Prøv Procycling Pluss idag

NY OL-GREN? Etter den norske sykkelinnsatsen i Rio får vi håpe at sparksykkel blir OL-gren neste gang. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Kan Edvald ta medalje?

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.08.16 08:52

Del på    

Les vår forhåndsanalyse av OL-tempoen i Rio.

(procycling.no): Når Edvald Boasson Hagen ruller ut fra startrampen i Praça do Pontal kl. 16:15 norsk tid har han forhåpentligvis byttet ut sparkesykkelen med sin langt mer giftige Cervélo P5.

Løypen som møter nordmannen og resten av de olympiske syklistene er svært krevende, og vinneren vil være svært allsidig – en beskrivelse som i mange tilfeller er treffende for rudsbygdingen. Klarer han å reise kjerringa etter et skuffende landeveisritt?

Brutal løype
De som fulgte landeveisrittet på lørdag er allerede godt kjent med den 54.6 kilometer lange løypen som skal forseres. Løypen er nemlig lagt til nasjonalparken Grumari, hvor innledningen av fellesstarten også gikk. Dog skal de bare sykle to runder nå, kontra fire da, men det kan bli mer enn tøft nok for mange.

I runden finner vi nemlig de to tøffe stigningene Grumari og Grota Funda. Førstnevnte er 1.3 kilometer lang à 9 prosent, med ramper opp mot hele 16 prosent. Sistnevte er noe lengre med sine 2.1 kilometer, men litt snillere i stigningsgrad med bare 6.8 prosent. Utforkjøringene fra de to stigningene kan også by på utfordringer, og på en stiv og ustyrlig temposykkel gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Sett bort i fra noen krevende svinger i utforkjøringene er løypen ganske enkel og med rullende terreng, og vinneren vil som sagt beherske alle typer terreng. Med de tøffe stigningene vil det være helt essensielt med beherskelse, og takle taktomslagene fra stigning og utforkjøring. Heldigvis for rytterne slipper de å takle det to kilometer lange brosteinsstrekket fra fellesstarten. Arrangøren har nemlig lagt en asfaltstripe ved siden av.

olympic-games-itt-2016-1470305351

Den store favoritten
Det siste året har vi kanskje begynt å se et lite skifte i tempohegemoniet. Tony Martin tok over tronen for en del år siden, etter Fabian Cancellara hadde vært den ubestridte kongen noen år. Nå har Tom Dumoulin begynt å skyve ham sakte, men sikkert av den kongelige puten, han mangler gjerne bare et OL eller VM-gull.

Nederlenderen har nemlig vunnet på temposykkelen i de tre siste Grand Tourene. Senest i touren i juli, da han var overlegen på tourens 13. etappe, den 37.5 kilometer lange tempoen fra Bourg-Saint-Andeol til Le Caverne de Pont d’Arc. Giant-Alpecin-rytteren slo Chris Froome med et minutt, og i intervjuene i etterkant konstanterte han at han var den store favoritten til å ta hjem OL-gullet i Rio.

Det er han i manges øyne fremdeles, men det som kan slå sprekker i OL-drømmen er et brudd i hånden. Etter å ha levert en strålende Tour med to seire og en strålende andreplass på bakketempoen, skulle han bare komme seg trygt til Paris. På den 19. etappen gikk det dog galt, og resultatet var et brudd i hånden. 25-åringen var heldigvis raskt tilbake på sykkelen, og skal bite tennene sammen og trosse smertene. I det flate terrenget er han lynrask, og ingen smågutt når det går oppover eller utfor heller

AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

RASK TYPE: Tom Dumoulin er storfavoritt til å vinne den olympiske tempoen. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Vil kopiere Wiggins
Etter å ha syklet inn til seier i Tour de France i 2012 bar det videre til de olympiske lekene i London, og gull på tempodisiplinen for Bradley Wiggins. Den gang var Chris Froome bare nestkommanderende og uten Tour de France-seier. Fire år har gått siden den gang og tre Tour-seire rikere ønsker Team Sky-rytteren å gjøre det samme som landsmannen og lagkameraten gjorde.

Den Kenya-fødte briten har ved gjentatte anledninger bevist at han behersker temposykkelen strålende, og den svært tøffe løypen taler også til Froomes fordel. Klarer han å holde greit følge med Tom Dumoulin på flatene, kan han bikke vektskålen til riktig side i bakkene. På bakketempoen til Megève i touren tok Froome temposykkelen fatt, mens resten av feltet kjørte på modererte landeveissykler. Resultatet var seier, så Froome sykler også svært raskt oppover på temposykkelen.

31-åringen overbeviste dog ikke i landeveisrittet lørdag, hvor han også var blant de store favorittene på forhånd. På den siste runden til Vista Chinesa så det ut som han i sedvanlig stil skulle klatre seg opp til det som til slutt ble vinnergruppen, men han falmet og falt fullstendig igjennom. Vi tviler dog ikke på at formen fremdeles er svært god, ettersom han planlegger å kjøre Vuelta a España om et par uker.

im De Waele

VIL GJØRE SOM WIGGINS: Chris Froome tok bronse i London-OL. Nå vil han kopiere Bradley Wiggins. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

Utfordrerne
Hegemoniet er kanskje truet, men man skal aldri undervurdere Tony Martin. Han har dog vært et stykke fra det nivået han en gang besatt, men han er rutinert, og takler lange tempoer trolig bedre enn noen andre. Vi ser ikke for oss at tyskeren slår hverken Froome eller Dumoulin på den tøffe parcoursen i Grumari nasjonalpark, men han er absolutt en av favorittene til å stikke av med den siste medaljen.

Det samme gjelder Rohan Dennis. Den australske tempomesteren er ingen vekling når veien reiser seg. Han var ikke langt unna Froome på tempoen i Tour de France, som var betydelig mindre kupert, og den tøffe profilen kan tale til BMC-rytterens fordel.

Fabian Cancellara satt med i fronten av landeveisrittet svært lenge, og viste at han går godt i bakkene. Han er langt unna det nivået han en gang var på, men kan utvilsomt være med å kjempe nær pallplassene. Vasil Kiryienka er regjerende verdensmester på disiplinen, men har ikke vært spesielt imponerende hverken denne sesongen eller nylig. Seigere rytter enn hviterusseren finner man dog ikke, og med sine tunge klyv kan han være med å kjempe i samme sjiktet som Cancellara.

Men hva med Edvald Boasson Hagen? Kan 29-åringen være med å kjempe om en medalje i det olympiske tidsrittet? Vi tror det skal holde hardt. Han så tung ut på fellesstarten, men kanskje presterer han bedre i litt mer kontrollerte omgivelser. Har han beholdt formen fra touren skal han være i svært god rute. Han har vist stor kapasitet hele sesongen, og er på sitt høyeste nivå på flere år. Vi krysser fingrene!

procycling.nos favorittips:

*****
Tom Dumoulin (Nederland), Chris Froome (Storbritannia),
****
Tony Martin (Tyskland), Rohan Dennis (Australia)
***
Fabian Cancellara (Sveits), Vasil Kiryienka (Hviterussland)
**
Taylor Phinney (USA), Ion Izaguirre (Spania), Edvald Boasson Hagen (Norge)
*
Nelson Oliveira (Portugal), Primož Roglič (Slovenia)

Tagget med: , , , , , , , , , , , ,

Les også disse