Prøv Procycling Pluss idag

HJERTELIG VELKOMNE: Danskene logrer villige med halen for å få besøk av Team Sky og Christian Prudhomme i 2020 eller 2021. FOTO: Jaime Reina

HJERTELIG VELKOMNE: Danskene logrer villige med halen for å få besøk av Team Sky og Christian Prudhomme i 2020 eller 2021. FOTO: Jaime Reina, AFP

Danske medier: – Så mye koster Tour de France-festen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.11.17 12:57

Del på    

Politiker-topp håper budet vinner fram i 2021.

(procycling.no): Denne uka har internasjonale rittarrangører vært samlet i København for AIOCCs årlig konferanse.

Samtidig har det pågått en storslått dansk offensiv for å overbevise Tour de France-sjef (og AIOCC-president), Christian Prudhomme om å legge Tour de France-starten til Danmark i 2020 eller 2021.

Les også: Det norske Tour de France-budet satt på vent

Fredag ble han tatt imot av næringsminister Brian Mikkelsen og overborgermester Frank Jensen til frokost ved rådhuset i København. Mikkelsen hadde også snakket med Prudhomme noen dager i forveien, og virker nå svært optimistisk med tanke på en dansk Grand Tour.

– Det vi satt og snakket om var når Tour de France kommer til Danmark. Det er ikke lengre hvis, det er når. Jeg håper og tror på at det blir i 2021, sier Brian Mikkelsen til Danmarks Radio.

Tour de France eller Formel 1?

For danske myndigheter vil det til slutt bli et spørsmål om kostnader og prioriteringer. Kontinuerlig med Tour de France-offensiven pågår, jobber nemlig tidligere Folketingsmedlem og minister, Helge Sander, med å få Formel 1-sirkuset til Danmark i 2020.

– Det er nok mer nærliggende å snakke om sykkelrittet i øyeblikket, fordi Formel 1-prosjektet foreløpig kun er på tegnebrettet, sier overborgermester Frank Jensen til nyhetsbyrået Ritzau.

Mens det trolig koster 300 millioner danske kroner å få Lewis Hamilton og Sebastian Vettel til kongens by, skal det danske Tour de France-budsjettet ligge på rundt 90 millioner danske kroner, skriver politiken.dk.

Ritzau skriver at de tre Tour de France-etappen trolig blir det dyreste idrettsarrangementet danske skattebetaler noensinne har vært vitne til.

Fem kommuner, tre regioner, Sport Event Danmark og nærings- og vekstdepartementet skal allerede ha blitt enige om å legge 87 millioner danske kroner i potten. Prisen for arrangementet skal være på 79,5 millioner – men det skal også legges av en pengereserve til uforutsette utgifter.

Dyrest på dansk jord

Det vil også påløpe ytterligere utgifter knyttet til politikostander, markedsføring, Tour de France-relaterte arrangementer, sikkerhet, vedlikehold av vei, skilting og mye annet, skriver politiken.dk og henviser til et dokument fra København kommune.

Kommunen har forpliktet seg til å stille med 25 millioner kroner alene til danskene Gran Depart.

Tidligere er det anslått at den danske Giro d’Italia-starten i 2012 kostet myndighetene 30 millioner kroner, mens VM i København i 2011 skal ha kostet 40 millioner.

Danske Politiken skriver like fullt at i budsjettestimatet på 90 millioner kroner, og det også forventninger om å generere 112 millioner tilbake i ren omsetning fra utenlandske turister.

UCI-presidenten gir støtte til dansk søknad

Christian Prudhomme hyller København som sykkelby og er mektig imponert over hvor godt syklistene er integrert i trafikkbildet i den danske hovedstaden.

– Tour de France er det viktigste sykkelrittet i verden, og hvis det møter den beste sykkelbyen i verden – så kan du få flere folk til å velge sykkelen hver eneste dag, sier Christian Prudhomme til TV 2 Lorry og peker mot hva Tour de France-starten i London i 2007 og dets betydning for hverdagssyklisten.

Hans landsmann i UCI, David Lappartient, har også stilt seg bak de danske planene.

– Jeg vil bli glad om det skjer. Jeg kjenner til danskene passion for sykkelsporten. Jeg er sikker på at dette kan bli noe stort. Jeg har vært i Danmark i min rolle som visepresident i UEC (det europeiske sykkelforbundet), og vi snakket også om muligheten da jeg var i Herning under EM, sier Lappartient til Ritzau.

PS: Brussel er vertskap for Tour de France-starten i 2019. 2020-starten er fortsatt uavklart, men vil trolig foregå i Frankrike. Danmark er favoritt foran 2021, mens Norge så smått har lekt med tanken om å prøve seg i 2022. Les mer om det her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse