Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det var det beste alternativet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 10.08.16 21:53

Del på    

Ifølge sportssjef i Cykleforbundet, Hans Falk, var ikke høydeoppholdet i forkant av OL grunnen til manglende mesterskapsform.

48. plass på fellesstarten, og 30. plass i temporittet. Det er de norske sykkelherrene sine beste resultater fra de olympiske lekene i Rio de Janeiro.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, er ikke fornøyd med den norske innsatsen i Brasil.

– Det har vel vært en nedtur i forhold til hva vi hadde håpet. Vi hadde ikke superstore forventninger til fellesstarten, men på en bra dag kunne man klart en topp ti plassering, og det var vi langt unna. Ser vi på resultatene så er det for dårlig, forteller Falk til procycling.no.

Landslagsledelsen hadde større forventninger foran onsdagens temporitt, men en syk Boasson Hagen fikk det tungt på Sør-Amerikanske veier.

– Vi håpet på en topplassering til Edvald, men han følte seg litt dårlig i går og i dag. Han kastet opp, og da er det ikke så rart man ikke når opp til det målet, sier sportssjefen.

– Han har ikke hatt matlyst de siste to dagene og har kjent seg litt uggen. Hva det er vet vi ikke helt, men det er umulig å prestere i den tilstanden. Det er irriterende når vi ser på nivået vi vet han har. Det helt realistisk at han skal være blant de fremste. Men da må han være frisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAPASITET: Hans Falk mener Hovdenak har kapasiteten som skal til for å hjelpe laget i Ardéche. Foto: procycling.no.

SKUFFET: OL i Rio gikk ikke slik sportssjefen i Norges Cykleforbund, Hans Falk, hadde håpet. Foto: procycling.no.

Mener høydeoppholdet var riktig
I juli var det norske landslaget tre uker på høydesamling i italienske Livigno. Det førte til få rittdager for Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen. Av de fire rytterne som stilte i de norske fargene i herrenes landeveisritt var det kun Edvald Boasson Hagen som syklet ritt i juli.

Norges største håp, Lars Petter Nordhaug, hadde kun 40 rittdager i 2016 før OL. Til sammenlikning hadde alle de tre medaljevinnerne rundt 65 dager i sykkelritt før OL.

– Vi gjorde det beste ut av situasjonen. Om Lars Petter hadde kjørt Tour de France, så hadde han selvfølgelig ikke takket nei til det. Men han fikk ikke kjøre der, og heller ikke Polen rundt. Han skulle kjøre i San Sebastian, men i siste liten fikk han vite at han var satt som reserve der. Da hadde vi noen dager igjen på Livigno-samling, så det var planlagt et ritt for han før OL. Det er jo ikke vi som styrer hans rittprogram, forklarer Falk.

– Slik jeg opplever det selv så har vi gjort det optimale ut ifra de forutsetningene vi hadde. Vi vet at høydesamlingen har utviklet alle som var med på den samlingen. Det er ingen tvil om at det var det beste alternativet når vi ikke fikk tilgang til ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>BRUKER IKKE SKIVEBREMSER:</b> Team Sky har testet ut skivebremser i sykkelfeltet, men på de norske landslagene bruker man fortsatt tradisjonelle bremsesystemer. Her er Lars Petter Nordhaug i samtale med landsslagssjef Stig Kristiansen. FOTO: Vidar Ruud, NTB/Scanpix

LANGT BAK: Lars Petter Nordhaug hang ikke med da landeveisrittet i OL gikk inn i finalen. Her er Sky-rytteren i samtale med landslagssjef Stig Kristiansen. FOTO: Vidar Ruud, NTB/Scanpix

Kvalitetssikret av Olympiatoppen
Sportssjefen sitter på tall som viser at de norske rytterne ble bedre på treningssamlingen, og benekter at høydeoppholdet er grunnen til den svake innsatsen i OL.

– Det var et gjennomtenkt opplegg med hardøkter, rolige dager og lange dager. Det var kvalitetssikret av Olympiatoppen, så vi har ikke gjort noe annerledes enn de som har lyktes i høyden tidligere. Mot slutten av høydeoppholdet tråkket de mer watt enn de gjorde ved starten. Så sånn sett hadde alle en positiv utvikling.

– Så er det alltid slik at når vi ikke får resultatene så skal man finne en forklaring på det ene og det andre. Men jeg tror den store forklaringen er at vi per dags dato ikke har syklister som makter den type tøff klatring. På forhånd visste vi at det skulle veldig mye til for at vi skulle ha en syklist som kunne klare den typen løype.

– Med Lars Petter i bra form, så kunne han ha vært lengre framme. Det er flere faktorer som kan ha påvirket det slik at det gikk som det gikk, sier Falk. Videre poengterer sportssjefen at varmen kan ha vært en av faktorene.

På selve rittdagen krøp gradestokken opp mot 35 grader i Rio.

– Om vi ser før OL så hadde vi forhåpninger, men i den type løype så er det jo sjeldent vi har veldig gode resultater. Jeg tror vi har gjort veldig mye riktig, men så er det sikkert ting vi kunne ha gjort annerledes i forhold til varme og sånt. Men det får vi sette oss ned i ro og mak og se på i ettertid, avslutter Falk.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse