FØRSTE SEIER: Degenkolb tok sin første seier for sesongen. Det var også den første for Trek-Segafredo etter overgangen fra Giant-Alpecin. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Degenkolb vinner på kaotisk sidevindsdag i Dubai

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 2.02.17 11:57

Del på    

Trek Segafredo-rytteren tok spurten da blodig Kittel havnet utenfor topp ti.

John Degenkolb (Trek-Segafredo) vant den intense 3. etappen av Dubai Tour, etter en 200 kilometer lang ørkenvandring preget av vifter, sandstorm og påstått håndgemeng.

Degenkolbs første seier for sesongen kom i en tett spurtduell mot Janse van Rensburg (Dimension Data), der italieneren Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ble henvist til 3.plass.

– Dette var vilt! Jeg var på limiten i hele dag. I sidevinden havnet jeg ikke i første gruppe, men kjempet hardt for å komme meg opp igjen. Laget gjorde en utrolig jobb. De hjalp meg også mentalt. Vi gikk full gass for å ta seieren og opptrekket var helt perfekt. Helt utrolig, sier en eksaltert Degenkolb etter etappen.

Den dominante Marcel Kittel (Quick-Step Floors), vinneren av de to første etappene, glimret med sitt fravær. Mannen i ledertrøya havnet utenfor topp ti etter rapporter som påsto han ble albuet i ansiktet av en Astana-rytter midtveis på etappen, da kampen om posisjonene utartet seg for fullt i sidevinden. Kittel beholdt imidlertid ledelsen sammenlagt. Etter etappen navnga Kittel sin gjerningsmann.

– Jeg ble slått av Andrei Grivko fra Astana. Derfor har jeg blod i fjeset, men jeg krasjet ikke. Det var forvirring i rittet. Laget mitt gjorde en god jobb i spurten, men posisjonen min var ikke perfekt nok og hodet mitt var kanskje et annet sted, sier Kittel.

Dramatikken til tross, Astana-rytter Truls Korsæth lot seg ikke affisere og var godt synlig fremme i feltet som en av opptrekkerne til Riccardo Minali. Italieneren spurtet inn som nummer fem. Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) gjorde en jobb for Dylan Groenewegen som havnet på 8.plass. Det nederlandske laget hadde også spanjolen Juanjo Lobato på fjerdeplass.

Kombinasjonen av sterke vindkast, et konstant virvel av sand i luften og en etappetrasé på tvers av den emiratiske ørkenen skapte horrible forhold for rytterne. En roligere siste halvdel av etappen sørget imidlertid for en samlet spurt i Al Aqah.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Støvete hovedveier i Dubai. (©TDWSport.com)

Slik gikk det til

Etter gårsdagens «aktive hviledag» så Dubai Tours 3. etappe en rask og begivenhetsrik start. Først ved etableringen av et tidlig brudd. En kvartett optimister bestående av Mark Christian (Aqua Blue), Luka Pibernik (Bahrain-Merida) Loic Vliegen (BMC) og Alex Dowsett (Movistar) fikk gå etter 20 kilometer. Etter 50 kilometer var luken deres godt over fem minutter.

Vind og sand satte også sitt preg tidlig på etappen. Først i form av velt. Både Joey Rosskopf og Silvan Dillier tok bakken innledningsvis. Begge kom seg imidlertid opp igjen til å fortsette etappen.

Sammenlagtleder Kittel ble også skadet. Tross et synlig kutt ved venstre øye, rapporterte laget hans at ingen av deres ryttere hadde falt. Ifølge en Twitter-melding via QuickStep-sjef Patrick Lefevere ble altså kuttet forårsaket av albuen til en Astana-rytter.

Kaoset eskalerte da vinden blåste inn og sprengte feltet i mange grupper. Sanden gjorde sikten svært dårlig. Både Kittel og Degenkolb havnet på feil side av splitten, idet farten var godt over 50 kilometer i snitt på de første timene. Quick-Step ble tvunget til å ta ansvar og sørget følgelig for å tette noen av lukene fremover. Bruddets ledelse falt til 2.30.

Etter en kaotisk periode midtveis, var flere ryttere nede hos bilen til kommisærene, angivelig for å klage sin nød over de farlige forholdene. Farten gikk ned i feltet og det virket som rittet ble nøytralisert i en kort perioden, uten at dette ble offisielt bekreftet av arrangøren.

Som et resultat samlet feltet seg ytterligere og avstanden frem til bruddet vokste igjen opp til fem minutter. Sandstormen gjorde forholdene vanskelige, men da feltet nådde frem til et mer kupert landskap ble også sanden mindre fremtredende og forholdene bedre. Et så å si samlet hovedfelt tok derfor fatt på de sist 70 kilometerne.

LottoNL-Jumbo, Quick-Step og Dimension Data var tilsynelatende lagene som farte best og hadde flest ryttere representert. Følgelig patruljerte de fronten av feltet i oppbygningen til spurten, hvorpå de neste milene skulle foregå i mer kontrollerte former.

Ved 20 kilometer var bruddets ledelse skrumpet inn til ett minutt. Før de ble hentet tok Dowsett sin andre innlagte spurt. Briten sanket dermed hele tolv bonussekunder på etappen.

Kvartettens opphold i rampelyset var over med tre kilometer igjen, da posisjonskampen i feltet var i gang for fullt. Quick-Step, Dimension Data og Trek-Segafredo rekvirerte de fremste plassene inn på siste kilometer.

Tross et iherdig forsøk klarte ikke Kittel å følge opp lagkameratenes opptrekk ved å ta sin tredje strake seier. I stedet var det en annen tysker, Degenkolb, som jublet på målstreken, etter at Janse van Rensburg åpnet spurtet først. Mindre enn en hjullengde skilte de to kamphanene.

Kittel havnet utenfor topp ti, men beholder sin ledertrøye før den avgjørende etappen til Hatta Dam fredag. Groenewegen er nummer to, åtte sekunder bak, Degenkolb tredjemann, ti sekunder bak.

Tagget med:

Les også disse