ENDELIG: Edvald Boasson Hagen satt i det avgjørende bruddet på tourens 19. etappe. Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Endelig seier til Boasson Hagen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 21.07.17 17:40

Del på    

Støtet fra det avgjørende bruddet på 19. etappe.

(procycling.no): På tourens 19. etappe kom den etterlengtede seieren til Edvald Boasson Hagen. Dimension Data-rytteren kom seg med i det avgjørende bruddet på 20 mann. Etter mange angrep på de siste kilometerne kjørte Boasson Hagen fra konkurrentene med 2,5 kilometer igjen.

30-åringen så seg aldri tilbake, og inn på siste kilometer var han alene. En glisende Boasson Hagen kom seg trygt gjennom de siste svingene, og feiret sin første seier i Tour de France siden 2011.

– Det var deilig. Endelig. Endelig satt den. Ingen fotofinish. Det var godt, sier Boasson Hagen til et samlet pressekorps etter målgang.

– Jeg har vært nære flere ganger nå. Endelig så satt den. Jeg havnet i brudd i dag, men støtet egentlig ikke for å være der. Men jeg satt godt med over bakken. Da klarte jeg å være med i bruddet. Det var bra samarbeid i hele dag, og før jeg kom med gjorde laget en veldig bra jobb, beretter 30-åringen i seiersintervjuet vist på TV 2.

Nordmannen kjente de siste kilometerne godt, og visste hvor han ville angripe.

– Inn på de siste to kilometerne så støtet jeg. Jeg hadde studert løypa, og visste at en side av rundkjøringa var kortere enn den andre. Det var en fordel å kunne løypa der.

Dimension Data-rytteren hadde fulgt med på de fleste angrep, og merket at han var blant de sterkeste i utbrytergruppa.

– Jeg hadde en god følelse. For det var ikke veldig vanskelig å tette luka til de andre som støtet. Jeg hadde ikke brukt så mye krefter, men jeg tråkket maks der. Det var en deilig følelse å kjenne at den endelig satt.

Mistet kapteinen

Allerede etter fire etapper mistet Dimension Data Mark Cavendish. Det var han som skulle være lagets kaptein i spurtene. Boasson Hagen tok hans plass, og har vært nære på i flere massespurter. I dag ble det brudd, og da satt endelig seieren.

– Jeg har vært nærme mange ganger, og vi har hatt en bra tour egentlig med det utgangspunktet vi hadde da vi mistet Mark. Vi har hatt mange topplasseringer, men akkurat vært utenfor. Da er det deilig å ta en seier mot slutten, og så er det enda en mulighet på Champs-Élysées.

Første på seks år

Ikke siden 2011 hadde Boasson Hagen vært først på en etappe i sykkelsportens største sykkelritt. Det året tok rudsbygdingen to triumfer. Siden den gang har det vært mye nesten for den sindige 30-åringen. Han la ikke skjul på at det var deilig å slå tilbake med en ny seier i 2017.

– Jeg vet ikke om folk har mistet troen, men det er mange som har vært litt negative. Jeg har alltid følt meg bra, og på vei oppover, konkluderte nordmannen.

Bruddkampen

Klokken 12:35 la rytterne ut på den lengste etappen i årets Tour de France. 222,5 kilometer fra Embrun til Salon-de-Provence ventet på den 19. etappen, men bruddlystne utøvere lot seg ikke skremme av distansen.

Åtte ryttere slet seg løs og fikk 30 sekunder, men hovedfeltet ga seg ikke. Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) måtte slippe feltet opp dagens første kategoriserte stigning.

20 mann i front

Til slutt var det en større gruppe som fikk gå fra feltet. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) var med, og fikk følge av 19 ryttere.

Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daniele Bennati (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ben Swift (UAE), Rudy Molard (FDJ), Michael Albasini og Jens Keukeleire (Orica), Gianluca Brambilla (Quick Step), Robert Kiserlovski (Katusha), Thomas De Gendt og Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Nikias Arndt (Sunweb), Julien Simon (Cofidis), Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel og Romain Sicard (Direct Energie), Elie Gesbert, Romain Hardy og Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro) var bruddkameratene Boasson Hagen fikk med seg.

Bruddet øker

Hovedfeltet roet tempoet, og de 20 økte ledelsen til over åtte minutter med 130 kilometer igjen.

I forfølgergruppen var det Team Sky som kjørte i kontrollert tempo, mens samarbeidet fungerte godt i teten. Thomas de Gendt var først over den innlagte spurten, med 85 kilometer igjen. Hovedfeltet var da fremdeles mer enn åtte minutter bak.

Jens Keukeleire var den første rytteren i tet som angrep, men Orica-rytteren ble raskt kjørt inn. Opp dagens siste tredjekategori kom det flere angrep, blant annet fra Boasson Hagen. Noen ledelse var det dog ingen som fikk.

Over toppen, med 44 kilometer igjen, var kun Tony Gallopin kjørt av, men franskmannen fikk kontakt i den påfølgende utforkjøringen. Flere angrepsforsøk kom i utforkjøringen, men bruddet forble samlet.

Kampen om seieren

19 kilometer fra mål begynte støtingen igjen i teten. Jens Keukeleire dro til, men flere ryttere hadde futt i beina, og gikk etter. Boasson Hagen fulgte våkent med. Gruppen ble delt i to, med ni mann i første del. Det ble raskt 15 sekunder mellom de to konstellasjonene.

Inn på de siste ti kilometeren hadde Boasson Hagen sin gruppe økt ytterligere til forfølgerne. Flere ryttere prøvde å støte fra, men nordmannen fulgte våkent med, støtet fra konkurrentene, og vant etappen.

Tagget med: , , ,

Les også disse