STERK: Edvald Boasson Hagen var hele tiden nærme fronten i avslutningen på torsdagens etappe i Tirreno-Adriatico. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FORSØKTE SEG: Edvald Boasson Hagen angrep med en kilometer igjen av Milano-Sanremo, men ble raskt fulgt av. Her fra Tirreno-Adriatico. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Edvalds langspurt holdt ikke i Milano-Sanremo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 19.03.16 17:02

Del på    

- Jeg hadde troen en stund.

SANREMO/OSLO (procycling.no): Én kilometer fra mål gjorde Edvald Boasson Hagen sitt forsøk på å vinne årets Milano-Sanremo.

Nordmannen startet en skikkelig langspurt.

Det var bare Greg Van Avermaet som fulgte den norske mesteren umiddelbart.

Duoen fikk en liten luke, men da Boasson Hagen måtte roe litt ned, kom supertalentet Fernando Gaviria og verdensmester Peter Sagan seg opp.

Tok sjansen
Da minket farten betraktelig, og feltet samlet seg. Da var Boasson Hagens sjanse til seier borte.

– Jeg føler jeg var bra med fremme. Det var en stor gruppe, og jeg vet at folk har klart å gå av gårde slik tidligere, sier Boasson Hagen til procycling.no etter målgang.

– Det var flere sterke spurtere i gruppen, og da ville jeg gå litt tidligere. Jeg tok sjansen og prøvde, og uten det går det ikke. Jeg kunne kanskje fått en bedre plassering om jeg hadde ventet på spurten.

Til slutt rullet Boasson Hagen over målstreken til en plassering utenfor topp 10.

– Jeg hadde troen en god stund, men det gikk ikke.

Fransk overraskelse
Gaviria, som satt i en strålende plassering, veltet rett før spurten startet.

Det hindret også Peter Sagan, som dermed ikke kunne kjempe om seier.

Jürgen Roelandts åpnet spurten, men Lotto-rytteren hadde ikke trøkket som trengtes til å vinne monumentet.

Det hadde imidlertid Arnaud Démare. Ingen kunne tukte den raske franskmannen, som kunne juble for karrierens desidert største seier. Det til tross for at han veltet kort tid før Cipressa, rittets lengste stigning.

Foto: Marco Bertorello (Scanpix/Afp)

VANT: Arnaud Démare vant årets Milano-Sanremo. Foto: Marco Bertorello (Scanpix/Afp)

Nacer Bouhanni, Démares tidligere lagkamerat og rival, satt i en vinnende posisjon med bare noen hundre meter igjen, men Cofidis-rytteren fikk trøbbel på oppløpet. Dermed endte han på en fjerdeplass.

Alexander Kristoff kom fort på slutten, men satt for dårlig plassert da spurten startet. Det endte til slutt med sjetteplass for nordmannen etter at han passerte mange på oppløpet.

Britiske Ben Swift tok andreplassen, mens Roelandts ble nummer tre.

– Det er blandede følelser. Jeg er glad for å være med, og jeg følte meg bra hele rittet, sier Swift etter rittet.

– Andreplass smerter ganske mye når man er så nær seier etter 300 kilometer, men jeg må være fornøyd. Forhåpentligvis har jeg flere år med forsøk.

Slik gikk det til
Det tok ikke lange tid før elleve mann brøt løs fra hovedfeltet i årets Milano-Sanremo.

Samuele Conti (Southeast – Venezuela), Jan Barta (Bora Argon 18), Gediminas Bagdonas (Ag2r La Mondiale), Serghei Tvetcov (Androni Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani CSF), Adrian Hurek (CCC), Roger Kluge (IAM), Matteo Bono (Lampre-Merida), Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Andrea Peron (Novo Nordisk) og Marco Coledan (Trek-Segafredo) utgjorde monumentets lange utbrudd.

Feltet var ikke nevneverdig bekymret for dem, og lot avstanden øke rask. På det meste hadde de i front hele elleve minutter.

Jordskred og løypeendring
Da var det mer drama i Arenzano, like etter rittets første bakke av betydning, Passo del Turchino. Der gikk det nemlig et jordskred, der to personer skal ha kommet til skade.

Jordskredet sørget også for at rytterne ikke kunne passere stedet slik som planlagt. Dermed måtte arrangøren raskt komme opp med en ny plan.

Den ble å ta rytterne ut på hovedveien A10 ved Genova Voltri og ta en ni kilometer omvei. Ellers ble ruten syklet som planlagt, og rent sportslig ble det lite dramatikk.

Feltet knapper inn
De elleve i front passerte Turchino-passet i front, men hadde da bare rundt seks minutter ned til et hovedfelt som akkurat da ble ledet av Katusha.

Det var imidlertid ikke slik at russerne måtte ta alt ansvar i feltet. En hel rekke med lag bidro i jakten på bruddet.

Med 100 kilometer igjen var avstanden bare fem minutter, og den fortsatte bare å synke.

Med omtrent 60 kilometer gikk en liten velt i hovedfeltet. Ingen av favorittene gikk ned, men Zdenek Stybar-hjelper Julien Vermote måtte en liten tur i bakken. Det virket imidlertid til å gå bra med alle de involverte.

Ikke lenge etter gikk det nok en velt. Verst gikk det utover Federico Zurlo som trolig kjørte inn i en bil, og så ut til å ha skadet armen. Resten kom heldigvis raskt tilbake på sykkelen, men Jan Bakelants virket langt fra komfortabel.

Kristoff-hjelper i velt
Opp Capo Berta, den siste av tre mindre bakker før Cipressa, satt Marco Coledan opp tempoet i bruddet. Det gjorde at flere av rytterne i front måtte innse at deres tid i bruddet var over.

Også i feltet ble tempoet økt opp Capo Berta, hovedsakelig grunnet BMC og Tinkoff-Saxo. Det sørget ikke for noen særlig utskilling, men kan ha bidratt til litt syre i noen spurterbein.

Med 33 kilometer røk en av Alexander Kristoffs hjelpere. Marco Haller gikk nemlig ned i en velt, og selv om han kom seg opp på sykkelen relativt raskt, var østerrikeren ute av det. Rett etterpå veltet også Vermote for andre gang.

Posisjoneringskampen og nervøsiteten før Cipressa var tydelig i hele feltet. Det resulterte i ytterligere velt.

Favoritt i bakken
I en av de største gikk en av favorittene, Michael Matthews, ned. Det samme gjorde Arnaud Démare og Geraint Thomas, to av outsiderne til rittet.

Inn i Cipressa var bruddet ikke langt fra å bli hentet, samtidig som Katusha satt seg helt frem i feltet. Der fikk imidlertid ikke Kristoffs lag sitte lenge. Astana satte tidlig opp tempoet i rittets lengste stigning. Med 25 kilometer igjen ble bruddet hentet.

Det høye tempoet, som Tinkoff-Saxo etter hvert bidro til, var for høyt for Mark Cavendish, som måtte slippe relativt tidlig opp Cipressa.

Tempoet var imidlertid ikke høyt nok for Giovanni Visconti, som angrep omtrent en kilometer fra toppen. Ian Stannard kastet seg fort på italienerens hjul.

Over toppen hadde duoen cirka 15 sekunder til feltet der både Kristoff og Boasson Hagen satt fint plassert.

Poggio
På flaten mellom Cipressa og Poggio kom det flere angrep. Daniel Oss tok med seg Fabio Zabatini og Matteo Montaguti opp til duoen i front. Bak var det Katusha som måtte ta ansvar for å holde kvintetten på betryggende avstand.

Også Team Dimension Data plasserte et par ryttere i front av feltet for å sørge for samling. Det klarte de, og dermed var det samlet inn i Poggio, rittets siste bakke.

Da inntok Katusha på ny fronten av feltet. Både Kristoff og Boasson Hagen satt blant de 10-15 fremste i feltet.

Den første halvdelen av bakken gikk i bedagelig tempo. Den første til å angripe var talentfulle Andrea Fedi.

Ikke lenge etter kom et mer seriøst angrep. Da løftet Lars Boom på rumpa. Da våknet også Tony Gallopin.

Da franskmannen ble hentet, var det Michal Kwiatkowskis tur til å prøve lykken. Polakken fikk en liten luke ned til et felt ledet av Oscar Gatto.

Over toppen angrep også Vincenzo Nibali, men den italienske mesteren hadde ikke nok stigning igjen til å få en luke. Det betydde ikke at han kastet inn håndkleet. Ned Poggio satt han opp et forrykende tempo og hentet nesten inn Sky-rytteren foran. Men han fikk ingen luke.

Det gjorde at det stoppet litt opp bak. Det ga Kwiatkowski en ny mulighet til å øke avstanden.

Bak ble det mange angrep, og da Cancellara satt inn superkreftene ble polakken hentet.

Det ble også alle andre, før Edvald Boasson Hagen gjorde sitt trekk.

Én kilometer fra mål startet nordmannen langspurten. Bare Van Avermaet fulgte umiddelbart, men noen hundre meter senere kom også Peter Sagan og Fernando Gaviria seg opp.

Da stoppet det litt opp, før Arnaud Démare vant spurten om seieren.

Tagget med: , , ,

Les også disse