Prøv Procycling Pluss idag

TOPP TI: Odd Christian Eiking ble nummer seks på tredje etappe i Polen rundt. Foto: Knut Andreas Lone, procycling.no

Eiking: – Det er en liten milepæl

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 31.07.17 19:07

Del på    

FDJ-rytteren ble nummer seks i en krevende avslutning i Polen rundt.

(procycling.no): På den tredje etappen i Polen rundt tok Odd Christian Eiking sin første topp ti-plassering i WorldTouren. Nordmannen ble nummer seks i den brutale avslutningen på mandagens etappe. FDJ-rytteren startet bakken nesten bakerst i gruppa, men 22-åringen disponerte kreftene godt opp mot mål. Han passerte mange på de siste hundre meterne, og trillet over målstreken kun syv sekunder bak etappevinneren, Dylan Teuns (BMC Racing).

– Den siste bakken var som forventet – jækla hard. Men der visste jeg at det kom til å gå greit. Det var verre med de bakkene som kom før der. Jeg var veldig overrasket over at jeg klarte å bli nummer seks i dag. Jeg hadde aldri trodd det. Kanskje på forhånd, men underveis i løpet var jeg helt kjørt. Jeg er ganske overrasket selv, sier Eiking til procycling.no.

Etter to dager for spurterne var det sammenlagtrytterne sin tur på mandagens etappe i Polen rundt. Første halvdel av den 161 kilometer lange etappen foregikk i flatt terreng, før fire stigninger ventet på de siste åtte milene. Avslutningsbakken var en skikkelig kneik rytterne møtte med 1400 meter igjen. På det bratteste var det hele 17,2 prosent, før det flatet noe ut like før målstreken. Nordmannen lå nesten sist i favorittgruppa inn i bakken, men han disponerte kreftene godt.

– Jeg passerte mange på de siste hundre meterne. Så jeg hadde kanskje litt god trening fra Wallonnie hvor det var en nesten helt lik avslutning, beretter 22-åringen, og sikter til den tredje etappen i Tour de Wallonie. Der ble FDJ-rytteren nummer tre.

Går for topp ti i sammendraget

Sjetteplassen er Eiking sin første topp ti-plassering i et ritt på WorldTour-nivå.

– Jeg tenkte på det. Det er jo en liten milepæl det. Jeg er fornøyd med å endelig ha fått inn en topp ti i WorldTouren. Spesielt i det selskapet her. Det var ikke så hakkanes gale ryttere her. Jeg er veldig fornøyd med sjetteplassen altså, poengterer Askøyværingen.

På de tre plassene bak Eiking fulgte Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Orica-Scott) og Wout Poels (Team Sky). Eiking klatret opp til sjetteplass i sammendraget, og er nå 23 sekunder bak ledende Peter Sagan. Nordmannen blir nå FDJ sin naturlige kaptein i sammendraget, men han forventer ikke mye hjelp.

– Det er litt begrenset hva det mannskapet vi har her kan gjøre for meg, men det er jo til syvende og sist meg det står på. Har man beina så er man med. Så jeg satser på at jeg har beina.

– Jeg håper at jeg klarer topp ti. Det er realistisk. Det er målet nå, konstaterer Eiking.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNEREN: Dylan Teuns tråkket opp bakken lekende lett, og vant etappen foran Peter Sagan. Foto: Tim De Waele

Sagan tok tilbake ledelsen

En gruppe på drøye 20 ryttere kom samlet inn i siste bakke, og det var Valerio Conti (UAE Team Emirates) som tråkke til først. Adam Yates (Orica-Scott) gikk etter, og dro med seg Dylan Teuns (BMC). BMC-rytteren kvittet seg med konkurrentene, og tråkket inn til seier.

Mange ventet at mandagens avslutningen skulle bli for tøff for Peter Sagan, som var andremann i sammendraget etter gårsdagens etappe. Slovaken, som vant åpningsetappen, fulgte ikke angrepene til Yates og Teuns tidlig i bakken, men sparte seg til de siste meterne før mål. Han nærmet seg Teuns raskt, men etappeseieren klarte han aldri å ta.

Dog klokket 27-åringen inn på samme tid som Teuns, og sikret seg seks bonussekunder. Dermed tok Sagan tilbake ledertrøya, med BMC-ryttern nå seks sekunder bak.

Rafal Majka sørger for to Bora-ryttere i toppen, da polakken er nummer tre med tolv sekunder opp til lagkameraten.

Syv i tet

På første ordentlig kuperte etappen i årets Polen rundt tok det tid før utbryterne fikk gå. Åtte mann satt i det første bruddforsøket, men etter ti kilometer var det igjen samlet.

Først etter to mil ble bruddet etablert. Tre mann gikk først, før en kvartett gikk etter. Maxime Monfort (Lotto Soudal), Remi Cavagna (Quick-Step), Sebastien Reichenbach (FDJ), Jose Goncalves (Katusha), Bert-Jan Lindeman (LottoNL), Maciej Paterski (CCC) og Adam Stachowiak (Polen) var de syv som ble sittende i dagens brudd.

Det fikk raskt et forsprang på over to minutter, og inn på de siste 100 kilometerne var ledelsen oppe i 3:30.

Krevende siste halvdel

Ved første passering i målbyen hadde de syv 3:50 på forfølgerne. I det mer kuperte terrenget som ventet i siste del av etappen begynte ledelsen å krympe.

Med drøye syv mil til målstreken hadde hovedfeltet allerede knepet et minutt. Utskillingen var i gang i hovedfeltet, som ville krympe mer og mer i bakkene som ventet.

Det sprakk opp i bruddet, mens forfølgerne stadig kom nærmere. Da de bak kunne se teten, støtet Maxime Monfort. Reichenbach og Paterkski var med på tempoøkningen, men hovedfeltet klarte de ikke kjøre fra.

Katusha kjører

37 kilometer fra mål var de første utbryterne kjørt inn.

Cannondales Toms Skujins forsøkte seg med et angrep. Han tok noen bonussekunder ved en innlagt spurt, men ble snart kjørt inn av det reduserte feltet.

En samlet gruppe nådde de siste to milene, da Katusha-Alpecin trakk Ilnur Zakarin fram til teten. 14,5 kilometer fra mål tråkket russeren til.

AG2R  La Mondiale tok fronten i hovedfeltet, før BMC tok over arbeidet. Zakarin hadde fått ti sekunder, men klarte ikke å øke ytterligere.

13 kilometer fra mål var forsøket til Katusha-rytteren nøytralisert. Orica-Scott-rytter Jack Haig støtet én kilometer før toppen, og 23-åringen ledet rittet over toppen.

Siste bakke

Australieren hadde en ledelse på 17 sekunder  i det han la ut på den siste mila inn mot Szczyrk.

Haig hadde fremdeles 15 sekunder inn på de siste fire kilometerne, men det røynet på for unggutten som ble kjørt inn like etter starten på siste bakke.

Valerio Conti (UAE Team Emirates) fikk en ledelse, før Adam Yates gikk etter. Orica-Scott-rytteren fikk med seg Dylan Teuns (BMC). BMC-rytteren tråkket fra alle, og vant etappen.

Tagget med: , , ,

Les også disse