Prøv Procycling Pluss idag

PÅ PODIET: Alberto Contador vant Tour de France i 2009, med lagkamerat Lance Armstrong på tredjeplass, men underveis var konfliktnivået høyt. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Contador om Tour-konflikten med Armstrong: – Aldri vært med på noe lignende

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 12.04.20 13:29

Del på    

Spanjolen letter på sløret rundt den interne konflikten under 2009-utgaven.

(procycling.no): I et lengre intervju med den spanske YouTube-vloggeren Valentí Sanjuan forteller Alberto Contador om maktkonflikten med Lance Armstrong, under Tour de France i 2009.

Armstrong var tilbake på sykkelsetet igjen, etter å ha lagt opp i 2005 og ønsket å vinne nok en tour. Contador på sin side hadde vunnet både touren og Giro d’Italia, i henholdsvis 07′ og ’08, og var den klart beste sammenlagtrytteren for øyeblikket.

Contador befant seg allerede i Astana-laget, hvor også amerikanerens tidligere sportsdirektør Johan Bruyneel nå jobbet, og da ble laget et naturlig valg for Armstrong, når han returnerte.

Samarbeidet dem i mellom var naturligvis et stort tema allerede før Grand Départ i Monaco, og folk spurte seg hvem som skulle lede laget.

– Jeg dro for å snakke med Lance før rittet og han fortalte meg at det var bedre for ham om jeg vant rittet. Men så skrev han på Twitter at «vi får se hvem som er lederen på tempoen i morgen». Det var bortkastet tid for meg og jeg mistet en siesta i tillegg.

Angrep mot sjefens ordre

Contador viste styrke på den innledende tempoen, hvor han ble nummer to, 18 sekunder bak Fabian Cancellara. Armstrong endte 40 sekunder bak sveitseren.

Forspranget han hadde opparbeidet skulle imidlertid gå tapt allerede på den tredje etappen, da Armstrong og lagkameratene angrep hardt i sidevinden og Contador led et tap på 41 sekunder.

Den påfølgende etappen vant Astana lagtempoen, men den gule trøyen glapp såvidt for Armstrong, som hadde samme sammenlagttid som Cancellara.

Da rittet entret fjellene i Andorra, på den syvende etappen, var beskjeden fra sportsdirektøren at man ikke ønsket å angripe.

– Bruyneel sa på lagmøtet dagen før, på hviledagen i Barcelona, at vi «ønsker å ta det med ro i fjellene», mens jeg ønsket å angripe. Jeg snakket med en lagkamerat som var nøytral og han sa «Alberto, heller enn at du ser dum ut, så er det bedre at [Armstrong] gjør det.»

(artikkelen fortsetter under)

ANGRIPER: Alberto Contador går til på den 15. etappen til Verbier. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

På vei opp den siste klatringen til Andorra Arcalis gjør spanjolen nettopp det han ikke skal gjøre: han angriper. Det er ingen som har kapasitet til å følge ham og han krysser målstreken 21 sekunder foran en gruppe favoritter, hvor Armstrong sitter.

– Ikke kødd med meg

Hendelsen ble ikke tatt godt imot av amerikaneren, som konfronterer han etter etappen.

– Armstrong fortalte meg at jeg «ikke hadde respektert lagets taktikk» og jeg svarte at han ikke hadde respektert meg hele året. Han stoppet meg og sa «OK, Pistolero».

– Så kom han til meg etter møtet, når alle hadde forlatt bussen og sa, på spansk, «No med jodas» (ikke kødd med meg).

Etter å ha utvekslet blikk med Armstrong på klatringen på vei opp Verbier, på den 15. etappen, angrep Contador igjen og denne gangen utgjorde han en langt større forskjell.

Spanjolen klatret forrykende, satte halvannet minutt i sekken på ham og sementerte sin posisjon som den sterkeste i rittet og i laget.

På den 17. etappen til Le Grand-Bornand har Contador distansert Armstrong sammen med Andy og Fränk Schleck på vei opp Col de la Colombière. Contador behøver da vanligvis bare sitte på hjul og markere, ettersom han har en lagkamerat godt plassert i sammendraget, som henger etter.

Han velger imidlertid å angripe brødrene, til Bruyneels store fortvilelse, som ber ham vente. Se klippet, som er fra dokumentaren The Armstrong Lie, i tweeten under.

(artikkelen fortsetter under)

https://twitter.com/RenaudB31/status/1248883478596407296

Måtte kjøpe egne hjul

Contador forteller også at han, foran tempoen på den 18. etappen, måtte kjøpe sine egne hjul fra Milram-laget.

Alle tempohjulene i Astana var nemlig forbeholdt Armstrong.

På tempoen tok han imidlertid sin andre etappeseier i rittet og langt på vei avgjorde rittet til sin fordel, med over fire minutter tilbake til Andy Schleck på andreplass og over fem minutter til Armstrong på tredje.

Det ble også sluttresultatet i Paris, hvor de to lagkameratene sto på podiet sammen.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende før, men vi gjorde jobben vår og det endte opp greit, oppsummerer Contador.

Tagget med: , , ,

Les også disse