Prøv Procycling Pluss idag

FENGSELSDOM: Østerrikeren Stefan Denifl drev med bloddoping i flere år. Det ble han dømt for av hjemlandets domstol. Foto: Dave Strom/dmstrom/https://flic.kr/p/9Lqxhy

Dopingtatt østerriker dømt til to års fengsel

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 12.01.21 21:09

Del på    

Stefan Denifl dømmes for å ha svindlet ved hjelp av bloddoping.

(procycling.no): Stefan Denifl har blitt dømt til to års fengsel av domstolen i Østerrike. 16 av månedene i straffen er betinget fengsel. Det vil si at 33-åringen ikke trenger å sone disse månedene i fengsel forutsatt at han oppfyller visse betingelser. De åtte ubetingede Dommen er ikke rettskraftig.

Det melder flere østerikske medier, blant annet allmennkringkastingen ORF.

Dommeren skal også ha sagt at de åtte ubetingede månedene muligens kan sones med fotlenke heller enn i fengsel.

Denifl har også blitt idømt en bot på 349 000 euro, eller omlag 3,6 millioner norske kroner.

Østerrikeren har blitt undersøkt som en del av Operation Aderlass og innrømmet bloddoping i mars 2019. Senere samme år ble han utestengt fra sykkelsporten og alle resultatene etter 2014 ble strøket.

Strafferammen var mellom ett og ti år. I dommen legges det stor vekt på at Denifl tilsto, men at dopingen foregikk helt fra 2014 til 2018 taler negativt. Dermed landet man til slutt på to års fengsel.

Allerede i første høring i februar i fjor innrømmet Denifl at han hadde drevet med blodoping hjulpet av den tyske sportslegen som står sentralt i Operation Aderlass, Mark Schmidt. Den tidligere proffsyklisten hevdet dog at han aldri svindlet noen og sier han fullførte alle kontrakter.

En sjef i et av Denifls tidligere lag var et av vitnene i saken. Han sa at de ikke vil kreve penger tilbake fra Denifl til tross for at han hadde dopet seg. Videre sa personen at om han hadde visst at Denifl var involvert i doping, så ville kontrakten selvsagt ikke ha blitt inngått med ham.

Påtalemyndigheten fokuserte ikke på doping i saken, men på svindelen. «En som jukser og blir rik», skal statdsavoktaen ha sagt. Denifl narret til seg lønningen fra sykkellagene gjennom doping.

Dommerens konklusjon var at Denfils prestasjoner ble oppnådd fordi han dopet seg og videre at om sykkellagene hadde visst om dopingen, så ville han ikke blitt ansatt og dermed ikke fått betalt.

Aktor anklaget også Tyrol-syklisten for å ha gjemt unna penger i perioden før rettsaken, men Denifl ble frikjent for svindel-anklagene. Her var østerrikerens forklaring at pengene var spart opp for å så investere i blant annet bitcoin og gull.

Denifl syklet for Cervelo Test Team, Leopard Trek, Vacansoleil, IAM Cycling og Aqua Blue Sport. Han signerte kontrakt med CCC til 2019-sesongen, men den ble sagt opp i desember 2018 rett før den tredde i kraft. Personlige årsaker ble oppgitt som grunn.

De fleste store prestasjonene Denifl hadde har nå blitt strøket fra resultatlistene. Høydepunktet var i 2017 da han vant en knallhard fjellavslutning til Los Machucos i Vuelta a España. Samme år vant han Østerrike rundt. Begge resultatene er nå strøket.

Tagget med: , , , ,

Les også disse