Foto: A.S.O./Charly Lopez

Én seier unna rekorden til Merckx

Fridtjof Røinås
Tips meg

Publisert 6.07.21 18:59

Del på    

Nok en spurtseier på Cavendish på tourens tiende dag.

(procycling.no): Seiersmaskinen Mark Cavendish fortsetter å forsyne seg grovt med etappeseirer. Et helt rått lagarbeid av Deceuninck-QuickStep ga briten det perfekte opptrekket inn mot spurten i Valence.

Briten gjorde ingen feil og er nå oppe i 33 etappeseirer i Tour de France.

Stille før stormen

Den 10 etappen med start i Albertville og mål i Valence ble preget av to mann som gikk i brudd. Tosh Van Der Sande fra et skadeskutt Lotto Soudal og canadieren Hugo Houle fra Astana. De to bruddkameratene hadde aldri en mulighet mot hovedfeltet som åpenbart ønsket å gripe muligheten for en ny massespurt.

Inne på de siste 30 kilometerne ble farten skrudd kraftig opp da Deceuninck – Quick Step satt laget opp i sidevinden. Det førte til noen intensive kilometere der feltet konstant sprakk opp i mindre grupper. Regjerende verdensmester Julian Alaphilippe gjorde nok en gang ære på verdensmesterstripene og jobbet utrøttelig for sine blåkledde lagkamerater. Det hele roet seg litt ned under 10 kilometersmerket da feltet kjørte inn i motvinden. De to største gruppene samlet seg og det brygget seg opp til en ny durabelig massespurt.

«Textbook leadout»

Det er nok allerede etablert at Deceuninck – Quick Step har det sterkeste opptrekks toget i årets Tour de France. «Ulveflokken», som rytterne kaller seg selv, har virkelig fått fart på toget sitt, men det som ble vist i dag er sjelden vare.

Gino Van Oudenhove og Alexander Kristoff har begge uttalt at det ikke fungerer med lange tog i spurtene nå til dags. Det har blitt en trend at togene blir kortere, men inn mot oppløpet i Valence hadde Mark Cavendish seks mann på det meste foran seg. Med verdens beste opptrekker ved sin side leverte Cavendish nok en imponerende spurt. Mannen i den grønne trøyen henviste belgierne Wout Van Aert til andre plass og Jasper Philipsen til tredje plass. Etter mål var det et hysterisk Quick Step lag som omfavnet hverandre og briten kommenterte selv lagarbeidet som et «textbook leadout».

Drømmen enda nærmere

På den tøffe 9. etappen var det en sønderknust Mark Cavendish som karret seg over målstreken i Tingnes, kun snaue 2 minutter foran tidslimmiten. Tour de France byr på daglige kamper i ulik grad for rytterne. For en spurter som Cavendish kan slike fjelletapper fort bety exit.

Kontrasten fra den mørke dagen i Tingnes til dagens etappe, hvor «The Manx Missile» kunne brøle med begge henda i været, er enorm. Med dagens seier befester Cavendish grepet om den grønne poengtrøyen ytterligere og leder nå med 59 poeng til Michael Matthews.

Det dagens etappeseier også gjorde var naturligvis å plassere Cavendish kun én etappeseier unna den legendariske rekorden, holdt av Eddy Merckx. Etappeprofilene som gjenstår i årets Tour de France gir spurterne i feltet flere muligheter til å kjempe om etappeseire.

Garantert rekord, eller?

Det har blitt en utrolig spennende ferd å følge Mark Cavendish i jakten på den mytiske rekorden. Med den formen 36 åringen har nå, så er dette nesten blitt en forventning. De raskeste konkurrentene til briten er ute grunnet velt eller tidslimmit, men det eksisterer fortsatt nok av hindringer for «Cav» på ferden mot den 34. etappeseieren.

Morgendagens 11 etappe tar feltet blant annet over mektige Mont Ventoux to ganger. Blir dette etappen sammenlagt – konkurrentene til Tadej Pogacar klarer å vinne tilbake tid og klarer alle spurterne å komme til mål innen tidslimmiten. Time will show.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse