HAR JAKTET PÅ TOPPFORMEN: Men de norske proffenes oppkjøring inn mot Tour de France har vært vidt forskjellige. FOTO: Jarle Fredagsvik, Getty Images

Fem forskjellige, norske veier til Tour de France

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.07.19 10:44

Del på    

Noen sverger til høyden, andre til hard trening og mange ritt.

BRÜSSEL (procycling.no): Seks norske proffer har gjort alt i sin makt de siste to månedene for å ankomme Tour de France i prima form.

Veien dit har likevel vært relativt ulike, noe som igjen har sammenheng med ønsker fra rytterne selv og de respektive satsingene de tilhører.

Jumbo-Visma har fulgt i sporene andre lag med sammenlagtambisjoner i Grand Tours har tråkket opp tidligere, og i stor grad satset på høydetrening. Det er ikke lenger slik at man bare sender klatrere og sammenlagtryttere til høyden. Jumbo-Vismas Tour de France-mannskap lå for eksempel samlet i nesten to uker i Sierra Nevada i månedsskiftet mai-juni.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I 2018 var Vegard Stake Laengen blant de betrodde hjelperne til Fabio Aru på vei inn mot Giro d’Italia. Det året var han på Teide i januar og mars, i tillegg hadde han et opphold i Sestrière og gjentok turen til skidestinasjonen på grensa mellom Italia og Frankrike nok en gang foran Spania rundt. Denne sesongen står det en ’smultring’ i nordmannens protokoll for antall døgn på høydesamling.

Han har rett og slett ikke funnet tiden blant mange ritt på sesongplanen sin.

Blant de norske syklistene er det Amund Grøndahl Jansen som er vår mest ekstreme mann i jakten på høydemeter. På vei inn mot touren har han tilbakelagt tre uker med basecamp i 1850 meters høyde i Andorra og ytterligere tre uker i Sierra Nevada, hele 2320 meter over havet.

DEN EKSTREME

TRAKTER TIL HØYDEN: Amund Grøndahl Jansen varsler enda mer fokus på høydemeter i årene som kommer. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no

I mai var 25-åringen fra Romerike aktivt på utkikk etter leilighet i skatte- og klatreparadiset Andorra. Overfor procycling.no i Brüssel forteller han nå at planen er å flytte til fyrstedømmet i etterkant av Tour de France.

– Jeg vil fremdeles sitte med leiligheten i Girona. Der vil jeg være etter løp for å restituere meg før jeg reiser opp i høyden. Hvis det er snakk om forberedelser inn mot viktige løp, kan det også bli noen innslag av å leie en leilighet litt lengre opp i dalen, i 2200 meters høyde, forteller Grøndahl Jansen til procycling.no.

Han vil nå prøve å maksimere utbyttet av å oppholde seg i høyden over lengre perioder.

– Laget er villige til å ta med seg ryttere på samling i regi av dem, og da blir det mye enklere, påpeker han.

Det er ikke alltid så lett å måle effekten av høydetreningen, men for enkelhets skyld sier Grøndahl Jansen at han tror det øker formen hans med ’ett enkelt prosent’.

Han tar også blodprøver før, under og etter oppholdet og ser god utvikling på blodverdiene sine.

– Jeg tror på at det gir meg en effekt fordi jeg produserer mer hemoglobin.

Les også: Dette er de norske seierssjansene i Tour de France

Grøndahl Jansen mener det får være opp til rytterne selv om de ønsker å prioritere trening i høyden under forberedelsene til sesongens hovedmål. Han har forståelse for at det ikke er like lett for for eksempel Alexander Kristoff å tilbringe enda mer tid utenfor hjemmet i Stavanger.

– Jeg har hatt to timer i bil fra det som var hjemmet mitt tidligere før jeg var i høyden i Andorra. Jeg skjønner godt at Alexander ikke gjør det. Dersom han skal til høyden fra Stavanger, så får han en lang reise og veldig mye tiltak. Han drar litt på åra nå, og han vet hva som funker. Han er jo allerede i verdenstoppen i det han gjør, mener Grøndahl Jansen.

Han er likevel klar på at det for ham var uaktuelt ikke å prøve seg i 2000 meters høyde.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg ville ikke ha latt den muligheten gå hvis jeg var på vei opp og fram. Jeg hadde sjekket det godt ut, gjort meg noen erfaringer og sett hvordan det slo ut for meg før jeg ville ha investert så mye tid – og etter hvert penger – som jeg gjør nå. Det er ikke alle det fungerer like godt for på laget. Vi har noen som reiser til høyden, noen som ikke gjør det.

Det som muligens kan være et lite minus i oppkjøringen til Jumbo-Visma-laget, er at motstanden i oppkjøringsrittene i Tour de Dunkerque og ZLM Tour kanskje ikke har vært all verden.

Det har tilfredsstilt lagets appetitt på etappeseirer, men om de virkelig er ’uslåelige’ er man nødt til å avvente den første uka av Tour de France til å konkludere med. Noe endelig svar fikk vi heller ikke på lørdagens første etappe. Men vi fikk se at lagets sisteopptrekker Mike Teunissen er god nok for etappeseier. De fysiske ferdighetene innehar han utvilsomt.

MASKINEN

GÅR SIN EGEN VEI: Småbarnsfar og UAE-kaptein, Alexander Kristoff, har funnet et opplegg som fungerer optimalt sammen med trener Stein Ørn. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Alexander Kristoff kjører så mange ritt, at han er nødt til å hoppe av noen av dem tidlig slik han ikke skal bryte med UCIs egne regler som sier at man ikke skal overstige 85 rittdager i sesongen.

– Min opprinnelige plan var at jeg skulle til vueltaen. Det var litt derfor jeg sto av Sveits. Jeg har litt mange rittdager, og spesielt hvis jeg skulle ha kjørt vueltaen. Det er noen regler fra UCI, men hvis jeg ikke kjører vueltaen, så tror jeg ikke jeg trenger å bryte flere ritt, sier Kristoff, som også sto av Paris-Nice tidlig, til procycling.no.

I samråd med trener Stein Ørn kjører Stavanger-mannen en oppkjøring foran touren, som minner om arbeidet han legger ned i forkant av klassikerne.

I år ble Valencia, Oman og UAE Tour brukt som bolken med etapperitt, og før den tid har han selvsagt lagt ned et helt lass med trening. Foran touren ble Hammer Series, Tour of Norway og Tour de Suisse valgt ut som de mest ideelle rittene, mens han hoppet bukk over Tour of California som han har kjørt hvert år siden 2016.

Det kan jo være at UAE-kapteinen hadde hatt godt å kutte ned noe på rittdagene sine. På den andre siden har han og Ørn – gang på gang – vist at de har full kontroll når det gjelder å balansere trening og aktive ritt på vei inn mot høydepunktene på kalenderen. Et annet moment er at han bor hjemme i Stavanger med kona Maren, samt parets to barn.

Det innbyr ikke akkurat til å finstudier av kveldssola i grisgrendte Sierra Nevada:

– Jeg tenker at hvis jeg hadde gjort det, og det plutselig gir god effekt, så må jeg gjøre det hvert år. Og jeg er ikke så interessert i å sitte på toppen av et fjell hele tiden, påpeker han overfor procycling.no i Belgia.

– Det hadde vel blitt problematisk med tanke på familielivet også?

– Alt er mulig hvis du vil. Men da blir det jo mindre familieliv. Så det går jo utover familien hvis jeg gjør det.

Den siste fysiske anstrengelsen med startnummer på for Kristoff kom under NM-fellesstarten på Ringerike forrige helg. Der forsøkte han å klamre seg til gruppa der blant andre Andreas Leknessund, Amund Grøndahl Jansen og intiativtaker Carl Fredrik Hagen satt, men maktet akkurat ikke å presse seg med over toppen.

Den gjengjeld fikk han se en formstinn Grøndahl Jansen kjøre solo inn til seier. Dermed er det han – og verken Boasson Hagen eller Kristoff – som representerer de norske fargene på drakta under Tour de France.

– Amund virka i form til NM, så for han kan nok høydetrening fungere bra. Men jeg er så gammal nå. Så hvorfor skal jeg begynne med det nå? Da burde jeg har gjort det mye tidligere for å få effekten i mange år. Nå er jeg jo nesten ferdig.

Med så store treningsdoser og den tynne linja Kristoff og Ørn balanserer på i treningshverdagen, skal man ikke legge altfor mye vekt på en enkeltprestasjon som NM-søndagen. Under pressetreffet i Brüssel fortalte han at watten lå like under Flandern rundt-nivå, noe som indikerer at den 205 kilometer lange fellesstarten i hvert fall ble tøff nok.

Det er vanskelig å vite akkurat når superkompensasjonen slår inn etter at man slipper opp i etterkant av perioder med store mengder belastning. Det er da heller ikke slik at Kristoff er nødt til å være på topp foran lørdagens Tour de France-åpning i Belgia.

Vanligvis fungerer han bedre og bedre utover i rittet, og tåler både slitasje, belastning og utmattelse over tid langt bedre enn mange av konkurrentene sine. Det på tross av at høydetrening velges bort under forberedelsene til rittet.

BADSTU-MANNEN

TOK GREP MOT VARMEN: Én time i et spesialbygget varmerom, ni ganger, har preget Edvald Boasson Hagens oppkjøring til Tour de France i etterkant av Critérium du Dauphiné. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

En annen som ikke var på topp under NM på Ringerike, var Edvald Boasson Hagen. Rudsbygdingen maktet ikke å holde Andreas Leknessund bak seg i kampen om tempogullet, og var faktisk lengre unna enn Kristoff når det gjaldt å stå imot støtet fra Carl Fredrik Hagen opp Leinebakken nest siste gang.

Heller ikke for Dimension Data-kapteinen er NM det hele og store fokuset. Det rettes selvsagt mot Tour de France.

Denne gangen valgte 32-åringen faktisk å nedprioritere mesterskapet.

– Det er nok det de fleste tenker: At formen til Edvald ikke er så bra, basert på hva han viste fram under NM. Men alt har egentlig gått etter planen. Han har vært igjennom et spesielt treningsopplegg i etterkant av Critérium du Dauphiné, forteller sportsdirektør i Dimension Data, Gino Van Oudenhove, til procycling.no.

Oppladningen ligner på det rudsbygdingen gjorde i forkant av VM i Qatar i 2016. Boasson Hagen har tatt turen til Olympiatoppens lokaler på Sognsvann, der han har gjennomført ni timeslange økter på rulle i et spesialtilpasset rom hvor termostaten er skrudd opp til 36 varmegrader. Den siste tiden har spesielt Sør-Europa vært herjet av hetebølge.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Flere av Dimension Data-rytterne som har loggført trening på hjemstedene sine har vært ute i over 40 varmegrader i sin oppkjøring. Og selv om temperaturene i Brüssel og Nord-Frankrike neppe kommer opp i de høyder i starten av rittet, har nordmannen prioritert akklimatiseringen i oppkjøringa til rundturen Frankrike rundt.

– Du svetter nesten tre liter på en slik økt, og de har funnet ut at én time greier seg for å få den effekten man er ute etter, sier Boasson Hagen til procycling.no i Brüssel om hans oppladning i det splitter nye varmekammeret i Oslo.

Opplevelsen under NM gjør rudsbygdingen litt usikker på Tour de France-formen, men han heller mot at akklimatisering hadde en dempende effekt på prestasjonen hans, og han holdt fremdeles med på de øktene da mesterskapet på Østlandet pågikk.

– Jeg hadde et bra Dauphiné. Så hadde jeg ikke det beste norgesmesterskapet, slik jeg hadde håpet på. Jeg vet ikke om det har noe å si, men jeg har kjørt litt varmerom for å prøve og tilpasse meg varmen som vi eventuelt kan møte her. Det gjorde jeg jo under NM og for så vidt. Jeg er usikker på om det er positivt eller ikke, men det var ikke positivt under NM, sier Boasson Hagen selv.

32-åringens efaring fra høydetrening begrenser seg til noen opphold på blant annet Teide under hans tid i Sky-systemet.

I den perioden gjorde hard trening, et strengt kontrollert kosthold og også høydetrening at han tok store steg som klatrer. Det var likevel ikke veien gudbrandsdølen ønsket å ta, og etter at han meldte overgang til Dimension Data er det stort sett via hard trening i lavlandet og ved å kjøre solide bolker med konkurranser, at han har forsøkt å slå tilbake som den eksplosive rytteren han da han slo igjennom internasjonalt i sykkelsporten.

DEBUTANTEN

HAR VÆRT I HØYDEN: Odd Christian Eiking. Men helst skulle han ha vært der ennå mer. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Odd Christian Eiking er debutant i Tour de France. Wanty-rytteren har forsøkt å prioritere høydetrening i løpet av sin oppkjøring.

Totalt har det blitt tre korte samlinger. Den første på 12 dager i mars, deretter én uke i slutten av mai og det samme i etterkant av NM på Ringerike.

– Jeg har prøvd å prioritere det litt, men som sykkelproff er det ikke det enkleste å få gjennomført høydesamlinger med så tett løpsprogrammet. Litt er ofte bedre enn ingenting. Vi har fått gjort litt, selv om det ikke dreier seg om treukers høydesamlinger jevnlig. Vi har vært litt i høyden og fått en miks med rekognosering og høydedrag i hvert fall nå mot slutten. Jeg tror de fleste har vært litt i høyden, med mindre du er spurter, sier Odd Christian Eiking til procycling.no.

– Du har fått en del høydetrening, da?

– Jeg har fått litt høydeluft. Litt tynn luft, men jeg skulle selvsagt ha vært der litt lengre, men det lot seg ikke gjøre.

Askøy-mannen har også hatt en del trening på en rulle innendørs i Fana-hallen, kunne NRK Hordaland melde fra hans siste treningsøkt foran Tour de France.

Her fikk han blant annet målt terskelwatt med tanke på produksjon av melkesyre.

KAMELEONEN

LOJAL HJELPER: Vegard Stake Laengen er godt likt innenfor UAE Team Emirates-laget på grunn av proff, oppofrende jobbing for seg selv og andre. Foran Tour de France sier han at han har masse overskudd. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Vegard Stake Laengen skifter ham som en reptil, alt ettersom hva lagledelsen ønsker at han skal bidra med.

Som en betrodd hjelper for Fabio Aru, hadde han få, men krevende oppdrag på kalenderen sin: Algarve rundt, Katalonia rundt, Tour of The Alps og sesongmålet, Giro d’Italia. Alt i 2018.

I år ble han i stedet en del av klassikerlaget rundt Alexander Kristoff, og har faktisk ikke lagt inn ett eneste døgnet i høyden – utenom i konkurranse.

– Det henger sammen med hva laget har av opplegg. I fjor hadde laget treningsleirer i høyden. I år har vi ikke hatt det. Det har blitt flere løpsdager i stedet. Jeg synes høydetrening fungerer bra, men det krever en viss varighet.

– Du har gått inn i høydetrening med veldig åpne øyne tidligere. Har det endret seg?

– Jeg gjør gjerne mer av det, men jeg føler at det fungerer best sammen med laget. Ellers bruker man for mye krefter på planlegging og organisering. Det er ikke like gøy å bli ringt etter for nye løp, hvis man allerede befinner seg på egen treningsleir i høyden.

– Jeg bommet med formen til vueltaen

Det skal sies at Asker-mannen ikke var fornøyd med egen form under verken Giro d’Italia eller Vuelta a Espana i fjor. På vårparten mente han selv at han hadde kjørt for mye hardt og ikke prioritert nok hvile i etterkant.

Foran vueltaen reiste han til høyden på eget initiativ. Resultatet ble at han følte han manglet fart i beina, og konkluderte med at oppholdet var lagt for tett på rittstart i Malaga.

– Man må gjøre feil for å lære, også. Så nå prøver jeg å finne litt ut av hva som gikk galt, uttalte han i etterkant av giroen.

På vei inn mot sin andre Tour de France-opptreden er han veldig fornøyd med følelsen i den 195 centimeter lange kroppen:

– Det er vel den ene gangen i året jeg har så mye overskudd, bortsett fra når jeg har ferie. Det er deilig å kjenne på den følelsen også. Støtteapparatet har tenkt lenge på Tour de France, så da har de lagt opp planene for meg slik at jeg kjørte meg i senk tidligere i år. Det skal gjøre meg best mulig rustet til touren. Så har de sluppet opp litt etter Dauphiné, så nå er ting som de skal være, sier Stake Laengen.

Høydetrening eller ei, de norske proffene har utvilsomt gjort alt de kan for å toppe formen inn mot Tour de France.

Det har dog også alle konkurrentene deres gjort, på den aller største sykkelscenen av dem alle.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse