FORTSETTER: Sindre Lunke skal ikle seg Riwal Readynez sin drakt også i 2020. FOTO: Magnus Drivenes/procycling.no

Lunke endrer treningsopplegg i håp om å kjøre inn mer resultater

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 14.02.19 07:27

Del på    

Tiden er inne for å kjøre inn flere toppresultater, mener Sindre Lunke.

ALTEA/TRONDHEIM (procycling.no): Søndag tar Sindre Lunke fatt på sin fjerde sesong som profesjonell sykkelrytter – på sin tredje kontrakt, i sitt tredje lag – i 1.HC-rittet Trofeo Laigueglia. Fra World Tour-laget Team Sunweb til Tour de France-inviterte Fortuneo-Samsic, har nå turen gått til det danske prokontinentallaget Riwal Readynez.

Man kan absolutt argumentere for at karrierepilen til trønderen peker nedover. Fra opplegg i ypperste verdensklasse i Team Sunweb – hvor han var en del av laget som vant Giro d’Italia med Tom Dumoulin – finner han nå velkjente ritt som Sundvolden GP og Ringerike GP, fra kontinentaltiden i Sparebanken Sør og Joker Fuel of Norway, tilbake på rittprogrammet.

I en tid hvor World Tour-lagene krymper og solide hjelperyttere er overskuddsvare, er det vanskelig å etablere seg og finne sin plass i sykkelhierarkiet. Stikkordet blir derfor X-faktor.

Hos sin nye, danske arbeidsgiver har 25-åringen foran sesongstarten en plass i toppen av hierarkiet og forventes å være blant rytterne som leverer resultater for laget. Sammen med trener Erik Borg Kolsung har Lunke derfor gjort flere endringer i treningsopplegget denne vinteren, for å prøve å kickstarte karrieren igjen og grave frem X-faktorene som mange lag ser etter.

God form, men stang ut

Kolsung, som i sin tid var en lovende rytter for TVK Elite, var offisielt bare sparringspartner for barndomsvennen under fjorårssesongen, men fungerte i realiteten som treneren til Lunke. I år har han fått tittelen offisielt.

– Hva gikk «galt» i fjor?

– Det er vanskelig å si at noe gikk direkte galt. Man kan jo si at han rett og slett ikke hadde nok trøkk – ikke god nok. Vi hadde jo et fokus på klatring, med touren og VM i bakhodet. Vi forberedte oss inn mot de store målene hans, og valgte ut de rittene som passet ryttertypen hans best. Lange, seige bakker, med mye trening på terskel. Det fungerte veldig bra og han kom i god form, men rittene gikk likevel ikke helt vår vei, forteller treneren til procycling.no.

– Kan kanskje si at vi skulle prioritert mindre terskeltrening i sommerperioden og mer fokus på kortere intervaller, men VM var [etter hvert] hovedmålet og treningen ble lagt opp deretter. Men så kom han jo ikke med der, så ja…

Det er lett å trene på det man liker

Trener, Erik Borg Kolsung

Høydepunktene i sesongen kom i august, med gode prestasjoner i Vuelta a Burgos og laksetrøya i Arctic Race of Norway, mens bunnpunktene var Tour de France- og VM-vrakingen.

Etter sesongoppsummeringen ble konklusjonen at man skal prøve å gå nye veier og fornye seg litt i treningsveien.

– Har trent veldig likt i alle år

Kolsung identifiserte raskt hva han mener skulle til.

– For å ta det siste steget som gjør at han kan være med å kjempe om seieren så mangler det eksplosivitet og trøkk over kortere perioder. Er han i form er han sterk nok til å være med de beste, men mangler litt for å virkelig kunne kjempe [om seieren].

Flere faktorer ble dratt inn i vurderingen av hvilken vei man skulle gå.

– Han har trent veldig likt i alle år, fra han ble senior egentlig, og han har alltid likt å trene på det han allerede er god på. Sånn er det jo med alle forsåvidt. Det er lett å trene på det man liker.

Lunke er kjent som en god klatrer og hans forse ligger i de lange stigningene, hvor han kan ligge og jobbe på den samme belastningen. Også på trening trives Lunke godt med å jobbe der, kanskje i litt for stor grad i blant. Derfor handlet det også litt om å tvinge han ut fra sitt trygge skall.

– Vi ble enige om å prøve noe nytt. Ritt avgjøres sjelden på terskel, så er jo fint for han å ha en som kan dra han litt ut av komfortsonen. Trene på ting han kanskje ikke ville gjort på egenhånd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ARKITEKTEN: Trener Erik Borg Kolsung, her under testing av Team Coops Trond Håkon Trondsen, står bak Sindre Lunkes nye treningsregime. FOTO: Harri Luchsinger

I Kolsungs treningsopplegg ble det derfor mer fokus på eksplosiv styrketrening og spesifikke spenstøvelser, noe man nødvendigvis ikke hører så mye om i forbindelse med sykling. Formålet med den eksplosive styrketreningen er «å stimulere musklenes evne til å produsere kraft over kort tid».

– Sindre er en seig rytter, og akselerasjon og spurt har tidligere vært hans akilleshæl. Vi har flere eksempler fra de foregående sesongene der han har vært på skuddhold av toppresultater, men avslutningen har vært for dårlig. Med den eksplosive styrketreninga og spenstøvelser satser vi på at vi kan ta store steg og begynne å vinne ritt. Spenst er kanskje ikke den mest brukte treningsformen for syklister, men jeg tror absolutt det er overførbarhet til sykkelsetet her. Eksplosiviteten vil komme godt med i alle rittsituasjoner – bruddetablering, angrep, spurt og så videre. Så vil tiden vise hvor bra det har fungert.

På sykkelen har man jobbet mye med kortere lengder på intervallene, hovedsakelig under fem minutter, og med et «gjennomgående fokus på eksplosivitet og power». Samtidig har man også periodisert de forskjellige fokusområdene.

– Når man har trent så mye på en egenskap så skal det en del til for å forbedre den ytterligere. I og med at han har trent lite på det tidligere antar jeg at det vil være litt å hente og at man kan merke fremgang raskt.

Han mener dette fokuset gir en større trygghet inn i rittene hvor man vet man trenger den egenskapen også. At det vil trigge noe psykisk, når man føler en trygghet.

«Kommet hjem»

De siste ukene har Riwal Readynez-rytteren tilbrakt en del tid i Spania, blant annet på lagets første samling for sesongen i Altea. procycling.no var nede og besøkte Lunke og lagkamerat Krister Hagen i starten av februar, og trønderen var glad for å være tilbake i mer vante omgivelser.

– Jeg trives veldig godt i det skandinaviske miljøet. Føler du kommer litt hjem etter å ha vært i Frankrike, som har en helt annen kultur.

Han er positiv til betydningen av overgangen til et mindre stjernespekket lag kan ha, og skryter av nivået, som han er overrasket over.

– Flere her kjører sterkere enn folk på Fortuneo og Sunweb. Det ble jeg overrasket over på første samlingen, at det er såpass solid. Det er kjempebra. Jeg håper jo at jeg skal få mine egne muligheter til å vinne og kjempe om seire, det er jo det jeg har lyst til.

Prøve og feile

Lunke understreker det treneren har forkynt til procycling.no.

– Jeg har en bra motor og er jævlig seig, men jeg må jo klare å komme fra – før spurten går. Det er det jeg jobber mot, å kunne avgjøre ritt litt tidligere.

Før sesongstarten i Laigueglia gir et svar nærmere fasit føler Lunke at treningen har gitt bra uttelling så langt og er svært fornøyd med samarbeidet. Han føler at Kolsung har gått inn og utfordret ham mer på treningsfronten. Humoristisk smetter han inn at det han aller helst vil «er jo å dra på Gran Canaria og kjøre litt halvhardt i alle bakkene, hele dagen, hver dag.»

