DOPET SEG I 2011: Danilo Hondo innrømmer å ha brukt bloddoping fire ganger i 2011. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Danilo Hondo innrømmer bloddoping

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 12.05.19 20:22

Del på    

Mister jobben som sveitsisk landslagssjef.

(procycling.no): Søndag kveld innrømmet Danilo Hondo til tysk TV at han brukte bloddoping i løpet av karrièren som sykkelproff. Det er i et langt intervju med sportsprogrammet Sportschau at tyskeren prater ut om sin dopingfortid. RBB er også blant mediene som har omtalt saken.

En lege som skal ha vært involvert er Dr. Mark Schmidt, som også har vært tilknyttet den østerrikske dopingskandalen som sprakk under ski-VM i Seefeld.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hondo startet som banesyklist i 1997, men etter hvert ble landeveien hans hjem. Der holdt han det gående helt til han la opp som proff etter 2014-sesongen. Hans to siste sesonger var i Trek-systemet. Før det syklet han tre år i Lampre. Brorparten av hans tid som proff ble tilbrakt i Telekom. Her syklet han blant annet med Jan Ullrich og Alexandre Vinokourov.

I 2005 ble han tatt for stoffet carphedon i to dopingprøver fra samme ritt. Mengden var liten, men straff fikk han likeså. Etter å ha vært gjennom mange instanser ble straffen til slutt på ett år. Men CAS vant fram med sin anke, og forlenget til to år. I løpet av prosessen ble han sparket fra to forskjellige lag.

Den nå 45 år gamle Hondo sier bloddopingen fant sted ved fire anledninger i 2011, og kostet ham 30 000 euro. Kontakten med Schmidt fikk han gjennom en fysioterapeut han brukte.

– Jeg håpet at jeg skulle sykle lenger og bedre, og kanskje få en enda bedre kontrakt for å gjøre opp for alt jeg hadde tapt, sier Hondo.

Av Schmidt skal han fått et utenlandsk telefonnummer som ble brukt til planlegging. Hondo forteller at det var doktoren selv som gjorde alt, og at blodet ble tappet fra ham i en leilighet nær Frankfurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLO HUSHOVD: Pettachi og Hondo var de eneste som slo Thor Hushovd i Milano-Sanremo 2005. Foto: Tim de Waele/TDWSport.com

Ifølge Hondo var motivasjonen til legen kun økonomisk.

– Alt handlet om penger. Jeg vet at han bygget et hus på den tiden, og han sa at det var vanskelig å tjene nok penger som lege.

I 2012 sa han til Schmidt at han ikke ønsket å fortsette.

– Jeg følte meg alltid dårlig. Og på dagene da jeg hadde tatt blod så gikk det bare dårligere enn vanlig.

Forrige lørdag fikk Hondo beskjed fra TV-kanalen ARD om at legen hadde omtalt ham. Han nektet først for koblingen, men samme natt tok han kontakt for å tilstå.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Siden jeg nå jobber som landslagstrener i Sveits, og jobber med mange unge ryttere og jobber med antidopingarbeid. Så måtte jeg gjøre det. Om jeg er involvert i dette, så må jeg stå for det. Det hadde vært feil om jeg prøvde å skjule dette ved å gå til retten.

Søndagen etter informerte Hondo det sveitsiske sykkelforbundet. I en pressemelding denne søndagen skriver det sveitsiske forbundet at Hondo sin kontrakt er sagt opp med umiddelbar virkning.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse