Prøv Procycling Pluss idag

NORSK ZORRO: Selv etter bråket under Spania rundt, viser Odd Christian Eiking fram sponsormerkene til FDJ i Bergen. - Jeg er under kontrakt med dem ut året, men nå ønsker jeg først og fremst å vise at de tok feil, sier 22-åringen til procycling.no i VM-byen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Eiking vil bruke VM til å revansjere seg etter bråk rundt barbesøk i Spania

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.09.17 20:23

Del på    

– Jeg har lyst til å vise dem at det er de som tar feil. De skulle ikke ha gjort dette.

BERGEN (procycling.no): «L’enfant terrible» betyr vanskelig barn på fransk. Det er jo noe mange kan kjenne seg igjen i under egen hverdag.

Spør man det franske profflaget FDJ passer nok merkelappen om «en persons ukonvensjonelle opptreden som sjenerer eller provoserer andre» godt. Men det harmonerer dårlig med bildet landslagssjefen har av 22-åringen fra Askøy ved havgapet utenfor Bergen.

– Jeg kjenner Odd Christian godt, og jeg kjenner til hans sterke sider. Vi har aldri hatt problemer med ham, men noen utfordringer kan han gi. Vi kan ikke bare ha geleklumper som ikke gir respons på tiltale. Vi må ha noen typer på et landslag og, sier Stig Kristiansen til procycling.no.

Det er solskinn utenfor Grieghallen idet Eiking kommer syklende sammen med sin «partner in crime» fra det aktuelle barbesøket, svenske Tobias Ludvigsson.

Han takker bestemt nei til forsøket på å bli avbildet ved nordmannens side.

– Tobias har enda større problemer med journalister enn jeg har. Han sier bare ’faen’, hvis han ser at noen av dem har ringt, kommenterer Eiking tørt.

Eikings amatørtabbe

Dumme som vi var forsøkte vi å nagle en avtale med FDJ-rytteren via tekstmeldinger.

Det ble derfor knegget litt i procycling.no-redaksjonen når han kom syklende forbi pressesenteret.

Etter et prikk på ryggen og 10 minutters passiar med en «lokal skjønnhet» er han likevel imøtekommende med tanke på et intervju.

Selv om han er her for å sykle VM, kan vi ikke unngå å spørre om den famøse kvelden etter den tøffe etappen fra Benidorm mot Alto de Aitana.

Dagen etter fikk han beskjed om å forlate lagbussen før den skulle ta rytterne til starten av den siste etappen i Madrid.

– Det var helt unødvendig. De sier at jeg kom full ned til frokosten. Hadde jeg blåst en promilletest da jeg fikk beskjed om å dra to timer før start, hadde det vært en soleklar null. Jeg er ærlig når jeg sier hvor mye vi drakk. Det var vin og to øl ute på byen. Det var en tøff etappe, og kanskje fikk jeg litt lite søvn. Vi skulle tidlig opp og ta flyet mot Madrid. Jeg trodde ikke det hadde noe å si om jeg så sliten eller pigg ut. Hadde jeg visst det, hadde jeg gått opp og vasket meg i fjeset. Det var en amatørtabbe av meg sånn sett, forteller Eiking.

Fikk dårlig rykte, mistet vueltaen

Håret henger krøllende ned på begge sider av skillet, og han har antydning til pistrete Zorro-bart og skjeggstubber.

Han forteller procycling.no at han bare gjorde det 1000 ryttere har gjort før ham den siste dagen i en Grand Tour, bare enda mildere:

– Det var bare meg og Tobias som gikk ut og tok to øl. Det var en hard vuelta, og jeg hadde ikke drukket på et par måneder i forkant. Vi var litt kjørt i kroppen, og kanskje kjenner man det litt bedre da enn ellers, men det var ingen heftige greier. Du kan gange det med 1000, det jeg har gjort før, sier han.

Ryktet av ham som urokråke blir nok hengende ved ham i uoverskuelig framtid. Det sørget FDJ for da de tvitret at han var sendt ut av vueltaen for upassende oppførsel.

SPILLOPPMAKER? Landslagssjefen har lagt sin støttende arm rundt Odd Christian Eiking etter bråket i opptakten til VM på hjemmebane. Hovedpersonen selv sier han må ta lærdom av kontroversen, men oppfatter ikke egen person som vanskelig. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Eiking forteller om en rødglødende telefon i tiden som fulgte, og 160 notifications via Twitter. I ettertid ble det intervju med TV 2 og en telefonsamtale hjem til mamma og pappa på Askøy.

– Foruten alt oppstyret, tar de også fra deg en fullført vuelta. Er det noe som plager deg?

– Ja, det var det som sved mest. Jeg trodde først ikke på det når de sa det. Jeg satt helt fin i bussen, og trodde først de tullet for å gi meg skrekken. Men det var 100 prosent seriøst at jeg skulle ikke starte den siste etappen. I starten tenkte jeg mest på at jeg ikke fikk fullføre vueltaen. Jeg prøver ikke å tenke så mye på det nå. I mitt hode har jeg fullført rittet, det er bare statistikken. At de andre avslutter med å kjøre noen runder i Madrid har ingenting å si for meg.

Har imponert i turbulent sesong

Neste år fortsetter proffkarrieren hos Wanty-Groupe Gobert. Det var et valg han bestemte seg tidlig for, og interessen fra større WorldTour-lag ble liggende ubesvart.

Eiking sier de to årene i FDJ ikke har vært «smertefrie». Han innser også at han må ta lærdom av det, men er ikke enig i merkelappen vanskelig.

– Det er likevel et bilde som kan dannes av deg etter en slik sak. Er det noe som bekymrer deg?

– Jeg kan kanskje oppfattes som vanskelig, men jeg er ikke bekymret for det. Så lenge jeg så fort som mulig begynner å snakke med beina. Jeg synes ikke at jeg er noe vanskelig egentlig, som person. Jeg synes de er vanskelige. De er opphengt i små ting. Ting kan ikke bare gå sin gang. Det må alltid lages så mye styr ut av det. Det er ikke alltid jeg er enig med dem, og det er en annen kultur. Men jeg kan ikke komme inn som neoproff og styre så mye heller, selv om jeg noen gang har hatt lyst til å si ifra at de bør gjøre ting enklere, sier han.

Rent bortsett fra kontroversene, har Eiking levert en solid sesong innenfor Marc Madiots mannskap. Han ble nummer 21 sammenlagt i Tour de Suisse og nummer 13 i Polen rundt.

På enkeltetapper i Polen og Tour de Wallonie har han også imponert voldsomt. Selv i sesongdebuten Down Under tilbake i januar, sto han igjen som det franske lagets sterkeste kort i sammendraget.

Bestemte seg tidlig for belgisk exit

Han har tilbakelagt over 10 000 kilometer på landeveissykkelen, og mange av dem i WorldTour-ritt.

Og så tok han sin første proffseier under Boucles de l’Aulne i mai.

HAR GÅTT GRADENE: Det er ikke lenge siden Odd Christian Eiking dominerte Tour of Norway, men nå er han i ferd med å stabilisere seg på enda høyere nivå. På tross av at han tar steget ned til prokonti neste sesong. FOTO: Tour of Norway

Det er ikke så rart at Hilaire Van Der Schueren ukarakteristisk nok tegnet opp en fersk avtale alt i juli for å sikre seg den ukonvensjonelle nordmannen.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg skal sykle der de neste to årene. Det blir litt mindre press og styr. Kanskje trenger jeg litt mer tid på å passe inn i sykkelverdenen. Jeg liker bare å sykle og så ferdig. Det får jeg gjort mer av i Wanty, tror jeg.

– Noen vil hevde at valget ditt er litt overraskende?

– Ja, men jeg valgte det selv. Jeg maste litt for å få det på plass så fort som mulig. Det er mye usikkerhet i sykkelsporten og litt tunge tider for mange. Det er ikke lett å være proff nå. Wanty kom med gode betingelser, godt program og gode lovnader. Det var ikke et vanskelig valg, da.

Den beste måten å slå tilbake på

Under søndagens fellesstart venter 267,5 kilometer i byen han vokste opp rett utenfor.

Det er distanser han har smakt på tidligere fra Ardennerklassikerne.

– Det er langt. I Liége var det 266 kilometer i år. Det blir omtrent det samme. Du er helt knust når du kommer til den siste timen. Da er det de som er sterkest i hodet og som har gjort det noen ganger før, som sitter det. Det blir en stor utfordring for meg og de andre på laget. Det blir en stor utfordring for alle. Det er distansen som kommer til å skille, spår han.

Landslagssjefen har tidligere uttalt at han ønsker å spille ut Eiking i forkant av finalen, rett og slett for å ha et annet kort som pressmiddel mens Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff sitter godt beskyttet i feltet.

Det betyr at Askøyværingen kan bli eksponert for en god del TV-tid underveis i rittet.

At han er motivert og oppglødd over tanken på mesterskapet, trenger ingen være i tvil om.

– Det er VM på hjemmebane. Det blir det største jeg har vært med på idrettsmessig. Jeg gleder meg veldig, klargjør han.

– Klarer du å bruke noe av oppstyret som har vært den siste tida som ekstra motivasjon, også?

– Jeg har lyst til å vise dem at det er de som tar feil. De skulle ikke ha gjort dette. Den beste måten å slå tilbake på, er å gjøre det bra i VM.

Tagget med: , , , ,

Les også disse