BARE NESTEN: Fredrik Strand Galta (til høyre) var nær å vinne Hadeland GP, men danske Søren Kragh Andersen var sterkest på oppløpet og tok seieren. Foto: Jonas Lindstrøm, www.procycling.no

Norsk andreplass: – Jeg burde tatt ham

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 9.05.15 16:27

Del på    

Dansk talent hindret hjemmejubel.

JAREN/OSLO (procycling.no): Nordmennene dominerte årets første UCI-ritt på norsk jord, Hadeland GP.

Men i avslutningen våknet danskene etter at norske ryttere hadde dominert bruddene. Det var tydelig at de ikke var interesserte i å bli herjet med.

Og etter en hektisk og rask finale, kunne Søren Kragh Andersen (Trefor-Blue Water) juble for seier på oppløpet.

Bare nesten for Norge

Det var Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus), Vegard Stake Laengen (Team Joker), Rune Almindsø (Team ColoQuick) og Andersen som angrep og skapte det avgjørende bruddet med drøyt ti kilometer igjen.

Galta ble beste nordmann på andreplass, slått med en snau sykkellengde.

– Avslutningen var grei. Han var den sterkeste spurteren, men jeg burde tatt ham. Jeg er litt forbannet, men han var veldig sterk, sier 22-åringen til procycling.no like etter målgang.

– Fredrik er virkelig solid. Nå er han forbannet selv, fordi han bomgiret i spurten, men vi er fornøyde med andreplassen. Det var veldig bra fra vår side. Vi visste at det var på slutten det ville skje, og Fredrik hang med, forklarer Coop-Øster Hus’ sportsdirektør Roy Hegreberg til procycling.no.

Andersen var svært fornøyd med seieren, men det skjedde ikke uten dramatikk.

– Fikk ikke ekstrem panikk

Team Joker sprengte feltet i fillebiter etter omtrent 40 kilometer. Da var den danske vinneren fanget i den andre gruppa.

– Det var et ukontrollert ritt fra start. Jeg veltet like før Team Joker sprengte feltet, men jeg fikk ikke ekstrem panikk da de ikke fikk et ordentlig forsprang, og heldigvis klarte vi å tette luken, sier Andersen til procycling.no.

Laengen var én av Team Jokers kort i avslutningen i det kuperte rittet. Han endte på podiet på tredjeplass. Det var en plassering han ikke var tilfreds med like etter målgang.

– Jeg er skuffet. Jeg håpet at vi skulle få til noe annet. Jeg prøvde i spurten, men stivnet helt, så da ble det den sure tredjeplassen, sier han til procycling.no.

Etter at det ble klart at kvartetten skulle gjøre opp om seieren, forsøkte vinneren å gå solo til mål med omtrent én kilometer igjen. Det lyktes ikke, og han ble tvunget til å åpne spurten fra front.

– Jeg måtte kjøre spurten fra front, og det holdt. Det er helt vilt, smiler vinneren.

Fyrverkeri fra start

Allerede fra start ble det satt fyr på rittet. Hovedfeltet ble sprengt opp den krevende Julibakka etter drøyt 40 kilometer, og igjen i teten var det bare 30-35 ryttere av de 162 som startet.

De hamret løs på hverandre med angrepsforsøk etter angrepsforsøk, men ingen av dem fikk slippe unna, og etter drøyt 70 kilometer ble tetfeltet hentet av en større gruppe som hadde jaktet på dem i nesten fire mil.

Etter nye angrep slet den norske tempomesteren Reidar Borgersen (Team Joker), Truls Engen Korsæth (Team Joker), Krister Hagen (Coop-Øster Hus) og Jarno Gmelich-Meijling (Metec TKH) seg løs fra hovedfetet etter omtrent åtte mil.

De etablerte seg som dagens brudd, og Hagen vant både klatre- og spurtkonkurransen etter å ha tatt de innlagte spurtene.

– Krister gjør en fantastisk jobb fra starten av, tar det som er av spurter og gjør arbeidet lettere for de andre, sier Hegreberg om Hagens innsats.

Intens finale

Inn i finalen dro det seg til. Med 40 kilometer igjen hadde kvartetten i front ett minutts ledelse, og det virket tydelig at sterke ryttere fra hovedfeltet skulle gjøre opp om triumfen.

De fire i bruddet ble hentet opp til Bleiken stasjon med 16 kilometer igjen, rittets nest siste kategoriserte stigning. Derfra var det gasspedalen i bånn.

Over toppen var det bare elleve ryttere igjen i tetfeltet, og den omtalte Julibakka så ut til å få en avgjørende rolle som eneste gjenstående bakke.

Men over bakketoppen og ned til foten av Julibakka angrep Vegard Stake Laengen (Team Joker), Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus), Søren Kragh Andersen (Trefor-Blue Water) og Rune Almindsø (Team ColoQuick).

Den giftige kvartetten hadde et solid forsprang inn i bakken, og de holdt det hele veien til toppen. Ingen klarte å kjøre fra de andre, og de måtte gjøre opp om seieren på de siste kilometerne.

På oppløpet var Andersen best og kunne juble for seier. Det ble bare nesten for nordmennene, med Galta på andre- og Laengen på tredjeplass.

Tagget med: , , ,

Les også disse