<b>NUMMER ÉN:</b> Her vinner Thor Hushovd overlegent på Champs-Élyées. En bragd Kurt Asle Arvesen setter høyest i 36-åringens karriere. - I tillegg vant han jo VM, da, legger eresfjordingen til. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE)

NUMMER ÉN: Her vinner Thor Hushovd overlegent på Champs-Élyées. En bragd Kurt Asle Arvesen setter høyest i 36-åringens karriere. - I tillegg vant han jo VM, da, legger eresfjordingen til. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE)

Dette er Arvesens beste Hushovd-øyeblikk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.01.70 02:00

Del på    

– Jeg sto i hotellresepsjonen med sykkelskoa i hånda.

– Jeg sto i hotellresepsjonen med sykkelskoa i hånda.

(procycling.no): I 1997 bidro verdensmestertittelen til Kurt Asle Arvesen i stor grad til å holde en umotivert Thor Hushovd i gang på sykkelen.

– Ja, det er vel en historie der. Han var på guttetur på Gran Canaria og hadde delvis lagt opp. Så vant jeg U23-VM, og da tenkte vel han: «Klarer han det, så skal jeg klare det og». Og det gjorde han jo.

– Thor vant tempogull i samme aldersklasse året etter. Deretter ble han jævlig god, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Arvesen inspirerte Hushovd

For noen år tilbake forklarte Hushovd til VG at den tre år gamle kompisens opptur ga ham en voldsom treningsiver.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg ville. Dersom det hadde dukket opp noe annet å gjøre, hadde jeg trolig hoppet på, har Hushovd uttalt til VG.

Så fikk han vite om den norske triumfen mens han ventet på bagasjen på Gran Canaria:

– Plutselig ville jeg bare hjem og trene så fort som overhodet mulig. Jeg ble helt besatt på å trene.

– Betyr alt for norsk sykkelsport

Resten av historien med ti etappeseirer fra Tour de France og VM-triumfen i Geelong har blitt norsk allemannseie.

På spørsmål om hva norsk sykkelsport skal takke Thor Hushovd for, svarer Arvesen:

– For ganske mye. Han var den som gjorde at vi har den sykkelsporten vi har i Norge i dag. Det var nesten bankers at han tok en etappe i Tour de France hvert år. Og tok han den ikke ett år, så tok han to året etter. Det betydde utrolig mye for at folk fikk øynene opp for sporten.

Størst av de norske

Gjennom årenes løp har Norge fostret syklister som Knud Knudsen, Dag-Otto Lauritzen, Dag Erik Pedersen, Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Gunn-Rita Dahle-Flesjå.

De er alle store idrettsutøvere, men kommer alle til kort mot Hushovd.

– Han vant jo VM, og i perioder var han blant verdens beste syklister. Ja, han var jo verdens beste da han vant VM, da. Det blir ikke enkelt å kopiere dette for de nye som kommer opp. Det skal klaffe godt for at man vinner VM. Du skal være i form i mange, mange år i VM, og så skal du treffe med løypeprofilen og ha dagen for å vinne.

Vant på Champs-Élysées

Lørdag avsluttes en 14-årig proffkarriere med relativt anonyme GP Impanis Van Petegem i Belgia.

Arvesen mener det uansett ikke har noe å si hva slags ritt man avslutter med, og at Thor også heller har valgt å fokusere på «helheten og suksessen han har hatt».

– Hva er ditt Hushovd-høydepunkt?

– Da jeg var ute og trente dagen før Walloniet rundt. Jeg kom inn i resepsjonen etter trening med hjelmen på og sykkelskoa i hånda. Akkurat da gikk han i mål og vant på Champs-Élysées, det var ganske utrolig. Det var i 2006. Det året vant han også prologen i touren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Tagget med: , , ,

Les også disse