Prøv Procycling Pluss idag

TILBAKE I FORM: Odd Christian Eiking satt med i finalen i Classic Loire-Atlantique. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Eiking har slitt etter Down Under: – Manglet futt i beina

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 19.03.17 12:41

Del på    

Men etter Classic Loire-Atlantique konstaterer 22-åringen at formen er på vei tilbake.

(procycling.no): Det var ikke Classic Loire-Atlantique sykkelfansen var opptatt av lørdag. Og om en skal legge rytternes egne prioriteringer til grunn, kan man nesten si det at det også gjaldt dem som syklet det franske endagsrittet. Da rytterne kom i mål etter 183 kilometer, skyndet de seg til lagbussene for å følge den dramatiske avslutningen av Milano-Sanremo på telefonene sine.

Odd Christian Eiking (FDJ) kom akkurat tidsnok til å få med seg de siste fem kilometerne.

– Det var et spennende ritt. Jeg synes Peter Sagan burde vært litt kaldere mot slutten og sluppet feltet litt nærmere seg. At han kjørte så hardt på den siste kilometeren, kostet ham seieren, sier askøyværingen.

Tiendeplass

Selv var han med på en lignende avslutning i La Haye-Fouassiere tidligere på dagen. Som en del av en 30 mann stor gruppe, satt 22-åringen godt plassert i finalen. Men på de siste kilometerne støtet Laurent Pichon (Fortuneo-Vital Concept) fra feltet, og holdt unna helt til mål.

Massespurten bak ham ble bare en kamp om de øvrige pallplassene.

– Han kom seg av gårde og dinglet foran feltet de siste kilometerne. Jeg var sikker på at vi kom til å ta ham igjen, men ingen hadde nok krefter til å kjøre ham inn. Det ble en flott seier for ham, sier Eiking, som spurtet inn til en tiendeplass.

Det var han bare sånn passe fornøyd med.

– Vanligvis er jeg ikke så dårlig til å spurte i slike grupper. Jeg satt i femteposisjon 200 meter fra mål, men så gjorde jeg en amatørfeil og måtte bremse. En opptrekker kom gjennom feltet, så jeg havnet i en skvis. Da passerte fem-seks ryttere meg, sier Eiking, og legger til:

– Jeg hadde jo et håp om pallen, men sånn er det. Det var jo ikke verdens viktigste løp.

Har slitt etter Tour Down Under

Det er ikke dermed sagt at det var betydningsløst. I FDJ-rytterens tilfelle ble rittet viktig for å få selvtilliten tilbake.

For etter den imponerende kjøringen i Tour Down Under, har den fått seg noen skudd for baugen de siste ukene. I Tour Haut Var klarte han aldri å markere seg, mens kroppen fikk nok på den første etappen av Tour la Provence. Eiking valgte å stå av rittet.

Uken etter var han tilbake på sykkelen i Dwars Door West-Vlaandern, men med manglende treningsgrunnlag endte han også opp med å bryte der.

– Jeg kom jo til Belgia uten å ha fått trent, så det ble en solid DNF der også, sier Eiking, som forklarer at han har følt seg sliten etter at han kom tilbake fra Tour Down Under.

– Jeg har manglet futt i beina, og i Provence sa det jo helt stopp. Men jeg er blitt fortalt at det er ganske vanlig å ha en dårlig periode etter å ha kjørt ritt i Australia, så det gjelder heldigvis ikke bare meg, sier han.

I rute mot Ardennene

Etter Dwars Door West-Vlaandern har han nesten hatt to uker å hente seg inn igjen på. Andreårsproffen legger ikke skjul på at det har vært til god hjelp, noe resultatet i Loire også illustrerer.

– Det er alltid godt å sitte med i en finale, og jeg var jo ganske aktiv underveis også. Etter en del dårlige ritt, var det godt å kjenne at beina fungerte igjen, sier Eiking før han påpeker:

– Det føltes tungt her også, altså, men det tror jeg det gjorde for alle. Jeg skulle selvsagt ønske at jeg følte meg enda bedre, men det stoppet ikke helt opp, som i Provence. Jeg føler at jeg er i rute mot Ardennene, sier han.

Og det er det viktigste, tross alt. Ardenner-trippelen er askøyværingens hovedmål denne våren, og i tiden fremover vil han få god tid på seg til å bygge opp en formtopp mot Amstel Gold Race, La Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège.

Baskerland neste

Som oppkjøring til de kuperte klassikerne, skal han nemlig «bare» kjøre Baskerland rundt – og det er fortsatt to uker unna.

– Det gir meg muligheten til å trene godt i en periode nå, og det pleier ofte å fungere bra for meg. Jeg liker å kunne trene meg i form, ikke bare sykle ritt hele tiden, sier Eiking, som etter å ha sjekket Yr-appen konkluderte med at det lureste er å bygge opp formen på Mallorca.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMPONERTE: Odd Christian Eiking gjorde sakene sine bra i Tour Down Under. Foto: Tim De Waele

Forrige gang han syklet et WorldTour-ritt, imponerte han i de harde bakkene opp til Paracombe og Willunga Hill. 19.-plassen sammenlagt i Tour Down Under, var en slags manifestasjon på at han på sine beste dager kan hevde seg i det gjeveste selskapet.

Men før Baskerland rundt skrur han ned forventningene.

– Det er kanskje det hardeste ukesrittet på kalenderen. Jeg håper å være god nok til å kunne henge med lenge, men jeg går ikke rundt og forventer noen topp ti-plasseringer der. På en god dag kan jeg henge med lenge og kjempe om plasseringer blant de 20 beste, sier Eiking.

Vil vise seg frem

Han håper likevel på å få muligheten til å vise seg frem. FDJ stiller uten sine største stjerner i det spanske etapperittet, og på forhånd er det derfor ikke hugget i stein hvem det skal kjøres for.

Sannsynligvis blir det Rudy Molard, som endte på 16.-plass sammenlagt i Paris-Nice.

– I så fall må jeg hjelpe ham, men vi drar til Baskerland uten noen utpreget kaptein. Det passer meg bra, egentlig. Jeg håper å få sjansen til å henge med selv og muligens gå i brudd, sier Eiking.

Etter snart halvannet år i FDJ, har han imidlertid lært seg til å ikke ta noe som helst for gitt.

– Vi får se hva laget sier. Jeg kan ikke spekulere i taktikken nå, for i FDJ er den umulig å spå, flirer han.

Tror ikke på Giro-sjanse

Imponerende kjøring i Baskerland rundt kan også sikre ham en billett til Giro d’Italia. Det er i alle fall beskjeden Eiking, som er en del av FDJs bruttotropp til treukersrittet, har fått. Men selv er han usikker på hvorvidt det faktisk stemmer.

– De sier at Baskerland rundt er viktig, men jeg er ikke helt sikker på dette Giro-opplegget. Om man vektlegger ren styrke, så synes jeg at jeg fortjener en plass på laget, men det er andre ting som spiller inn. Hvem som blir tatt ut, avhenger av hvilke ryttertyper Thibaut (Pinot) vil ha med seg, sier nordmannen, som ikke har kjørt et eneste ritt sammen med den franske kapteinen i år.

– Så det er godt mulig at det ikke blir noen Giro på meg, selv om jeg skulle kjøre bra i Baskerland, sier han.

Skuffelsen over ikke å bli tatt ut, vil uansett ikke være veldig stor.

– Det hadde vært kjekt å kjøre giroen, men det er ingen krise hvis ikke. Da får jeg muligheten til å kjøre andre fine ritt, som Romandiet rundt, Sveits rundt og Critérium Dauphiné. Og så kommer det jo en vuelta på høsten, sier Eiking.

Tagget med: , , ,

Les også disse