Prøv Procycling Pluss idag

STORTALENT: Jonas Vingegaard tok over ledelsen i sammendraget med etappeseieren i Polen rundt. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Dansk unggutt tok overraskende storeslem

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 8.08.19 18:31

Del på    

22 år gamle Jonas Vingegaard vant kongeetappen og tok over ledelsen i Polen rundt.

(procycling.no): Tre mann gjorde opp om etappeseieren og sammenlagtledelsen på kongeetappen i Polen rundt.

Ben Swift (Team INEOS) ledet inn i siste stigning, men like bak fulgte 22 år gamle Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), 23-åringen Jai Hindley (Team Sunweb) og 22 år gamle Pavel Sivakov (Team INEOS).

Det tre unggutta kjørte raskt forbi den britiske mesteren og holdt seg samlet helt til målstreken i Kościelisko. Der var 22 år gamle Jonas Vingegaard den raskeste. Triumfen er ungguttens aller første proffseier.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Trioen lå på samme tid i sammendraget før den sjette etappen. Med de ti bonussekundene på målstreken tok Vingegaard dermed både etappeseier og ble den nye lederen av sammendraget.

Pavel Sivakov tok andreplassen med Jai Hindley på tredjeplass. De to er henholdsvis fire og seks sekunder bak dansken i sammendraget.

Hagen klatret i sammendraget

Carl Fredrik Hagen var blant rytterne som var aktive i rittets første fase. 27-åringen plukket opp noe klatrepoeng, men endte ikke i dagens brudd.

Han holdt seg i feltet helt til de siste bakkene. Der ble hardkjøret akkurat for hardt til at den norske Lotto Soudal-rytteren klarte å henge med i de første gruppene.

Lotto Soudal-rytteren endte til slutt som 23. mann på etappen, 2:06 bak den danske vinneren.

Dermed klatrer Hagen opp til 21. plass på sammenlagtlista. Det er 2:16 opp til ledende Vingegaard.

Slik gikk det til:

Kongeetappen i Polen rundt 2019 startet i forrykende tempo. Etter noen åpningskilometer ventet fem runder i en løype der Pitoniówka-bakken skulle klatres en gang per runde.

Remi Cavagna (QuickStep) og Neilson Powless (Jumbo-Visma) var begge plant de tidlige angriperne. Men den en unge duoen ble kjørt inn.

Carl Fredik Hagen (Lotto Soudal) var med i kampen om tidlige klatrepoeng, men heller ikke nordmannen hang med da etappens brudd til slutt ble etablert.

Etter nesten seks mil slapp endelig Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) løs og fikk med seg Geoffrey Bouchard (AG2R), Petr Vakoc (QuickStep) og Simon Geschke (CCC Team).

Jumbo-Visma skaper utskillelse

De fire fikk aldri mye mer enn tre minutter da Astana og Team INEOS satt og kjørte i hovedfeltet.

Fem mil fra målstreken hadde de kun 1:35. Den siste ledelsen forsvant raskt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I en hard stigning var det Jumbo-Visma som virkelig økte tempoet. Med drøyt fire mil igjen var det over for de fire.

Etter bakken satt kun 17 mann igjen i teten. Carl Fredrik Hagen havnet da i gruppe nummer to. På et tidspunkt var de ikke mer enn 15 sekunder bak. Men tetgruppa hadde flere kjørevillige lag.

Hagen kommer à jour

De 17 i teten holdt det gående. Men etter et litt flatere parti hadde også gruppe to fått vann på mølla.

27 kilometer fra målstreken samlet de to gruppene seg. 17 ble til 31 i teten.

Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott) klinket til noen kilometer senere like før den siste klatringen opp Pitoniówka.

Den etiopiske syklisten opparbeidet seg raskt en ledelse på nesten 20 sekunder. Ben Swift (INEOS) kjørte fikk kontakt med Grmay og de to jobbet bra sammen.

Da to mil gjensto var det hele 31 sekunder til forfølgerne.

De siste bakkene

Duoen økte til 43 sekunder i det de gikk inn i Pitoniówka for siste gang. I feltet satt både Astana og Jumbo-Visma og tauet.

Ben Swift klatret strålende og syklet fra Grmay med 17 kilometer igjen.

Men i det lille feltet steg tempoet ytterligere. De ble færre og var kun 20 sekunder etter den britiske mesteren over toppen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ute av runden gjensto fortsatt en kneik på 4,2 kilometer med nesten syv prosent stigning i snitt før en kjapp utforkjøring til målstreken.

Flere forsøkte å støte seg opp til Swift, men INEOS markerte alle angrep. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Jai Hindley (Sunweb) var de to som skilte seg ut. Men ikke uten at Pavel Sivakov (INEOS) fulgte på hjulet.

De tre fikk kontakt med, og kjørte fra, Swift litt opp i den siste baken.

Sivakov forsøkte å kvitte seg med de to over toppen, men det endte i en spurt mellom de tre. Der var Vingegaard den raskeste.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse