VANT: Anna van der Breggen vant EM-rittet i Plumelec. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Van der Breggen sikret seg en ny stor seier

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 17.09.16 16:46

Del på    

Nederlenderen vant jevnt spurtoppgjør i EM.

(procycling.no): Et samlet felt entret Côte de Cadoudal for åttende og siste gang i damenes EM-fellesstart. Den 1,8 kilometer lange bakken á 7,8 prosent skulle avgjøre både seniorklassen og U23-klassen, og det var Polen og Nederland som koblet grepet i første del av bakken.

Katarzyna Niewiadoma angrep inne på den siste kilometren, og fikk kun følge av Anna van der Breggen, Elisa Longo Borghini og Alena Amialiusik, mens også Lija Laizane kom seg opp etter at teten roet felten ned noe.

Dermed endte det i en spurt mellom de fem på de siste 200 flatere meterne. Van der Breggen åpnet spurten fra front, og holdt akkurat unna for Niewiadoma og Longo Borghini. Nederlenderen tok med det en ny stor triumf, en måned etter at hun vant OL-fellesstarten i Rio. 

Polske Niewiadoma ble U23-mester. Danske Cecilie Uttrup Ludwig tok sølvmedaljen, mens bronsen gikk til Séverine Eraud.

Aalerud ut tidlig
Det ble en kort affære for Norges eneste deltaker, Katrine Aalerud. 21-åringen startet EM på lovende vis tidligere i uken, da hun ble åttendemann i U23-klassen på tempoen, og var bare 30 sekunder unna en pallplass.

I dag skulle det imidlertid ikke gå like bra. Den kommende Hitec Products-rytteren gikk i bakken etter et kvarters sykling og måtte dessverre stå av som konsekvens.

– Jeg landet på hodet og ble bevisstløs. Husker ikke så mye annet enn at jeg havnet i ambulansen. Men ingen skader, bare forslått hode, skriver 21-åringen i en SMS til procycling.no.

Velten til Aalerud var også det eneste som av betydning som skjedde i den første halvdelen av det 111 kilometer lange rittet.

Nederlandsk press
Først med 50 kilometer igjen kom en gruppe løs fra feltet i rundløypa i franske Plumelec, hvor syklistene skulle sykle åtte runder á 13,9 kilometer i den småkuperte løypa.

Da kom Séverine Eraud (Frankrike), Olena Pavlukhina (Aserbadsjan), Anisha Vekemans (Nederland), Lucinda Brand (Nederland), Anna Plichta (Polen), Emilia Fahlin (Sverige), Anna Zita Maria Stricker (Italia), Nicole Hanselmann (Sveits).

Til tross for at Nederland hadde to ryttere i bruddet, var det også den store sykkelnasjonen som gjorde mye av jobben i feltet.

Etter at tetgruppen ble redusert til Fahlin, Brand, Plichta og Pavlukhina ble ansvaret imidlertid overlatt til italienerne. Til tross for at tetkvartetten hadde over minuttet ned til feltet ut på den nest siste runden, kjørte italienerne meget bra bak. Inn mot avslutningsbakken opp til mål, Côte de Cadoudal var det dermed samlet igjen.

Den siste runden
Opp den 1,8 kilometer lange bakken angrep Anna van der Breggen, men angrepet til den nederlandske OL-vinneren ga ingen stor effekt. Hun fikk en umiddelbar luke sammen med blant andre italienske Elisa Longo Borghini, men da det ble ringt i klokkene for å markere at det var siste runde var det fremdeles samlet.

Den første halvdelen av den siste runden ble preget av stadige angrep, hvor de fleste nasjonene var representert.

Utover ble det imidlertid fort klart at det ville bli et oppgjør opp Côte de Cadoudal. Polen tok over ansvaret i feltet inn mot bakken, hvor de ønsket å plassere Katarzyna Niewiadoma best mulig i bunn av bakken. 21-åringen hadde i tillegg til å vinne seniorklassen også muligheten til å vinne U23-tittelen.

Polakken angrep først, men det hele endte i en spurt mellom fem kvinner. Der var det Anna van der Breggen som var best.

Tagget med: , , , , , , , , , , , , ,

Les også disse