SÅ GLAD BLIR MAN! Både for egen og for lagets del var det meget viktig med en etappeseier under Abu Dhabi Tour. Stein Ørn mener det er en av de beste spurtene han har sett ham gjøre. FOTO: © Bryn Lennon/TDWSPORT.COM

– En av de beste spurtene jeg har sett ham gjøre

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.02.18 13:18

Del på    

Vi analyserer Alexander Kristoffs sesonginnledning.

(procycling.no): Alexander Kristoffs noe utradisjonelle inngang til klassikerne med tre etapperitt på rad i februar måned, har gitt 2 seirer på 16 forsøk.

Les også: Kristoffs dristige plan inspirert av Cancellara og Valverde

Innimellom triumfene på den siste etappen i Oman og den første i Abu Dhabi, finner vi flere gode grunner til at vi kan glede oss til de kommende klassikerukene.

Massespurtene i Dubai Tour viste seg – ikke uventet – å være litt utenfor Stavanger-mannens rekkevidde. Dylan Groenewegen, Mark Cavendish og Elia Viviani sto i veien, noe som heller ikke er spesielt overraskende tatt den lave belastningen i forkant i betraktning.

Det store lyspunktet var etappen opp mot Hatta Dam, der Kristoff var med i kampen om etappeseieren hele veien inn. Fjerdeplassen bak Timo Roosen, Magnus Cort og Sonny Colbrelli viste fram gode klatrebein og at han har brukt vinterdvalen godt.

Presterer godt i tøft terreng

Tour of Oman er et kupert ritt, og selv om Kristoff hentet hjem etappeseieren på rittets siste dag, er det et ritt passer langt bedre for typer som Nathan Haas, Greg Van Avermaet og Rui Costa, enn en som trives bedre på flat mark.

Åpningsetappen tok overraskende nok Bryan Coquard seg av – men selv om Kristoff ikke gikk til topps flere av dagene imellom viste han imponerende kjøring på flere av de kuperte etappene.

STUDERTE KRISTOFF: Gino Van Oudenhove ble imponert over det han så av Alexander Kristoff under Tour of Oman. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

En av de som fulgte UAE-rytteren på nært hold av Gino Van Oudenhove:

– Det var faktisk litt godt å se hvor harde disse løpene egentlig er, og hva Alexander Kristoff presterer i slikt terreng. Han er en skikkelig tøffing og en veldig bra syklist. Da jeg snakket med ham virket han veldig positiv og ikke frustrert selv om han ikke hadde vunnet noen etapper ennå (samtalen vant sted før seieren på den siste dagen i Oman, vår anm.). Jeg tror det fordi han skjønte at han kunne ha vunnet. At han var i bra slag, sier sportsdirektøren i Dimension Data til procycling.no.

Van Avermaets langspurt

Et eksempel på Kristoffs gode kjøring kom på den tredje etappen mot Wadi Daykah-demningen. I den siste bakken innenfor etappens siste kilometer, går Van Avermaet til med en langspurt. Kristoff sitter i tredje posisjon: På hjulet til lagkamerat Rui Costa, og i posisjonen foran Aleksei Lutsenko.

Det ender med at den elegante belgieren lykkes med sitt støt, og går solo inn til seier. Rui Costa og Lutsenko klarer heller ikke følge og blir nummer to og tre.

Med seieren utenfor rekkevidde tar Kristoff det med ro og avslutter etappen på en 12.-plass, 14 sekunder bak.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien!)

Greg Van Avermaet mottar opptrekk fra Stefan Küng. Du ser armen til Rui Costa og GVA mellom Küng og Kristoff. FOTO: Eurosport

Greg Van Avermaet angriper. Aleksei Lutsenko reagerer for å gå etter. FOTO: Eurosport

Van Avermaet åpner med en gang en stor luke bakover. Rui Costa har Kristoff på hjulet, men han er alt på vei over i rød sone. FOTO: Eurosport

Luka bakover til Rui Costa og Lutsenko er for stor til å tette. Alexander Kristoff er blåst av og vises ikke i bildet. FOTO: Eurosport

Dagen i forveien opplever Stavanger-mannen er liknende scenario da han er nødt til å slippe like før toppen av Al Jissah (1,4 kilometer á 9 prosent). Igjen får han drahjelp fra Rui Costa, og avslutter som 17. mann, 38 sekunder bak etappevinner Nathan Haas i mål.

Les også: Kristoff overrasket alle på kupert etappe – inkludert seg selv

Det man imidlertid kan merke seg er at han i 2017 tapte 3 minutter og 43 sekunder på vei opp til målgang i Al Bustan.

«En av de beste spurtene jeg har sett ham gjøre»

I forrige uke fikk så Abu Dhabi Tour – midt i tjukkeste «Emirates-land» – best mulig start for lagets del, da «Dyret fra Storhaug» slo til på aller best mulig måte.

Her timet han det aller meste perfekt, både når han manøvrerte seg framover, hvilke hjul han fulgte og hvordan han utnyttet det som var av dragsug bak lille Caleb Ewan for å komme seg i vinnerposisjon på oppløpet.

Det hører også med til historien at Quick Step-toget nok gjorde en feilvurdering da de gikk til venstresiden av veien. Den reelle spurten ble åpnet opp av Ewan på motsatt side og Elia Viviani måtte skjene skrått over fra venstre, og hadde ingen mulighet til å komme rundt Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

HOLDER IGJEN: To kilometer før mål har Alexander Kristoff og opptrekkeren plassert seg blant de 20 fremste rytterne i feltet. FOTO: Eurosport

DELER SEG: Mens LottoNL-Jumbo, Michelton og Sunweb velger høyre side, går Quick Step til motsatt. Du ser også et par UAE-ryttere som ligger i ingenmannsland, mens Kristoff har valgt sin egen vei på motsatt side. FOTO: Eurosport

SMARTNESS: Det ser kanskje ikke som det skjer så mye her, men Kristoff avanserer i feltet her og skal etter hvert finne en åpning å angripe i. FOTO: Eurosport

FRITT LEIDE: Kristoff, Marcel Kittel og Caleb Ewan er alle klare for å angripe det samme rommet. Den lille australieren åpner spurten først. FOTO: Eurosport

FRA EN ANNEN VINKEL: Vivani (til venstre), Kristoff (med Guarnieri på bakhjulet) og Ewan helt ute til høyre. Her ser man også Bonifacio, Greipel og Barbier angripe – mens Kittel er i ferd med å resignere. Viviani skjener til slutt over mot høyre og klarer ikke utlikne farten til Kristoff. FOTO: Eurosport

KRISTOFF PÅ HJULET: Her ser det ut som Alexander Kristoff har mest lyst til å spise opp den lille karen fra Sydney. På en måte gjør han også det … Legg også merke til at Kittel er helt ferdig. FOTO: Eurosport

TAR KONTROLLEN: Og da klarer ingen å komme seg opp på siden og rundt nordmannen. FOTO: Eurosport

Og så mye betyr det å vinne åpningen i Abu Dhabi … FOTO: Eurosport

Det var motvind på oppløpet, noe som passet nordmannen bra. Samtidig som han fair and square fikk muligheten til å sette på plass Ewan, Viviani, Guardini, Greipel, Kittel, Van Poppel, Bauhaus, Ackermann and the list goes on ….

– Det der var en av de beste spurtene jeg har sett ham gjøre. Det fysiske aspektet ved det, viser at han har produsert mye høyere wattverdier i spurter tidligere. Men manøvreringen der, og hvordan han utnytter dragsuget bak konkurrentene sine: Det var veldig fint å se, sier trener Stein Ørn til procycling.no.

For enkelt i Dubai og Abu Dhabi

Deretter skulle det dog gå tyngre for UAE-kapteinen. Trolig pådro han seg sykdom under flyturen fra Oman til Abu Dhabi, og med feber i panna ble han nummer sju og åtte på de to neste massespurtene, samt nummer 44 på den individuelle tempoetappen.

Med opptredene i Abu Dhabi Tour, gikk også Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne uten nordmannen.

Lørdag sikret Astana seg tallmessig overtak i den avgjørende utskillingen og lyktes også med angrepet til Michael Valgren innenfor de siste to kilometerne.

Søndag ble det en tøff og dramatisk gjennomføring av Kuurne-Brussel-Kuurne i rufsete kaldt, belgisk vær. Det endte med massespurt der Dylan Groenewegen vant klart foran Arnaud Démare og Sonny Colbrelli.

Team Kristoff sier seg totalt sett fornøyd med oppladningen så langt i sesongen, men Stein Ørn er fremdeles usikker på om det har blitt ’nok bank’ i løpet av 16 etapper på 20 dager i Midtøsten.

– Planen vår var å få en god belastningsperiode som ikke ville bli avbrutt av dårlig vær. Det har ikke vært noe særlig vind under rittene, noe man gjerne opplevde under Tour of Qatar. Det har gjort at de flate etappene i Dubai og Abu Dhabi blir litt for lite utfordrende. Man er nødt til å gjøre noen justeringer fra sesong til sesong, og neste gang vil det kanskje være en løsning å holde på Oman og Abu Dhabi og heller se om vi kan finne et annet ritt i starten av perioden, sier Ørn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

HEFTIG: I fjor var de sidevindskjøring og solid trøkk under Paris-Nice, men i år er nok flere av etappeprofilene hakket for harde for Alexander Kristoff. Foto: Tim De Waele

En annen utfordring har vært at UAE Team Emirates har gjort store utskiftninger på laget denne perioden. Filippo Ganna har hatt fokus på bane-VM som starter denne uka, mens hele lagoppstillingen ble endret fra Dubai Tour til Tour of Oman.

Det var også viktig å ankomme Abu Dhabi med full stjerneoppstilling, og dermed ble også Fabio Aru, Rui Costa og Diego Ulissi kalt ut til tjeneste.

– UAE har vel ikke lyktes helt i spurtene. Det har tidvis fungert godt med Roberto Ferrari. Du ser at andre lag også sliter så langt i sesongen. Katusha har forsøkt å kjøre et helt opptrekk rundt Marcel Kittel, men de har ikke fått de store resultatene så langt.

Tøffe avslutninger venter i Paris-Nice

Neste punkt for Kristoff er den sedvanlige turen til Paris-Nice. Mens kalde luftmasser fra Sibir har Europa i et jerngrep denne uka, blir det trolig bedring utover den neste (første etappe av Paris-Nice starter allerede søndag).

Arrangøren har dog spisset til etappeprofilene ytterligere, som gjør at puncheurs og mer klatrespesialiserte ryttere nok kvesser klørne.

– Dette er et helt annet Paris-Nice, ja. Det er langt ifra noe sprinter’s paradice, kommenterer Ørn.

– Har det vært aktuelt å kikke mot Tirreno-Adriatico i stedet?

– Problemet med det er at det ødelegger rytmen vi har brukt i de foregående sesongene. Kroppen lærer seg en slags rytme mellom siste trening og konkurransesituasjon. Med vårt opplegg blir avstanden fra slutten av Tirreno-Adriatico og inn mot Milano-Sanremo, for kort.

Men ’nok bank’ ser det ut til at Kristoff i hvert fall kommer til å få. Etter en sesongstart som ser lovende ut fram til nå.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse