SEIRET: Alberto Contador tok sin siste triumf på 20. etappe av La Vuelta. Foto: Scanpix

SEIRET: Alberto Contador tok sin siste triumf på 20. etappe av La Vuelta. Foto: Scanpix

Contador vil ha bort med wattmålerne

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 5.12.17 19:12

Del på    

– De begrenser angrepene, sier den pensjonerte Tour de France-vinneren.

(procycling.no): Alberto Contador var sjeldent en av dem som dro hjem fra ritt uten å prøve å vinne. Den angrepslystne spanjolen så imidlertid ikke alltid den samme aggressiviteten hos sine konkurrenter og tror årsaken kan være teknologisk betinget.

– Jeg tror 100 prosent på wattmåleren i forbindelse med trening, men i ritt setter de begrensinger i enkelt moment, sier Contador i et intervju med VeloNews.

– Det er avgjørende å kikke på wattmåleren på trening, men i ritt kan det styre avgjørelsene. Selvsagt er det utrolig viktig på trening, og hvis man vil finne ut av en rytters virkelige nivå, skal man bruke wattmåleren. Det finnes ikke noe bedre system, sier den tidligere Tour de France-, Vuelta a Espana og Giro d’Italia-vinneren.

Dette er ikke første gang Contador tar til orde for å fjerne wattmåleren fra ritt, og den nå pensjonerte Madrid-rytteren er heller ikke den første til å gjøre det.

Nairo Quintana har likeledes ytret sin misnøye med teknologien. Colombianeren hos Movistar mente i forbindelse med fjorårets Vuelta a Espana at publikum frarøves mer underholdende ritt nettopp på grunn av wattmåleren.

– De tar bort en god del av showet og får deg til å kjøre mer forsiktig. Jeg stiller meg først i køen for å få dem fjernet, sa Quintana i 2016.

Vincenzo Nibali har ofte kritisert Team Sky og Chris Froome for å la seg diktere av wattmåleren under ritt. Italieneren har tidligere nevnt av verdien av slike date er sterkt overdrevet i en rittsituasjon.

– SRM wattmålere hjelper deg å trene og i forberedelsene til ritt, men i rittene har ikke de tallene noe å si. SRM gir deg mye data til å bruke i fremtiden. Men i rittene trenger man ikke de tallene. Man må ha kapasitet til å lese rittet ordentlig, sa Nibali ifølge Velonews.

Antidoping-våpen?

En del kritikk til tross, de fleste tror wattmålerne er kommer for å bli. Hovedtreneren til det franske laget FDJ, Fred Grappe, tror dessuten at de kan bli et viktig våpen i kampen mot doping.

Gjennom sin forskning har Grappe utviklet begrepet Record Power Profile (RPP), hvor rytternes wattdata har blitt målt og analysert over tid.

– Med et system som er kalibrert perfekt, vil standardavviket være ganske svakt, rundt en til to prosent, sa Grappe – doktor i biomekanikk og fysiologi, til Sykkelmagasinet.

– Jeg tror ganske snart at en privat organisasjon vil bli etablert, lik som MPCC, som vil analysere rytternes RPP og informere om validiteten til deres prestasjoner. Alt dette vil gjøres uten UCI, sa FDJ-treneren.

Tagget med: , ,

Les også disse