KJØRTE SOLID: Carl Fredrik Hagen ble nummer ni i lørdagens franske endagsritt. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– En glad amatør bør være fornøyd med topp ti i det selskapet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 14.04.18 20:30

Del på    

Carl Fredrik Hagen imponerte i Tour du Finistère.

(procycling.no): Lørdagens Tour du Finistère ble avgjort da 14 mann slet seg løs med noen få kilometer igjen. Carl Fredrik Hagen (Joker-Icopal) hang med som eneste nordmann. Seieren gikk til Jonathan Hivert (Direct Energie), med Romain Bardet (AG2R) og Guilllame Martin (Wanty-Groupe Gobert) på plassene bak.

Joker-Icopal-rytteren ble nummer ni, på plassen bak Tejay Van Garderen (BMC Racing).

– Jeg kan ikke være misfornøyd med det. Når du er så nærme pallen, så skulle du selvfølgelig ønske at du hadde enda litt mer klem på slutten. Men man må jo se litt hvem man sitter med der og som en glad amatør bør man være fornøyd med topp ti i det selskapet der.

En amerikansk Grand Tour-kaptein endte på plassen foran 26-åringen. To etappevinnere fra Tour de France, Lilian Calmejane (Direct Energie) og Warren Barguil (Fortuneo-Samsic), fulgte på plassene bak.

– Det er gøy det. Jeg er egentlig ikke så opptatt av hvem som er hvem. Jeg sykler ritt for å kjempe mot folk uansett hva de heter. Men det er veldig inspirerende å se at WorldTour-nivå og høyt Tour de France-nivå er innafor.

– Jeg holder følge med de, og jeg slår også flere av dem. Det er kjempegøy.

Måtte sykle klokt

14 mann kom av gårde i den nest siste bakken på rittets siste runde.

– Det ble kjørt sinnsykt hardt, og jeg bet meg bare med i femte-sjette-posisjon. Jeg så bak meg at det hadde sprukket opp, og skjønte at vi som satt der kom til å kjempe om seieren.

Som eneste blåtrøye, og med mange franskmenn å kjempe mot, måtte Calle være smart i finalen.

– Direct Energie satt der med tre mann og Cofidsi hadde to. Jeg måtte være ganske selektiv på hva jeg gikk etter. Jeg valgte å forholde meg i ro i gruppa, og så var det samlet i siste gruppa. Det var egentlig ikke noe skikkelig klem der, for alle var så slitne. De siste 500 ble en veldig seig langspurt.

– Jeg var rimelig stiv, og prøvde å dra ut det siste. Men det var akkurat ikke nok til å være topp fem. Det var små marginer, humrer Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN FØRSTE: Carl Fredrik Hagen vant på landeveien for første gang på kongeetappen i Tour Alsace 2017. Foto: Tour Alsace

– Føler jeg har tatt et steg

Lysluggen skaffet seg sitt første topp ti-resultat for året. Tirsdag ble han nummer 14 i et annet 1.1-ritt, Paris-Camembert.

– Formen er på god vei. Jeg føler meg et stykke unna toppform, men jeg føler jeg har tatt et steg siden i fjor. Det har jeg kjent på siden vinteren. Det er gøy å få bekrefte det i form av resultater. Det er det som teller, konstaterer Joker-rytteren.

– Jeg viser at jeg kan kjempe om topp ti i 1.1-ritt i et så sterkt startfelt. Det lover bra for de rittene som skal passe meg enda bedre.

Carl Fredrik Hagen trives enda bedre i krevende løyper med lange bakker. Søndag venter nok et 1.1-ritt. Riktignok er Tro-Bro-Leon uten de hardeste stigningene, men Hagen viste i fjor at han kan kjøre godt der.

– Det blir annerledes, men også mye av det samme. Det blir et hardt ritt med utskilling, så det er viktig å sitte godt posisjonert og være kald.

Hagen satt i finalen i 2017 med en gruppe på rundt 20 mann, men punkterte. Til slutt ble han nummer 37. som beste Joker-rytter.

– Du må ha litt flaks, og ha gode bein. Da er det mulig å kjempe om et minst like godt resultat som i dag. Enten for meg eller for noen andre på laget.

Slik gikk det til:

En rekke offensive rytter forsøkte seg i starten av det 191,1 kilometer lange endagsrittet.

Nicolas Baldo (St-Michel-Auber 93) og Corentin Ermenault (Vital Concept) var de første som fikk en større ledelse. Duoen fikk halvannet minutt, mens en annen duo befant seg mellom teten og hovedfeltet.

Røinås i brudd

Joker-Icopal ville være med i teten. og Fridtjof Røinås fikk en luke på feltet.

Michiel Dieleman (Cibel-Cebon) og Jelle Mannaerts (Tarteletto-Isorex) kjørte seg opp, og dermed satt fire mann i første gruppe. De hadde nesten ni minutter på feltet.

Det ble for langt opp for Røinås, som etter hvert ble kjørt inn av forfølgerne.

Med 100 kilometer igjen var luken redusert til fem minutter.

Angrep med mil igjen

Dieleman og Ermenault holdt ut lengst, og hadde fortsatt en liten luke med 44 kilometer igjen av Tour du Finistère.

Rein Taaramäe (Direct Energie) kjørte seg opp til teten, og Dieleman hang seg på esteren.

Inn på de siste to rundene var duoen hentet.

Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) og Tejay Van Garderen (BMC Racing) hadde en liten ledelse inn på de siste to milene, men forsøket ble kjørt inn. Mange prøvde de neste kilometerne, og like før mål slapp tolv mann løs.

Det endte i en mindre spurt, der Jonathan Hivert (Direct Energie) stakk av med seieren.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse