VERDENSMESTER: Rohan Dennis var knusende overlegen i temporittet i VM i Innsbruck. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Dennis smadret Dumoulin

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 26.09.18 15:47

Del på    

VM-drømmen gikk i oppfyllelse for australieren.

(procycling.no): De fleste spådde en duell i herrenes temporitt mellom regjerende mester Tom Dumoulin og Rohan Dennis.

I Innsbruck ble det ingen skikkelig duell. Det ble en real knockout fra Rohan Dennis.

De to kamphanene var de to siste ned startrampen i Alpbachtal Seenland, før de tok fatt på de 52,5 kilometerne mot vest og Innsbruck. Men allerede ved første passering, etter 16,6 kilometer, viste Rohan Dennis styrke og var ni sekunder foran Dumoulin.

Etter den krevende Gnadenwald-stigningen (4,9 kilometer à 7,1 prosent) var gullkampen avgjort. Dennis var over minuttet foran nederlenderen, og australieren økte inn mot mål.

Adelaide-syklisten brukte 1:03:02 på de 52,5 kilometerne, og tok verdensmestertrøya 1:21 foran Dumoulin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VERDENSMESTER: Rohan Dennis var knusende overlegen i temporittet i VM i Innsbruck. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

BEST FRA START TIL MÅL: Rohan Dennis ledet ved alle passeringer gjennom rittet. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– Jeg klarer ikke forklare det. Det er en fantastisk følelse. Jeg vurderte å feire over målstreken, men jeg ville være sikker. Du er aldri sikker før du krysser målstreken. Det er mange jeg må takke for dette, og den første er min kone som jeg tror er ganske glad nå, sier Dennis i seiersintervjuet med UCI vist på TV 2.

Etter Gnadenwald-stigningen følte han seg trygg på at han i hvert fall var med i gullkampen.

– Jeg visste at jeg kjørte bra på lagtempoen, og kjørte raskere opp den bakken nå. Jeg visste hvordan Dumoulin kjørte der på lagtempoen, så da jeg kom på toppen var jeg ganske trygg på at jeg i hvert fall var på samme tid.

Dennis var intet eksepsjonelt talent i de yngre klassene. Som junior var han langt fra medalje, men på U23-nivå hang han bedre med. Det ble femteplass i temporittet for U23 under VM på hjemmebane i 2010. To år senere var han 44 sekunder fra gull i Valkenburg som siste års U23-rytter.

Sesongene som senior resulterte ikke i medalje, det ble 12, 5, 6, 6 og 8. plass i de følgende tempo-VM. Gullet kom endelig i 2018.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har jaktet det her siden jeg var junior. Jeg har aldri vunnet i noen aldersgruppe. Så å klare det er utrolig. 

Victor Campenaerts presset Dumoulin i kampen om sølvmedaljen, men endte et lite halvsekund bak den regjerende mester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

40. plass: Kristoffer Skjerping var med som eneste nordmann. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Skjerping: – Helt tomt da jeg kom i mål

Den eneste norske deltakeren, Kristoffer Skjerping, startet midt blant de 61 deltakerne. Sotrastrilen åpnet på entusiastisk vis, og var foreløpig tiende raskest da han passerte 16,6 kilometer.

Joker-Icopal-rytteren var 42 sekunder bak da ledende Martin Toft Madsen. Etter at alle ryttere hadde passert var 25-åringen dyttet ned til 35. plass.

Skjerping taklet den krevende stigningen bra, og da han suste i mål var det til foreløpig 16. beste tid. Til slutt ble rittets eneste nordmann nummer 40.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med den første delen, der jeg klarte å holde litt igjen. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle kjøre litt hardere opp bakken, men jeg kjøre det jeg har. Det blir nok litt for bratt for min del. Om jeg skulle endre på noe så ville det nok vært der. Siste del var jeg fornøyd med, sier Skjerping i intervju med TV 2 etter målgang.

25-åringen merket at Gnadenwald-stigningen ble litt for tung.

– Nå ble det cirka 400 watt opp der, og de beste ligger sikkert på 500 watt. Du taper fort mye tid der. Mot slutten så ligger de fleste i 60 uansett, men når farten er lav så taper du fort veldig mye, konstaterer nordmannen.

– Det var helt tomt da jeg kom i mål, etter et ganske langt oppløp. Så det er vanskelig å ikke ta ut alt. Om resultat viser at jeg blir 40 i dag, så er det vanskelig å være fornøyd, men jeg føler jeg har fått ut det jeg hadde i dag.

Slik gikk det til:

1:07:23 var den første ledertiden i temporittet i Innsbruck. Den solide nederlendern Wilco Kelderman var første startende, og holdt ledelsen noen minutter. Men ute i løypa kom flere rask ryttere.

Tsjekkiske Jan Barta var syvende startende, og var tolv sekunder raskere enn Kelderman i mål.

Martin Toft Madsen har hatt en del uhell gjennom de siste årene, men den danske tempomesteren fant flyten i Østerrike. 33-åringen var raskest ved begge mellomtider, og tok ledelsen i mål.

1:06:25 ble den nye ledertiden.

Den gamle tempokongen

Tejay Van Garderen var foran Toft Madsen ved første passering, før den andre dansken, Søren Kragh Andersen, overgikk ham igjen.

Men Stefan Küng hevet lista igjen. Sveitseren var ti sekunder foran Kragh Andersen etter 16,6 kilometer. Men begge to ble slått av Tony Martin. Tyskeren, som fra før har fire verdensmestertitler på tempo, var klart raskest da kun seks mann ikke hadde passert.

Europamester Victor Campenaerts var kun 55 hunderdeler bak tyskeren ved 16,6 kilometer.

Så suste Rohan Dennis gjennom de første 16 kilometerne enda raskere. Australieren klokket inn på 17:59 og var nesten 15 sekunder foran Martin. Tom Dumoulin klarte ikke matche Dennis i åpningen, men han var bare ni sekunder bak.

Den kritiske stigningen

Gnadenwald-stigningen, som var på 4,9 kilometer à 7,1 prosent, skulle bli avgjørende for utfallet av temporittet.

Den krevende kneika kom etter 30 kilometer, og før de to siste suste opp stigningen viste Patrick Bevin stor styrke. Nye bestetider ble satt av Nelson Oliveira, Michal Kwiatkowski og Victor Campenaerts.

Men så kom Rohan Dennis, og satte en ny standard. Australieren var 1:12 raskere enn Campenaerts, og Tom Dumoulin tapte terreng til Dennis.

BMC-rytteren regelrett smadret den regjerende mesteren, og Dumoulin var 1:01 bak etter 35,2 kilometer.

Kamp om sølv og bronse

Michal Kwiatkowski fortsatte i solid tempo, og ledet da fem mann gjensto. Dog ble det ingen medalje på polakken.

1:04:24 var tiden til Campenaerts, som jaktet medalje. Belgieren slo tiden til Kwiatkowski med god margin.

Suverene Rohan Dennis gjorde ingen feil inn mot mål, og økte ytterligere på de siste kilometerne. 1:21 var han foran Campenaerts i mål, og vinnertiden i Innsbruck 2018 ble dermed 1:03:02.

Tom Dumoulin klarte akkurat å forsvare sølvmedaljen. Nederlenderen var halvsekundet foran Campenaerts.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse