BRUSSELS, BELGIUM - JULY 06: Start / Alexander Kristoff of Norway and UAE Team Emirates / Fans / Public / Place Royal / Brussels City / during the 106th Tour de France 2019, Stage 1 a 194,5km stage from Brussels to Brussels / TDF / #TDF2019 / @LeTour / on July 06, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Det var ikke som jeg drømte om, men litt som jeg fryktet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.07.19 16:51

Del på    

Kristoff var i for dårlig posisjon da spurten gikk på første etappe.

BRUSSEL (procycling.no): Alexander Kristoff nådde ikke helt opp i spurten på første etappe av Tour de France. UAE Team Emirates-spurteren var for dårlig posisjonert da spurten gikk og endte til slutt på 14. plass.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nordmannen ble hjulpet fram av Sven Erik Bystrøm og Jasper Philipsen på de siste kilometerne. Lotto Soudal holdt fronten lenge for Caleb Ewan, mens Deceuninck-QuickStep startet sitt opptrekk med to kilometer igjen.

Kort tid etter gikk en kjempevelt i feltet der storfavoritt Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) gikk ned.

Inn på siste kilometer holdt Kristoff sin opptrekker Jasper Philipsen på å velte. Da tapte Kristoff momentum og måtte gjøre resten av jobben selv. Dermed ble det tungt i den korte motbakken på de siste 800 meterne. I svak posisjon tråkket nordmannen inn utenfor topp ti.

– Det ble for seigt og jeg fant ikke en god vei. Jasper prøvde å hjelpe meg godt ut fra kilometersmerket men han holdt på å tryne inne ved gjerdet. Da mistet jeg litt momentum, sier Kristoff til procycling.no like etter målgang i Brüssel.

Men til tross for uhellet tror ikke 32-åringen at han hadde krefter til å kjempe om seier selv med et bedre opptrekk.

– Jeg hadde ikke beina på slutten der til å hamle opp med de beste. Det var ikke som jeg drømte om, men litt som jeg fryktet. Jeg blir litt låst og mangler litt beina. Det er derfor jeg blir litt låst. Jeg tror det var noen klatrere foran der og de sperrer bare i spurten. Jeg kom liksom ikke forbi noen, konstaterer UAE-kapteinen

I tre prosent stigning startet Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) spurten tidlig, men ble utfordret av Mike Teunissen (Jumbo-Visma). Nederlenderen var side om side med Kristoff 450 meter fra mål, men hadde klar bane. Det var til slutt opptrekkeren til den falne Groenewegen som seg forbi Sagan på de siste meterne og stakk av med både seier og den gule trøya. Caleb Ewan (Lotto Soudal) tok tredjeplassen.

– Det hadde gitt bra odds på forhånd, men han har jo vist bra form i ZLM Tour og vant der foran Amund. Så de har et bra lag og vi trodde jo Groenewegen skulle være deres mann men nå slo de til med en annen.

Ikke funnet spurt-følelsen

Nordmannen slet med posisjoneringen også i Sveits rundt. 32-åringen merker at han fremdeles ikke helt har funnet spurt-følelsen igjen.

– Jeg var forberedt på det. Men det er litt uvant for meg. Jeg kjørte litt den type spurter i Sveits rundt, men jeg merker at jeg mangler litt på fart og følelse. Jeg kommer litt bakpå. Jeg sitter med Philipsen inn på kilometersmerket og vi prøver å komme oss i posisjon men så holder han på å tryne inn i gjerdet. Jeg mister litt moment og må bremse. Da er det vanskelig å komme i gang igjen og å komme rundt der. Jeg blir sittende i midten der og er litt låst, men jeg hadde ikke vunnet selv om jeg hadde vært foran. Jeg slet med syra, forklarer Kristoff.

Søndag venter 27 kilometer med lagtempo, før det på mandag kanskje blir for tøft for Kristoff og de andre spurterne.

– Jeg får ikke veldig gode svar. Jeg fryktet litt det skulle være sånn. Jeg håpet jeg skulle være i toppen, men regnet egentlig med at det skulle være litt tungt i starten. Så jeg håper det løsner utover. Er jeg med her nå så blir jeg mer vant til det og at det blir bedre og bedre. 

Se etappeoppsummeringen fra Eurosport her!

Slik gikk det til:

Før start i Brüssel ble den gamle storheten Eddy Merckx hyllet av de fremmøtte sykkelgale belgierne. Men etter en nøytral start ble dagens helter sluppet løs på den 106. utgaven av Tour de France.

Fire mann slet seg raskt løs fra feltet. Natnael Bernae (Cofidis), Xandro Meurisse (Wanty-Gobert) og Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) utgjorde tre fjerdedeler, mens Greg Van Avermaet (CCC Team) noe utgjordende var den siste delen av kvartetten.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Den olympiske mester og de tre andre skaffet seg raskt en ledelse på over tre minutter.

Van Avermaet sikrer klatretrøya

Den første av etappens to bakkespurter var på toppen av den mytiske Muur van Geraardsbergen. Greg Van Avermaet klinket til og tok to poeng foran bruddets andre belgier, Xandro Meurisse.

Feltet nærmet seg noe og fikk ledelsen til de fire ned under tre minutter igjen.

Bosberg fulgte kort tid etter der Meurisse plukket opp enda ett poeng. Men de to poengene var ikke nok til å slå Van Averamet.

Belgieren slapp seg tilbake til feltet vel vitende om at han kunne ikle seg den rød-prikkede klatretrøya etter etappen.

Kristoff i trøbbel

Med 75 kilometer igjen kjørte feltet over et brosteinsparti. Her fikk Alexander Kristoff mekanisk trøbbel og ble liggende et stykke bak feltet.

Elia Viviani (Deceuninck-QuickStep) møtte samme skjebne.

I fronten av feltet ble det kjørt hardt av BORA-Hansgrohe for å kjøre inn de tre i bruddet før den innlagte spurten.

Det klarte de og Sagan inkaserte 20 spurtpoeng foran Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida).

Ensom leder

Feltet hadde delt seg i hardkjøret, men heldigvis roet første gruppe seg like etter spurten. Kristoff og co. kom raskt a jour igjen.

Tour de France-debutant Stéphane Rossetto (Cofidis) klinket til i et nytt angrep med 55 kilometer igjen.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ingen fulgte med franskmann som ble sittende alene i brudd de neste milene.

Jumbo-Visma, Lotto Soudal og Deceuninck-QuickStep kjørte i feltet og med to mil igjen var det et drøyt minutt fram til Cofidis-rytteren.

De siste kilometerne

18 kilometer fra mål gikk det en velt bak i feltet der blant andre Jakob Fuglsang (Astana) var involvert. Dansken fortsatte med blod rennende fra et kutt over øyet og sår på skulder og albue.

Dansken fikk raskt mange lagkamerater med seg og en kvestet Fuglsang var tilbake i feltet før de siste ti kilometerne.

Spurtlagene hadde startet posisjonskampen og feltet sitt tempo steg. Ledelsen til Rossetto hadde begynt å smelte bort og var nå nede i 30 sekunder. Ni kilometer fra mål var det over for franskmannen.

Inne i den belgiske hovedstaden igjen kjempet Lotto Soudal, Bora-Hansgrohe, Deceuninck-QuickStep og Jumbo-Visma om å få sin spurter i best posisjon.

En stor velt med 1500 meter igjen sendte Groenewegen i bakken. Men sisteopptrekker Teunissen plukket opp hansken og vant etappen foran Sagan.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse