DANSK SEIER: Magnus Cort (Astana) spurtet til seier på den 15. etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Cort tok første danske etappeseier på ni år

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 22.07.18 16:48

Del på    

Astana vant for andre dag på rad.

(procycling.no): Etter en lang dag i brudd spurtet Magnus Cort (Astana) til etappeseier i Carcassonne, i duell med Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og Ion Izagirre (Bahrain-Merida).

Dermed sikret han den første danske etappeseieren siden Nicki Sørensen vant den 12. etappen til Vittel i 2009, og sin første i Tour de France-debuten.

– Det var fantastisk. De siste 15 kilometer hadde vi veldig god kontroll. Det var fett. Det var godt å gjøre det. Fuck, det er deilig. Verdens største sykkelritt, sa 25-åringen i seiersintervjuet vist på TV 2

– Jeg slet med å sove i natt, fordi jeg visste at etappen i dag passet meg bra. Så jeg har egentlig sovet dårlig og det var jeg litt bekymret for i dag tidlig. Det var en sinnsykt hard start på etappen og det tok en time for å komme i bruddet, og det gikk mange krefter. Men det gikk mange krefter for de andre også.

Dette var også Astanas andre etappeseier på to dager, etter at spanske Omar Fraile vant lørdagens etappe til Mende.

Husk at du kan følge Tour de France LIVE hos procycling.no hver dag!

Taktisk spill

Det ble en ny dag for bruddrytterne på den 15. etappen av Tour de France. Etter en times sykling maktet 29 ryttere å slite seg løs og etter å ha vært over førstekategorien Pic de Nore skulle åtte ryttere kjempe om seieren i Carcassonne.

Med to ryttere fra både Astana, Bahrain-Merida og Trek-Segafredo ble det en taktisk kamp, og med 6,5 kilometer til mål falt avgjørelsen.

Bauke Mollema gikk til og fikk med seg Cort og Izagirre, og bak ble lagkameratene sittende og markere ut de to siste i bruddet, mens trioen dro ifra.

Martin prøvde, men…

Etter en frenetisk start ut fra Millau roet det seg helt ned i hovedfeltet etter en times sykling, og det ble en relativt begivenhetsløs dag for sammenlagtfavorittene.

På den siste klatringen, ti kilometer lange Pic de Nore, prøvde Dan Martin (UAE Team Emirates) å sette fyr på rittet og han gikk over toppen med halvannet minutts ledelse på hovedfeltet.

Det ble imidlertid for tøft å holde unna i 40 kilometer til mål i Carcassonne for iren og i det man nådde bunne av utforkjøringen og skulle ta fatt på slettene inn mot målbyen ble han hentet igjen.

Dermed ble det ingen endringer foran rittets andre og siste hviledag mandag, og Geraint Thomas (Team Sky) leder fremdeles rittet, foran lagkamerat Chris Froome og Tom Dumoulin (Team Sunweb).

Tour de France fortsetter tirsdag. Da inntar rittet Pyreneene med en 218 kilometer lang etappe mellom Carcassonne og Bagnères-de-Luchon, og man skal over tøffe klatringer som Col de Portet-d’Aspet, Col de Menté og Col du Portillon.

(fyldig referat følger under resultatene)

Ingen får gå

Det ble en ny dag med en tøff start for rytterne, på den 15. etappen mellom Millau og Carcassonne. Etter den nøytrale sonen gikk man umiddelbart inn i en bakke og feltet strekte seg. Ikke uforventet var det Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) som var blant de som gav gass.

Starten var langt fra ideell for Arnaud Démare (Groupama-FDJ), som måtte slippe etter bare noen kilometer og hadde dermed en svært lang dag i vente. Adam Yates (Mitchelton-Scott) la inn et solid forsøk, men ingen fikk gå avgårde i den første bakken. Snart gikk man imidlertid inn i dagens første kategoriserte stigning, fjerdekategorien Côte de Luzencon (3,1 kilometer à 5,9 prosent) og her fortsatte kjøret.

Med to kilometer til toppen satte Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) igang et ordentlig kjør, som sørget for å splitte opp feltet i mange fraksjoner. Over toppen gikk Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) og Daniel Martinez (EF Education First-Drapac) til og tok henholdsvis to og ett klatrepoeng.

Til tross for en rekke forsøk tok det lang tid før et ordentlig brudd fikk gå. Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Adam Yates og Warren Barguil lå foran hovedfeltet en liten stund, men hadde aldri mer enn et halvt minutt. Dermed var det samlet felt etter en time på sykkelen.

Nok et stort brudd

Etter en tøff start repeterte scenarioet fra lørdagens etappe seg og det roet seg fullstendig ned i feltet. Det gav en rekke ryttere anledning til å gå ifra og plutselig hadde man 29 mann i brudd:

Daniel Martínez (EF Education First), Silvan Dillier (AG2R), Nikias Arndt (Team Sunweb), Amäel Moinard og Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Sonny Colbrelli, Ion Izagirre og Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Damien Howson og Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Daniele Bennati, Imanol Erviti og Marc Soler (Movistar Team), Greg van Avermaet (BMC Racing), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Peter Sagan, Rafal Majka og Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Magnus Cort og Michael Valgren (Astana Pro Team), Serge Pauwels (Dimension Data), Arthur Vichot (Groupama-FDJ), Lilian Calmejane, Fabian Grellier og Romain Sicard (Direct Energie), Bauke Mollema, Julien Bernard og Toms Skujins (Trek – Segafredo) og Jesús Herrada (Cofidis)

Kort tid etter bruddet hadde fått etablert seg og opparbeidet en ledelse på tre minutter tilbake til hovedfeltet, tok de fatt på andrekategorien Col de Sié (10,2 kilometer à 4,9 prosent). I bunnen av klatringen så gikk Lilian Calmejane til. Franskmannen sykler på hjemmebane i dag og var interessert i å vise seg frem.

Dermed var han også først over toppen på Col de Sié og tok fem klatrepoeng, mens det ble tre, to og ett poeng på henholdsvis Serge Pauwels, Tom Skujins og Arthur Vichot. Calmejanes angrep ble imidlertid litt dødfødt og med 100 kilometer igjen av etappen slapp han seg tilbake til gruppen.

Duo stikker

Den neste utfordringen som ventet var førstekategorien Pic de Nore (12,3 kilometer à 6,3 prosent), men inn til bunnen av klatringen ventet et kupert terreng, som skapte uro i bruddet.

Sagan, Skujins og Terpstra slet seg løs, men ble rasket hentet inn igjen, før Skujins gikk til igjen, sammen med Van Avermet og Grellier, men det skulle samle seg igjen. Men Grellier var ikke ferdig og på det neste forsøket maktet han å slite seg løs. Like etter hang Bernard seg også på og de etablerte seg som en duo foran den nå 27 mann store gruppen.

Ved foten av Pic de Nore lå dagens innlagte spurt, hvor Bernard var først over med Grellier som nummer to, mens Peter Sagan sørget for å ytterligere øke ledelsen sin i poengkonkurransen, med 15 nye poeng.

Stor utskillelse

I det bruddet gikk inn i Pic de Nore så ble tempoet straks satt opp av de sterkeste klatrerne. Det gikk ikke lang tid før Domenico Pozzovivo klinte til og sørget for at mange ryttere måtte slippe gruppen. Den danske duoen Magnus Cort og Michael Valgren fulgte opp kjøret til italieneren, før Rafal Majka støtet og akselererte bort fra gruppen med en gang.

Mens Majka tok igjen og distanserte Grellier og Bernard tok danskene, Pozzovivo og Mollema var blant rytterne som tok opp jakten.

I hovedfeltet ble det også litt action da Dan Martin (UAE Team Emirates) angrep tidlig i klatringen og iren opparbeidet seg en ledelse på nesten halvannet minutt tilbake til hovedfeltet over toppen. I front slet Mollema og Cort seg løs og satte avgårde etter Majka, som var først over toppen.

Avgjørelsen faller

Majka holdt godt unna i den bratteste delen av utforkjøringen, men etter hvert ble det tungt, spesielt da syv mann samlet seg bak ham. På de flate slettene inn mot Carcassonne måtte BORA-hansgrohe gi tapt for Calmejane, Mollema, Pozzovivo, Izagirre, Valgren, Cort og Skujins med 15 kilometer til mål.

For Dan Martin ble det tøft å holde unna i krevende vindforhold og helt alene, og hjulpet av AG2R sørget Team Sky for å hente inn igjen 31-åringen.

På slettene inn mot Carcassonne så startet den taktiske kampen i bruddet. Med to ryttere fra både Bahrain-Merida, Trek-Segafredo og Astana begynte de å spille ut kortene sine. Først gikk Domenico Pozzovivo til, men den lille italienske klatreren slet med å utgjøre en forskjell i det flate terrenget.

Da Bauke Mollema gikk til ble det mer fart på sakene og Magnus Cort og Ion Izagirre fulgte på. Med alle de tre majoritetslagene representerte fikk man raskt en luke og Lilian Calmejane og Rafal Majka hadde ikke nok krefter til å matche farten.

Inn mot målstreken i Carcassonne holdt de tre samlet. Izagirre gjorde et lite forsøk, men til slutt ble det en spurt, hvor dansken var den klart sterkeste.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse