(procycling.no): Strava har lenge vært den ledende treningsappen, med over 55 millioner brukere på verdensbasis. Appen gir deg muligheten til å måle krefter mot kjente og ukjente, proffer så vel som amatører.
Majoriteten av appens funksjoner har vært gratis, men nå blir det en stopp for det. Appen er nemlig ikke profitabel, slik den har vært. Strava har lenge hatt et premium-alternativ (Strava Summit), som har inkludert ting som treningsplaner og dataanalyse, men nå blir appens funksjoner mer eller mindre utelukkende bak betalingsmur.
LES OGSÅ: Din guide til Zwift: Utstyret du trenger for å komme i gang
I et åpent brev skriver Strava-grunnleggerne Mark Gainey og Michael Horvath at de Stava alltid vil tilby en gratisversjon til sine brukere, men at deres enkelte av gratisfunksjoner er «spesielt komplekse og dyre å vedlikeholde» og vil derfor kreve abonnement. Det åpne brevet kan leses her.
Tilgangen til «leaderboards» begrenses
Det inkluderer den kanskje mest populære gratisfunksjonen: resultatlistene på de forskjellige segmentene, som på mange måter definert appen. Som for eksempel opp Tryvann i Oslo, hvor Andreas Leknessund i april satte ny bestetid, har tusenvis forsøkt å forbedre tiden sin og komme høyt opp på resultatlisten.
Man vil fremdeles kunne se hvem som har syklest raskest (KOM/QOM) opp de forskjellige segmentene med gratisbruker, men du vil ikke har mer enn de ti raskeste kvinnene og herrene tilgjengelig.
Det vil si at (med mindre om du er blant de ti raskeste), vil du ikke kunne sammenligne deg med dine venner eller analysere din egen prestasjon, med mindre du har et abonnement.
Man beholder imidlertid muligheten til å lage nye segmenter og utforske segmenter med gratisbruker, samt se personlige rekorder.
Slutt på gratis ruteplanlegging
Mange benytter seg også av appens «Route Builder» for å planlegge turer. Denne opphører også som gratisfunksjon.
Ved hjelp av dataene som brukerne deres laster opp, har Strava etter hvert klart å lage en ganske omfattende og kompleks ruteplanlegger.
Blant annet et varmekart, som viser hva som er de mest populære rutene. Denne funksjonen har blitt spesielt praktisk i følge med den økende populariten til grussykling og gjør det lettere å finne allerede testede ruter.
Planleggingen av ruter kan også gjøres svært detalrik. Man kan velge å inkludere eller eksludere de forskjellige typene underlag.
Nylig kom det også en oppdatering som gjør at man kan velge enten den ruten med enten flest høydemeter eller færrest. De nyeste oppdateringene vil også gjøre det enklere å legge opp en rute spesifikt rundt segmeter.
Forbedret som treningsverktøy
I følge med den nye abonnementsmodellen kommer også en forbedring av Strava som treningsverktøy.
Det skal nå bli lettere å benytte seg av Strava til å følge egen utvikling. Nye algoritmer, basert på dataene dine, skal ifølge Strava nå gi deg en bedre oversikt over belastningen din. Det skal gjøre det lettere å måle utviklingen din over tid.
Endringer blir det også opp mot tredjepartsapper. I dag er det over 40 000 tredjepartsapper som er knyttet opp mot Strava, men de fleste blir nå trolig kuttet.
Disse tredjepartsappene har brukt Strava sine data, blant annet når det kommer til resultatlister på segmenter, og vil da naturligvis bli eksludert, når resultatlistene havner bak betalingsmur på Stravas egne sider.
Hva det koster
Tidligere har Stravas premium-funksjon hatt tre forskjellige pakker, men nå er det bare én. Det vil si enten har du gratisbruker eller abonnement.
Du kan enten kjøpe abonnement for et helt år, som koster omtrent 50 norske kroner i måneden, eller ha et løpende abonnement som koster deg 80 kroner.
Strava tilbyr 60 dagers gratis prøveabonnement.