar den gule trøya på torsdag.

Varianten av bakken de skal sykle i årets Tour er også litt lengre enn tidligere. Med syv kilometer og snittstigning på 8,7 prosent er dette en ekte klatretest. Men den gjennomsnittlige stigningen lyver. På de siste 1500 meterne venter to brutale ramper. Den første er på 20 prosent, mens de siste meterne før målstreken på 1140 meter over havet presser seg opp mot 24 prosent.

Etappe 13 – 19.07 – Alene mot klokka

Tour de France er selvfølgelig innom Pau også i 2019. I år er Pyrenee-byen arena for de eneste individuelle tempokilometerne i den 106. Tour de France. 27,2 kilometer er dog mer enn nok til å gjøre et skikkelig jafs i sammendraget.

 I Tom Dumoulin og Chris Froome sitt fravær er plutselig Geraint Thomas blant rytterne som kan tjene mest på denne etappen. Men den er langt fra flat. Egan Bernal har også vist at han allerede takler tempokunsten ganske så godt.

Plasseringen av tempoen er fascinerende. Dag 13. Den første hviledagen kommer 16. juli. En spurtetappe følger før en etappe med to sene fjell, men som trolig ikke vil bli veldig utslagsgivende for sammendraget. Trolig vil tempobeina til de aller fleste være relativt friske. Men på turen gjennom veiene i Pau vil også den påfølgende etappene snike seg inn i tankene.

Etappe 14 – 20.07 – En gammel Tour-kjenning

Korte fjelletapper har blitt en sikker vinner i mang en Grand Tour. På den fjortende dagen kommer Tour de France 2019 sitt svar på dette konseptet. 117,5 kilometer med avslutning opp tourens aller mest brukte fjell: Col du Tourmalet.

Etter at Col du Soulor er klatret tidligere på etappen blir de 19 kilometerne med 7,4 prosent som avslutter etappen en skikkelig kickstart på sammenlagtkampen i den siste uka. De korte etappene fører ofte til offensiv kjøring. Movistar vil nok, i gammel god tro, sende tre-fire mann i brudd på denne etappen. Eller i hvert fall forsøke å få til det. Laget med ledertrøya vil få beina fulle med å forsvare det gule plagget.

Når de gispene rytterne møter statuen av en like gispende Octave Lapize, som var førstemann opp på toppen ved fjellets introduksjon i 1910, vil de være på 2115 meters høyde. Dette er første, men langt fra siste, gang rytterne i årets Tour de France er over 2000 meters høyde. Å sykle i disse høydene stiller nye krav til rytterne.

Etappe 18 – 25.07 – Fare for tynn luft

Tre fjell over 2000 meter er den korte oppsummeringen av tourens 18. etappe. En tredjekategori tidlig på etappen vil sørge for at utbrytergruppa som stikker av gårde ut fra Embrun og setter kurs mot Valloire vil være av det meget sterke slaget.

Men sammenlagtkampen begynner senere. Først skal førstekategorien Col de Vars bestiges. Etter å ha vært over 2109 meters høyde og en snartur nede i dalen er det opp til Col d’Izoard som når sin topp ved 2360 meters høyde. Finalen finner sted opp det nest høyeste fjellet i årets Tour de France. Veien opp Col du Galibier slutter ikke å stige før den har presset rytterne opp til 2642 meter over havet. Rytterne skal klatre opp til 2770 meter på den påfølgende 19. etappen til Tinges.

De 23 kilometerne opp til den 18. etappens toppunkt er ikke bratte hele veien. De første fire kilometerne er knapt over 2,5 prosent før den neste mila ligger og slurer mellom fire og fem prosent. Men når maratondagen i fjellene begynner å dra seg mot slutten blir det mer krevende. Fem kilometer med seks til åtte prosent venter før to ramper på ni prosent finner sted på de siste fire kilometerne.

Sist Col du Galibier var inkludert i Tour de France var i 2017. Da var Primoz Roglic først over toppen, og som kjent er sloveneren en utmerket utforkjører. Ingen var overrasket over at han også vant etappen. En rytter med liknende kvaliteter skal man se opp for på de siste 19 kilometerne inn til målstedet Valloire.

Se opp for Vincenzo Nibali.

Etappe 20 – 27.07 – Den lengste klatringen

Mannen som vinner Tour de France 2019 må være en utmerket klatrer. På de 33,4 siste kilometerne av etappe 20 kommer den siste testen for sammenlagtfavorittene. Dette er nok en etappe som alle colombianerne i feltet har sett fram tid. Klatringen opp til vintersportsstedet Val Thorens varer og varer og varer. Sånne bakker finnes det flust av i Colombia.

Den siste hors catégorie-klatringen i årets Tour de France er også den lengste. Over tre mil med 5,5 prosent fører rytterne opp til 2365 meter høyde. Men det samme gjelder her som for stigningsgraden til Col du Galibier: Den forteller ikke hele historien. Det er flere korte partier med utforkjøring eller falske flater i løpet av klatringen. Når det virkelig stiger ligger prosentene stort sett mellom 6,5 og 8 prosent.

På rittets tre siste fjelletapper skal de stakkars syklistene dra kroppene sine over seks fjell som er på over 2000 meters høyde. Skal du vinne Tour de France 2019 må du prestere i høyden.

For første gang siden l’Alpe d’Huez i 2015 er det en fjellavslutning som avgjør hvem som vinner den 106. utgaven av Tour de France.

 

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse