Prøv Procycling Pluss idag

VANT: Odd Christian Eiking var den sterkeste opp Storheia og tok sesongens første seier. FOTO: Arctic Race of Norway/Pauline Ballet

Eiking vant på Storheia

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 17.08.19 17:52

Del på    

Distanserte Barguil og Lutsenko i avslutningen.

(procycling.no): Brutale Storheia sørget for en forrykende avslutning på den 3. etappen av Arctic Race of Norway. Angrepene startet tidlig på den 3,5 kilometer lange etappen, med med et snitt på 11,8 prosent ble det en stor utskillelse.

Til slutt satt seks ryttere igjen og kjempet om etappeseieren, inn på de siste 500 meterne. Hugo Houle trakk opp Astana-lagkamerat Alexey Lutsenko, før Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert) overtok initiativet.

Nordmannen dro til og Lutsenko måtte raskt kaste inn håndkleet. To ganger etappevinner i Tour de France Warren Barguil forsøkte å henge seg på, men luken til franskmannen vokste og han kom aldri tilbake. Dermed kunne askøyværingen juble for etappeseier.

– Det føles fantastisk. Første seieren i år og her på denne avslutningen, med disse sterke rytterne… Det er en utrolig følelse, fortalte 24-åringen i seiersintervjuet.

– De sakket av med en kilometer igjen og jeg så det kom noen ryttere bakfra. Jeg visste at hvis jeg ville overraske dem måtte jeg gå tidlig og jeg gikk til så hardt jeg orket med 400 meter til mål. Det var et øyeblikk hvor jeg trodde dette ikke kom til å gå, men jeg så jeg hadde en stor luke, så jeg kunne fortsette til streken og jeg vant.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Barguil i ledelsen

Dessverre for Eikings delo er han allerede hektet av i sammendraget, etter han satt på feil side av splitten på den første etappen.

Foran den tredje etappen var det Mathieu van der Poel (Corendon Circus) som satt i den gule ledertrøyen, og nederlenderen gjorde det han kunne for å forsvare den opp Storheia. Han var med i seleksjonen i bunnen av bakken, da det skilte seg ut en liten gruppe.

24-åringen fikk det imidlertid veldig tungt etter hvert, og med drøyt to kilometer til mål begynte han å tapte terreng til frontgruppen. Han ble etter hvert passert av en rekke ryttere og krysset streken på 23. plass, ett minutt og 22 sekunder bak Eiking.

Med den gode klatringen opp Storheia kjører dermed Warren Barguil seg inn i ledelsen i rittet, etter å ha klatret ti plasser i sammendraget. Franskmannen leder nå tre sekunder foran Lutsenko, mens Krists Neilands er 15 sekunder bak på tredjeplass.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lunke forsøkte

Det var Eikings lagkamerat Loïc Vliegen som innledet angrepene omtrent umiddelbart i det man gikk inn i klatringen til Storheia, før det var duket for et norsk angrep, fra Sindre Skjøstad Lunke (Riwal Readynez).

Tidligere på lørdagens etappe hadde man passert gjennom trønderens fødested, Stokmarknes, og han var åpenbart innstilt på å vise seg frem. Fjorårsvinneren av klatretrøyen i rittet tok sats fra omkring tiendeposisjon og langet ut, og skapte den første, avgjørende utskillelsen.

Hans tidligere lagkamerat i Fortuneo-Samsic (nå Arkéa-Samsic), Warren Barguil, markerte forsøket, og duoen rev seg litt løs, men ble etter hvert tauet inn av Astana-duoen Houle og Lutsenko. Det skulle røyne på for Riwal-proffen på de to siste kilometerne og han måtte slippe tetgruppen, men kjempet seg til slutt inn til en niendeplass, 36 sekunder bak Eiking, som nestbeste nordmann.

– Den var hardt. På nestsiste flata så fikk de litt luke, Barguil og Odd, så da måtte jeg gjøre litt jobb bak, så var det egentlig bare å kjøre eget tempo. Jeg hadde håpet på litt bedre bein, fordi jeg følte meg pigg da jeg gikk til. Jeg ble litt sperret i bunnen, for jeg ville egentlig starte tidligere. Så da ble det litt mer eksplosivt, fortalte en helt utmattet Lunke til TV 2.

– Publikum er helt fantastisk. Tror aldri jeg har gått så dypt i et ritt. Det er deilig å kjenne at man kan ta seg ut skikkelig, så det må jeg gjøre oftere.

Ettersom Eiking kjørte seg ut av seierskampen på den første etappen er Lunke nå den best plasserte nordmannen i sammendraget, på en syvendeplass, 37 sekunder bak Barguil.

Søndag venter den avgjørende etappen i rittet, med tre forseringer av Skistua (2,3 kilometer à 6,9 prosent) i avslutningen i Narvik.

Referat følger under resultatene!

Slik gikk det til:

Etter den offisielle starten gikk rytterne omtrent etter kort tid inn i andrekategorien Storvatnet (1,7 kilometer à 7 prosent). Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X Norwegian Development Team) initierer etappens første angrep én kilometer fra toppen og heng fra en Jumbo-Visma-rytter. Flere ryttere forsøker å kjøre seg opp, men Iversby Hvideberg legger nok krefter i pedalene til å gå først over toppen.

Med feltet like bak var duoens forsøk over like etter toppen og ny angrep fortsatte. Louis Bendixen (Team Coop) og Julien Mortier (Wallonie-Bruxelles) lå foran feltet en stund, men det var samlet inn i bakken opp til Storeidet (1,9 kilometer à 4,1 prosent), etter en innsats fra Dimension Data. Kjøret fortsatte, men et relativt samlet felt kom sammen mot toppen, hvor lederen i klatrekonkurransen, Steve Cummings (Dimension Data) tok ytterligere tre poeng.

I bakkant av stiningen ventet flatere og mer lettkjørt terreng, og det tok ikke lange tiden før dagens brudd skulle etablere seg. Erlend Blikra var eneste fra et norsk kontinentallag som kom seg med, og fikk selskap av fredagens etappevinner Bryan Coquard (Vital Concept), Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy), Danny Van Poppel (Jumbo-Visma) og Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise).

Coquard på poengfangst

Etter 44,5 kilometer av etappen ventet den første av tre innlagte spurter på etappen, og Coquard og Sbaragli var de eneste som langet ut, og førstnevnte gikk først over streken. Ikledd rittets poengtrøye var han tydelig på jakt etter ytterligere poeng. Den neste innlagte spurten, i Storgata i Sortland, gikk roligere for seg og Coquard fikk trille først over streken. Etter å ha vært gjennom sentrum i Sortland var det klart for nok en tur opp andrekategorien til Storvatnet. Ingen stor kamp, men Sbaragli gikk til litt før streken, for å sikre seg poengene.

Kvintetten hadde på det meste en ledelse på fire minutter, men hovedfeltet og Corendon-Circus hadde god kontroll, og kjørte den etter hvert ned til to minutter, i god tid foran den avslutende klatringen til Storheia. Før den tid ventet den siste innlagte spurten i Stokmarknes, og scenarioet fra Sortland gjentok seg.

Inn mot Storheia ble tempoet i feltet skrudd opp og det ble tøff kamp om posisjonene. På den smale, nyasfalterte veien ble det også en liten velt i feltet, som sørget for å halvere feltet. I front hadde avstanden til utbryterne krympet betraktelig, med bare Blikra og Sbaragli igjen foran. Team Coop-rytteren ga det et siste forsøk og klinket til fem kilometer fra streken, i det kuperte terrenget foran klatringen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse