– Den sitter ganske langt inne den første seieren

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 23.09.18 20:30

Del på    

Grøndahl Jansen på andreplass da belgisk 20-åring overrasket.

(procycling.no): Amund Grøndahl Jansen hang med i det avgjørende bruddet helt til målstreken i søndagens Gooikse Pijl.

Fem mann gjorde opp om seieren i det belgiske endagsrittet. Jordi Meeus (SEG Racing Academy) var raskest da det skulle avgjøres, med Grøndahl Jansen halvannen sykkellengde bak på andreplass. Danske Martin Mortensen (Riwal Ceramicspeed Cycling) tok tredjeplassen.

Dermed venter den veletablerte sykkelproffen fortsatt på den første proffseiren. I finalen satt han med stor tro på at den skulle komme i dag.

– Den sitter ganske langt inne den første seieren, spesielt i dag. Han var jammen rask på slutten, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Den 20 år gamle overmannen, Jordi Meeus, er inne i sin første fulle sesong for det nederlandske kontinentallaget SEG Racing Academy.

– Han var kjørt av et par ganger i bakkene i forkant, så de siste fem kilometerne så lot jeg ham bare sitte på hjul inn mot mål. Det var nok en liten tabbe. Jeg må bare ta av meg hatten for at han klarte å spurte så godt.

Lars Saugstad og Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X Norwegian Development Team) satt også med i bruddet lenge, men begge ble kjørt inn av feltet mot slutten.

Olav Hjemsæter (Team Coop) klarte seg godt i spurten, og ble nummer syv bak Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) som vant spurten i feltet kun noen sekunder bak utbryterne. Lagkamerat Trond Håkon Trondsen var like bak på tolvteplass.

Stygg velt på lørdag

Noen timer tidligere sto en usikker Amund Grøndahl Jansen på startstreken i Gooikse. Dagen i forveien endte et annet belgisk endagsritt, Tour de l’Eurométropole, etter seks mil for 24-åringen som veltet.

– Jeg var litt usikker på start. Jeg hadde både vondt i kroppen og i nakken. Jeg slo hodet litt i går. Jeg hadde også litt mageproblemer etter i går fordi det var så møkkete vei som. Så det var litt ubalanse i kroppen i natt, utbroderer LottoNL-Jumbo-rytteren.

– Jeg så litt mørkt på det, men da vi startet så var beina helt ok. Men en velt i kroppen er aldri optimalt, så da er det greit nok å bli nummer to.

Men to dagers reise, for kun 60 kilometer med ritt var uaktuelt. Så dermed bestemte Nes-syklisten seg for å stille også i Gooikse Pijl.

– Jeg har hatt en ganske trøblete høst, så jeg hadde lyst til å kjøre et ritt som det her hvor det kan bli litt splitt. Man vil jo alltid vinne, men det betyr ikke så mye å vinne eller å bli nummer to i akkurat det rittet her. Jeg får i hvert fall bekreftet at beina fungerer.

WorldTour-status medfører ansvar

Selv med noen mørke tanker i hodet, var det en offensiv Amund Grøndahl Jansen som tok fatt på rittet. Allerede etter noen mil hadde han vært i flere bruddforsøk.

– Vi hadde avtalt at vi ikke skulle prøve å kontrollere, men heller kjøre det litt som om det var et kermis-ritt og bare angrep på angrep. Så da en gruppe gikk av gårde var det bare å kjøre med. I og med at jeg bare kjørte 60 kilometer i går så tenkte jeg det i hvert fall ville bli en god treningsøkt.

Dermed var det kanskje ikke en mulig kamp om seieren som preget tankene til nordmannen i rittets første halvdel.

– Jeg kjørte nok litt med hodet under armen de første 100 kilometerne, humrer 24-åringen.

Binche-Chimay-Binche, et annet belgisk endagsritt, er neste ritt for Grøndahl Jansen. Det sykles 2. oktober, før høstens største mål, Paris-Tours, skal angripes fem dager senere.

Slik gikk det til:

En runde på 22,3 kilometer skulle sykles ni ganger, og til sammen bli de 198 kilometerne som utgjorde Goiikse Pijl 2018.

I tungt regnvær var nordmennene aktive gjennom store deler av rittet.

Det første angrepet gikk uten de norske, men da en ny gruppe slet seg løs med 168 kilometer igjen var Amund Grøndahl Jansen med.

Dette forsøket ble kjørt inn, men da et nytt gikk av gårde var en annen nordmann med.

Syv mann slet seg løs, blant annet Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo ) og Mihkel Räim (Israel Cycling Academy). Jonas Iversby Hvideberg kjørte solid og satt med for Uno-X Norwegian Development Team.

Norsk duo i teten

Også dette bruddet hadde en kortvarig levetid, men Iversby Hvideberg var langt fra ferdig. Det var heller ikke Grøndahl Jansen.

I det neste bruddforsøket satt Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) , Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X Norwegian Development Team ), Jordi Meeus (SEG Racing Academy) og Martin Mortensen (Riwal Ceramicspeed Cycling Team).

De fem hadde 1:35 med 116 kilometer igjen, og var det første bruddet som fikk en skikkelig ledelse.

Nordmenn på jakt

Regnværet over Gooik stanset ikke nordmennee, og i et mellombrudd stakk Aksel Fischer Aasheim (Joker-Icopal) og Lars Saugstard (Uno-X) av gårde med fire andre.

Med ni mil igjen kjørte de seg opp til tetgruppa, som nå talte elleve mann, 2:30 foran feltet.

Ledelsen spratt opp og ned, men de forble i front rytterne i bruddet.

Tetgruppa sprakk opp med fire mil igjen, med både Hvideberg Iversby, Saugstad og Grøndahl Jansen på rett side av splitten.

Inn på de siste tre mil hadde de fremdeles over to minutter.

Thriller-finale

Ut på siste runde, med 22 kilometer igjen, var det fortsatt to minutter. Men feltet spiste seg nå stadig nærmere.

Med 15 kilometer igjen, var den redusert til 1:33.

Inn på siste mil var de seks i teten omlag 40 sekunder foran resten av bruddet, med et drøyt minutt til et jagende felt.

Det begynte å røyne på, og ledelsen var kun 15 sekunder tre kilometer fra mål. Men det holdt inn for utbryterne som avgjorde det i en spurt.

Der var Jordi Meeus raskest foran Amund Grøndahl Jansen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse