Prøv Procycling Pluss idag

SAMMENLIKNES: IAM-sjef Verbugghe sier Holst Enger minner om Boasson Hagen. Nå håper han Tour-debutanten får skikkelig oppfølging hos sitt nye lag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

SAMMENLIKNES: IAM-sjef Verbugghe sier Holst Enger minner om Boasson Hagen. Nå håper han Tour-debutanten får skikkelig oppfølging hos sitt nye lag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– En ny Boasson Hagen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 24.07.16 21:28

Del på    

Holst Enger høster lovord etter imponerende Tour de France-debut.

PARIS (procycling.no): Feltets yngste rytter kom helt frem til Paris. Dog ble det ikke en dag etter Sondre Holst Engers ønske. På et tidspunkt der hele IAM Cycling er mobilisert i front av hovedfeltet – et resolutt vitnebyrd til tilliten den unge nordmannen nå nyter i det sveitsiske laget – skjer det som ikke skal skje, en punktering. Før den siste av totalt åtte runder på Champs-Élysées er Holst Enger ute av kampen om etappeseier i Tour de France.

Ved lagbussen føles den klamme Paris-luften ekstra trykkende, og Holst Enger ser mest ut som han har lyst til å fordufte, men presser likevel ut noen høflige plattheter til TV2s reporter.

– Det var noe drit, men sånn er det noen ganger, lirer det ut av IAM-rytteren, der han står i en tåke av skuffelse, mens tårene presser på.

En klem av trener Atle Kvålsvoll mottas med takk. Et velplassert klapp på skulderen får han også, etter å ha fullført Tour de France på første forsøk.

Men Holst Enger har gjort mer enn bare å fullføre. I debuten har 22-åringen imponert og vekket oppsikt med gode prestasjoner. Først innledningsvis med to 6.plasser i massespurtene til Angers (etappe 3) og Limoges (etappe 4), og deretter med en solid 9.plass i den kaotiske og vindfulle finalen til Montpellier (etappe 12), en etappe med gjennomsnittsfart på over 47 km/t. Gode instinkter og en fryktløs innstilling fikk sin belønning.

Den store oppvisningen kom imidlertid lengre ut i rittet. På etappen til Bern var nordmannen hele veien langt fremme i det som var en kupert og teknisk finale inn til den sveitsiske hovedstaden. 3.plassen bak Peter Sagan og Alexander Kristoff, og måten han manøvrerte seg frem i den kaotiske avslutningen etter 16 utmattende Tour-dager, bar alle solemerker av en svært lovende WorldTour-rytter.

– Han har matchet de beste i verden til tider. Han er bare 22 år og derfor veldig lovende, sier Rik Verbrugghe sportsdirektør hos IAM Cycling til procycling.no.

– I spurtene har han bevist sine kvaliteter. Jeg tror det er bare to, tre ting han må justere og forbedre, før han kan være med å kjempe om seier i slike finaler, sier Verbrugghe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMPONERTE I BERN: Holst Enger bekler fronten av feltet på etappe 17, omringet av stjerner som Vanmarcke, Degenkolb og Sagan. Kristoff og Boasson Hagen like bak. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

IMPONERTE I BERN: Holst Enger bekler fronten av feltet på etappe 17, omringet av stjerner som Vanmarcke, Degenkolb og Sagan. Kristoff og Boasson Hagen like bak. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En ny Edvald
Sportsjefen hos IAM Cycling sier han vil savne Holst Enger når det sveitsiske laget etter hvert lukker dørene ved slutten av sesongen. Overfor VG.no dro Thor Hushovd sammenlikningen til den lille, eksplosive og svært meriterte italieneren Paolo Bettini. Verbrugghe ser imidlertid ikke så langt utenfor Holst Engers landegrenser når han trekker paralleller til andre ryttere. I den talentfulle 22-åringen får belgieren øye på nyanser av «en ny Boasson Hagen», både i form av mentale og fysiske egenskaper.

Høytsvevende, men heller ikke grunnløst. I bakkene før oppløpet i Bern satt Tour-debutanten klemt mellom stjerner som Sep Vanmarcke, John Degenkolb og Peter Sagan – helt i front.

– Du så han gjorde noen småstøt også. Han er leken og bryr seg ikke mye om stjernene rundt seg. Ganske uredd sånn sett, forteller treneren hans Atle Kvålvoll til procycling.no.

Verbrugghe sier han gjerne skulle hatt muligheten til å forme Horten-rytteren videre.

– Jeg håper han velger nytt lag med stor omtanke. Laget han velger må iallfall være villig til å satse på ham, slik at han kan fortsette utviklingen han har hatt hos oss. De to siste årene synes jeg han har utviklet seg bedre enn forventet. At han tas ut til Tour de France bare 22 år gammel beviser jo det, sier Verbrugghe.

Viktig valg av lag
Som tidligere meldt skal Holst Enger, etter det procycling.no erfarer, sykle for franske Ag2r-La Mondiale neste sesong. Det er ikke bekreftet fra verken unggutten selv eller hans trener, Kvålsvoll.

– Det som er viktig for Sondre når han velger lag, er at han får egne sjanser. Slik at han får testet seg og får mest mulig erfaring i spurtene. Sånn sett har Tour de France vært en bratt læringskurve for han. Også har han klatreegenskaper, som jeg tror den internasjonale sykkelsporten ikke har sett det fulle av helt ennå. Men han viste det i Tour of Norway, sier Kvålsvoll.

– Sondre er en vinnerskalle og avhengig av å få mulighetene sine. Han er jo ikke noe hjelperytter-type. Ender han opp som hjelperytter, finner han seg noe annet å gjøre.

Etter årets Tour tyder imidlertid lite på at Holst Enger må bytte yrke med det første.

Tagget med: , ,

Les også disse