(procycling.no): Norges idrettsforbund bekreftet denne uken at det ikke blir aktuelt å dekke et underskudd etter verdensmesterskapet i landevei som ble arrangert i Bergen.
– Norges idrettsforbund kommer ikke til å ta regningen for sykkel-VM, fastslo generalsekretær Karen Kvalevåg ifølge NTB.
– Det er flere årsaker. Organisasjonsmessig er det Norges Cykleforbund som har søkt Det internasjonale sykkelforbundet om arrangementet og fått arrangementet. Den forretningsmessige avtalen er mellom sykkelforbundet, Bergen 2017 AS og det internasjonale forbundet. Verken organisasjonsmessig, forretningsmessig eller juridisk er Norges idrettsforbund en del av dette arrangementet, utbroderte Kvalevåg.
Harald Tiedemann Hansen har hatt roller i alle tre organisasjoner, som president i NCF, leder i Bergen 2017 og styremedlem i UCI. Forrige helg møttes sykkel-Norge til regionsmøte på Gardermoen, og ifølge NRK ble ringvirkningene av VM og et solid underskudd diskutert.
Ifølge rikskringkasteren er regnskapet etter mesterskapet fortsatt uoversiktlig, men seks av sju regionledere gir Tiedemann Hansen og styret tillit med det videre arbeidet.
Presidenten kunne imidlertid ikke gi noen indikasjon om hvor stort underskuddet kommer til å være, noe som ikke falt i god jord hos alle regionslederne.
– De mener det er for tidlig å dra opp økonomien nå, og jeg har forståelse for at man ikke får det 100 prosent, men man kunne gitt noen signaler. I alle fall når det er et notat fra juli som varslet 15 millioner kroner i minus, sier Terje Johnsen, leder for Region Sør i Norges Cykleforbund, til NRK.
Med tanke på publikumsoppmøte og avvikling av øvelsene blir VM i Bergen av mange sett på som svært vellykket. Tempo elite for herrer med målgang på Fløyen fikk sjeldent mye medieoppmerksomhet.
Men økonomisk sett vil Bergen 2017 få et annet ettermæle. Lisensavgiften fra UCI på syv millioner euro illustrerer håndteringen på dette området godt. Siden budsjettet ble laget i 2013 har valutakursen steget betraktelig. NCF har nå en frist til 2018 med betale VM-lisensen og økningen valutakurs kan koste dem rundt 8,5 millioner kroner ekstra.
Ifølge Bergens Tidende sprakk budsjettet satt av for skilting med omtrent fire millioner kroner, fordi anbudsrunden ikke ble iverksatt i tide og bestillingen lagt inn for sent.
Frykter ikke konkurs
Bergen 2017 har tidligere meldt at nedgang i oljebransjen og et vanskelig sponsormarked har gitt betydelige økonomiske utfordringer for mesterskapet. Arrangøren ble i tillegg overrumplet av økte utgifter knyttet ble til sikkerhet, trafikkhåndtering og terrorfare. På toppen kommer minustallene fra VM i terrengsykling på Hafjell for tre år siden.
Et opprinnelig budsjett for Bergen 2017 på 156 millioner ble senere nedjustert med hele 20 millioner. Også da Norge arrangerte VM i 1993 i Oslo gikk arrangementet med stort underskudd.
– Norges Cykleforbund kommer ikke til å gå konkurs. Det kan jeg slå fast. Men det blir et underskudd. Hvor stort det blir, er for tidlig å si. Vi kjenner ennå ikke alle inntektene våre, sa Tiedemann Hansen til Bergens Tidene i slutten av september.
Tiedemann Hansen har tidligere uttrykt et håp om at ytterligere statlige midler kan hjelpe sykkel-Norge i den vanskelige situasjonen de nå står overfor. Dette er imidlertid blitt avvist av kulturminister Linda Hofstad Helleland i et intervju med NRK nylig. Mesterskapet er av staten allerede blitt bevilget med 56 millioner kroner.
I kjølvannet av det godt besøkte mesterskapet ble det satt i gang en kronerulling via betalingstjenesten Vipps. Så langt har private og bedrifter bidratt med over 2.5 millioner kroner.