Prøv Procycling Pluss idag

EN HIT: Sondre Holst Enger imponerer i sitt første Tour de France. Nå vil IAM-rytteren fortsette helt til Paris. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

EN HIT: Sondre Holst Enger imponerer i sitt første Tour de France. Nå vil IAM-rytteren fortsette helt til Paris. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– En Tour de France-rytter for fremtiden

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.07.16 19:54

Del på    

Holst Enger hylles etter 3.plassen bak Sagan og Kristoff.

Mens de to monument-vinnerne Alexander Kristoff og Peter Sagan gjorde opp seg imellom, skulle et sent byks på de siste 100 meterne sørge for Sondre Holst Engers første podieplass i Tour de France.

Den unge IAM-rytteren viste seg virkelig frem i det som var en teknisk og kupert finale i Bern etter en lang og rask 209 kilometer lang etappe.

– Jeg er utrolig fornøyd med podieplassen min. Dette er utrolig stort, sier eksaltert Holst Enger – etter å ha vist frem sitt talent på sykkelsportens største scene.

Nordmannen ble brakt frem og godt posisjonert av lagkameratene Oliver Naesen og Reto Hollenstein. På oppløpet ser vi Tour-debutanten følge hjulet til hjemmehelten Fabian Cancellara, for så å hoppe over på John Degenkolb, før han akselerer for fullt på de siste 100 meterne. Holst Enger fant åpningen han trengte og stormet ut av tyskerens hjul på høyre side av veien. Gode instinkter som imponerte IAMs sportsdirektør, Rik Verbrugghe.

– Som 22-åring er han veldig lovende når han kan holde seg blant de ti beste på de siste fem kilometerne i et ritt som dette. Han har unektelig kvalitet, sier Verbrugghe.

Treneren hans, Atle Kvålsvoll, likte også det han så i mandagens tøffe finale der bare omlag 30 rytteren inntok det avsluttende oppløpet.

– Dette var en spurt for puncheurene og sånn sett en avslutning som passer han veldig bra. Laget hjalp han i god posisjon. Sondre er uredd, du så han teste dem med et par små-støt i bakkene, sier trener Kvålsvoll.

– Han lærer for hver spurt. Hadde han tatt hjulet til Alex (Kristoff), så hadde vi kanskje snakket om en seier nå. For han hadde tydeligvis mye krefter igjen på slutten. Å manøvrere seg frem i spurtene, det er noe han kan. Nå begynner de andre å vite hvem han er, og han får gradvis mer lov til å ligge der i front.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRIGET SEG FREM: Helt ute på veiens høyre side detonerte Holst Enger sin spurt. Et eksplosivt byks på de siste 100 meterne holdt til en sterk 3.plass i Bern, bak Sagan og Kristoff. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

KRIGET SEG FREM: Helt ute på veiens høyre side detonerte Holst Enger sin spurt. Et eksplosivt byks på de siste 100 meterne holdt til en sterk 3.plass i Bern, bak Sagan og Kristoff. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

At 3.plassen kommer på etappe 16, etter to uker med tøff kjøring, tyder på at 22-åringen har restituert seg godt og har fortsatt mye krefter igjen.

– Dette hadde blitt sett på som en kjempeprestasjon hvis det skjedde i første uke. At det skjer nå, etter 16 etapper, gjør det bare til en enda større prestasjon, sier Kvålsvoll.

Finalen i Bern var nesten skreddersydd for byens store sønn, Cancellara. To korte, intense bakker innenfor de siste tre kilometerne (den ene med brostein), sørget for at de rene spurterne måtte gi tapt.

– Mange hadde falt av, det var en skikkelig «mann mot mann spurt». Mange begynner å bli slitne også. At han kjemper om seier i dag, er bare kjempesterkt. Og selvsagt viktig for fremtiden hans, sier Kvålsvoll med referansen til Holst Engers uavklarte kontraktssituasjon.

Det sveitsiske laget IAM legger ned etter sesongen. Flere lag har meldt interesse for Holst Enger.

– Det har vært snakk om tre lag som er interessert ja. Etter dette kan det bli flere, sier treneren muntert.

Helt til Paris
Nå tyder det meste på at Holst Enger skal fullføre rittets tre uker. IAM-ledelsen tok han ut med et forbehold om å stå av etter to uker dersom han viste tegn til å være sliten.

Ifølge Kvålsvoll har Holst Enger kommet seg godt gjennom fjellene. Unggutten lar seg heller ikke affisere av mediepress og annet sirkus som følger med verdens største sykkelritt.

– Det er ingen grunn til å stå av nå. Han er såpass bra i bakkene og har sittet med spurterne forholdsvis billig i fjellene. De gode klatreegenskapene han besitter har sånn sett vært viktig. Vi hadde også en prat om restitusjon før Tour de France. Han har gått inn i boblen sin og lukket omverdenen ute. Sondre har en utrolig evne til å slappe av. Mange blir stresset og slitne psykisk i Tour de France, mens hans slapper av. Han er en skikkelig «av og på utøver», sier treneren.

– Han vokser som rytter nå. Han får mye erfaring med tanke på det taktiske. Men han vokser også kapasitetsmessig. De tre ukene vil gjøre han godt i lengden. Han har en bratt læringskurve sånn sett. Men han viser jo at han er en Tour de France-rytter for fremtiden, avslutter Kvålsvoll, Thor Hushovds tidligere trener.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse