ENDELIG: Diego Ulissi har hatt en svak sesong. Triumfen på onsdag var den første i 2018. Foto: by Tim de Waele/Getty Images

Endelig ny seier for Ulissi

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 13.06.18 17:01

Del på    

Kjørte inn Mikel Landa med 200 meter igjen i Sveits rundt.

(procycling.no): Mikel Landa ledet den femte etappen av Sveits rundt inn på siste kilometer. Men motvinden i stigningen opp mot Leukerbad tappet baskeren for krefter, og like bak ham fulgte et samlet favorittfelt.

Diego Ulissi (UAE Team Emirates) satt fremdeles med, og italieneren tråkket til med 250 meter igjen. UAE-syklisten passerte Landa med letthet, men hadde Enric Mas (Quick-Step Floors) på hjul. Dog klarte ikke spanjolen å passere Ulissi. 28-åringen holdt trykket helt til målstreken, og tok med det sin første seier for året.

– Dagens seier veier tungt. Sveits rundt er et prestisjefylt ritt, og å vinne her gjør meg stolt, sier Ulissi i en pressmelding.

– Jeg kom ut av Giro d’Italia i god form og holdt fokus på Sveits der jeg visste at flere etapper passet mine egenskaper. Etappen i dag var en av dem, og jeg klarte det.

Enric Mas måtte slukøret godta at det ble andreplass, mens Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) våknet fra dvalen og tok tredjeplassen.

Porte overtok trøya fra lagkompis

Stefan Küng (BMC Racing) ledet rittet etter lagtempoen på åpningsetappen, men onsdag røk den gule ledertrøya. Dog forble lederplagget i BMC Racing. Richie Porte var en av de 14 rytterne som trillet inn til samme tid som Diego Ulissi. Dermed er australieren den nye lederne av Sveits rundt.

Wilco Kelderman (Team Sunweb) klatret til andreplass, og er 20 sekunder bak Porte. Lagkompis Sam Oomen følger like bak lagkaptein Kelderman.

Torsdag venter en etappe med to store HC-fjell på de første tolv milene, før det er mer lettkjørt de siste 60 kilometerne inn mot målbyen Gommiswald. Så følger en etappe med fjellavslutning, en spurtetappe og så den avsluttende tempoen på 34 kilometer i Bellinzona.

Slik gikk det til:

Etter lagtempo og tre dager med mer spurtvennlig profil ventet den første etappen med fjellprofil på onsdag. De 155 kilometer fra Gstaad til Leukerbad åpnet med en førstekategori, før noen flate mil ledet rytterne inn mot finalen. På de fem siste milene ventet en HC-stigning og nok en førstekategori opp mot målstreken.

Noen riktig sterke bruddkonstellasjoner dannet seg de første milene. Gårsdagens vinner, Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), var blant rytterne som stakk av gårde. Men det skulle ta lang tid før noe ble etablert.

Etter at 47,7 kilometer ble syklet på den første timen roet feltet seg. To trioer som smeltet sammen befant seg da i front. Silvan Dillier (AG2R), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Katusha-Alpecin) og Paul Ourselin (Direct Energie) ledet med nesten tre minutter med fem mil igjen.

Bruddet sprekker

En hektisk start hadde satt sitt preg, og det tok ikke lang tid før utbrytergruppa sprakk.

Larry Warbasse angrep opp HC-stigningen, med Smit og Dillier som nærmeste utfordrere.

Fra hovedfeltet støtet Calmejane og Sicard (Direct Energie). Duoen dro med seg Fraile (Astana) og De la Parte (Movistar).

BMC førte i hovedfeltet, der rittleder Stefan Küng hang bra med bak sine lagkamerater.

Inn mot siste bakke

Inn mot den siste stigningen sank avstanden. Calmejane var eneste som overlevde fra mellombruddet, og franskmannen kjørte inn Warbasse med 13 kilometer igjen like før den siste stigningen startet.

Franskmannen hadde dog bare 36 sekunder til hovedfeltet der det fremdeles var BMC som ledet.

Ti kilometer fra mål var Warbasse hentet, mens Calmejane tapte tid. Direct Energie-rytteren hadde 26 sekunder inn på de siste ti kilometerne.

BMC var uten utfordrere, og hadde få problemer med å kjøre inn Calmejane. Syv kilometer fra målstreken var bruddet kjørt inn.

Angrep på de siste kilometerne

Hugh Carthy (EF Education First) støtet øyeblikkelig. Francois Bidard (AG2R) fulgte med på britens hjul.

Seks kilometer fra mål kom det første store angrepet fra en sammenlagtfavoritt da Mikel Landa tråkket til. Movistar-mannen fikk raskt en bra luke. Tempoet ble for høyt for Stefan Küng, som måtte slippe.

Lagkompis Tejay Van Garderen begynte å kjøre for kaptein Richie Porte.

Movistar-angrepet førte Landa raskt opp til teten, der baskeren kjørte fra Bidard og Carthy.

Den slake motbakken, med motvind, skapte vanskelige forhold for Landa. Movistar-kapteinen ledet til det gjensto 200 meter.

Diego Ulissi (UAE) hadde mest trøkk i beina på de siste meterne.

Tagget med: , , , ,

Les også disse