(artikkelen fortsetter under)

DEN NORSKE DELEGASJONEN: Sindre Skjøstad Lunke og Krister Hagen utgjør den norske delen av Riwal Readynez. Foto: Magnus Drivenes/procycling.no

– Men selv da blir du jo lei. Du vil jo hele tiden ha litt nye impulser og utfordringer, og pushe deg selv litt, så jeg synes absolutt den forandringen vi har gjort er spennende og har fungert bra, og vi kommer til å fortsette med det. Jeg har full tiltro til hans kunnskap rundt trening, og treningsfilosofien og samarbeidet vårt funker veldig bra, så det er veldig motiverende. At man forandrer seg litt. «Shit, kan det her gå?». Så prøver man litt, feiler litt og prøver igjen. Det er viktig.

– Skal fortsette å kjøre hodeløst

Fra tiden i Sunweb og Fortuneo tar han med seg mye erfaring. I Sunweb var det mye å lære, mens han følte seg mer satt til siden i Fortuneo, og ikke fikk delt og benyttet seg av sin kompetanse.

Flere her kjører sterkere enn folk på Fortuneo og Sunweb. Det ble jeg overrasket over på første samlingen, at det er såpass solid

Sindre Lunke, Riwal Readynez

Mens det tidligere var ryttere som Tom Dumoulin og Warren Barguil som skulle sikre resultatene i lagene og Lunke skulle gjøre den tidlige jobben, er det nå et annet press som hviler på ham.

– Det hjelper ikke bare å være en god hjelperytter lenger. I hvert fall ikke på det laget her, hvor man ikke har de store stjernene, så må man kunne vinne for å bli sett litt senere. Og så gir det jo også motivasjon videre.

– I Sunweb var jeg en hjelperytter og jobbet som det hele tiden, så man må forandre litt mentalitet. Det klarte jeg etter hvert i løpet av det siste halvåret i Fortuneo, med Vuelta a Burgos og Arctic Race, og det skal jeg fortsette med. Jeg vil fortsette å kjøre hodeløst i mange brudd bare for å prøve. Noen ganger går det, de fleste gangene går det ikke, men de gangene det virkelig går, så går det jo bra. Og det er det jeg virkelig trenger, å få den seieren, så det skal jeg absolutt gjøre.

Merker mentalitetsendring

Sesongdebuten kommer som nevnt i Trofeo Laigueglia søndag (17. februar), før turen går videre til en liten bolk franske ritt, med Tour du Haut Var (22.-24. februar), Classic de l’Ardeche (2. mars) og Royal Bernard Drome Classic (3. mars).

Lunke har tidligere prioritert lengre treningsperioder og kortere rittbolker, i stedet for en jevn strøm av ritt. Det vil man trolig også fortsette med denne sesongen.

– Jeg føler vi har lagt opp en god plan nå i starten. Jeg føler jeg responderer best ved å få et par treningsperioder før de store rittene jeg skal kjøre. Det har jeg vist tidligere i ulike lag jeg har kjørt, at jeg har kommet i gullform etter en sånn periode. Det er en dialog vi har med laget, men hvis man blir slengt med i noen ritt så må man prøve å bruke de litt som trening.

Lunkes rittprogram finner du ved å klikke her!

Tanken bak lengre treningsperioder, fremfor mindre viktige ritt, er å kunne ha fullt fokus på forbedringsområdene og få trent på akkurat det man skal. For eksempel ved å kjøre ritt som ofte ender i massespurt, og i tillegg i dårlig form, vil treningen man får fra ritt hovedsakelig bli «seig» hjeleprytterjobb, for eksempel jevn tauing i front, som han gjorde mye av tiden i Sunweb.

Kolsung føler at det de har gjort denne vinteren allerede har gitt gode resultater, og håper det gir avkastning i rittene som kommer. Han ser gode tegn.

– Merker det på mentaliteten. Han snakker større enn tidligere. Tør å si at han skal være med å kjempe om seieren og nøler ikke med å si det. Han fikk gode svar på samlingen og har gitt tilbakemeldinger på at eksplosiviteten er blitt bedre. At han merker forskjell er bra og øker tiltro til egne ferdigheter, det er viktig.

Hagen lar seg ikke affisere av hjertetrøbbelet: – Jeg har bare trent knallhardt

Tagget med: , , , ,

Les også disse