Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Ecuadors andre gullmedalje i landets OL-historie

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 24.07.21 10:30

Del på    

Carapaz med soloseier i Tokyo foran elitegruppe som kjempet om sølv og bronse.

(procycling.no): I landeveisrittet i OL i Tokoyo skrev Richard Carapaz seg nok en gang inn i Ecuadors idrettshistorie.

Etter alle de lange stigningene hang han fortsatt med i tetgruppa og angrep sammen med Brandon McNulty. Sammen med amerikaneren jobbet han inn til den aller siste lille kneika med seks kilometer igjen.

28-åringen klinket til og distanserte McNulty umiddelbart. Inne på Fuji Speedway suste han først over målstreken i ensom majestet.

I samme øyeblikk tok han Ecuadors andre gullmedalje i landets OL-historie. Kappgjenger Jefferson Pérez tok gull i Atlanta 1996.

Sølvmedaljen gikk til en frustrert Wout van Aert. Belgieren jobbet hardt de siste milene for å forsøke å holde tetgruppa samlet, men da McNulty og Carapaz gikk av gårde fant han ingen allierte.

Syv mann satt på Van Aerts hjul inn på oppløpet, Tadej Pogacar var en av dem. Etter en lang spurt fra Wout van Aert klarte sloveneren nesten å tråkke forbi på de siste meterne. Men det ble belgisk sølv og slovensk bronse.

Norske håp sliter opp Mikunipasset

Belgia tok føringen inn i rittets mest fryktede stigning: Mikunipasset. Nesten syv kilometer lang med ti prosent i snitt.

Markus Hoelgaard satt best plassert av de norske inn i stigningen, men den bratte bakken ble for krevende for de norske.

Halland Johannessen og Foss forsvant tidlig i stigningen, mens Hoelgaard også seg bakover litt inn i stigningen.

Tadej Pogacar (Slovenia) angrep først med 37 kilometer igjen. Brandon McNulty (USA) og Michael Woods (Canada) kjørte seg opp til Tour de France-vinneren.

Enda en utskillelse

Wout van Aert jobbet iherdig for å kontrollere avstanden fram til troikaen. Noen kilometer før toppen var det ikke mer enn ti sekunder til Pogacar-gruppa.

Michal Kwiatkowski (Polen) dro til fra Van Aert-gruppa og ble fulgt av Richard Carapaz (Ecuador) og Jakob Fuglsang (Danmark).

En gruppe på syv samlet seg i fronten, men Van Aert fortsatte å kjøre. Over toppen satt totalt elleve mann igjen i front: Pogacar, McNulty, Woods, Kwiatkowski, Carapaz, Fuglsang, Van Aert, Mollema, Bettiol, Gaudu og Uran.

Et par mann til kjørte seg opp, mens angrepene haglet foran i gruppa. Jakob Fuglsang fikk noen sekunders luke, men fikk ikke mange minuttene i teten. Fremdeles var det 25 kilometer igjen.

Brandon McNulty grep sjansen i det gruppa gikk i stå da Fuglsang var kjørt inn. Carapaz kastet seg på.

Gullbruddet

Duoen fikk raskt noen meter og mens forfølgergruppa satt og så litt på hverandre forsvant de ut av syne.

Plutselig hadde Carapaz og McNulty 40 sekunder.

Wout van Aert fikk lite hjelp, og de som var med å gå rundt trykket ikke nok til.

I den nest siste lille kneika, med ti kilometer igjen, gikk Van Aert til fra front med stort trykk. Plutselig var de 40 sekundene blitt til 20.

I den aller siste lille kneika klinket Carapaz til. Seks kilometer fra målstreken fikk han luken han trengte.

Ecuadorianeren suste inn til soloseier og gull.

Tagget med: , , , ,

Les også disse