TRIUMFERTE: Alberto Contador var først på toppen av Angliru. Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Contador vant på karrierens siste klatreetappe

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 9.09.17 18:05

Del på    

El Pistolero fløy opp sitt siste fjell da sammendraget ble avgjort i Vuelta a España.

(procycling.no): Den 20. etappen av Vuelta a España var Alberto Contador sin siste klatreetappe som profesjonell syklist. Trek-Segafredo-kapteinen fikk den avslutningen han drømte om, og var førstemann opp det siste fjellet i årets vuelta.

Den brutale Alto de L’Angliru avgjorde lørdagens etappe, og El Pistolero gikk fryktløst til verks. Før starten av den 12,5 kilometer lange bakken, som er 9,8 prosent i snitt, støtet Contador.

Spanjolen så seg aldri tilbake, og vant i ensom majestet på toppen av det brutale fjellet. Contador offentliggjorde før starten av den spanske Grand Tour at årets vuelta skulle bli hans siste

– Jeg kunne ikke fått en bedre avslutning. Å vinne på Angliru, på slutten av karrieren. Det finnes ingen bedre ende, sier Contador etter målgang ifølge cyclingnews.

Froome sikret seieren

17 sekunder bak Contador trillet Wout Poels og Chris Froome over målstreken. Dermed sikret briten sin første sammenlagtseier i Vuelta a España.

– Det er en helt utrolig følelse. For en måte å avslutte disse tre ukene på. Å fullføre en tour/vuelta-dobbel, det er en fantastisk følelse. Jeg vil takke alle for støtten de siste ukene. Det var en veldig tøff stigning. Vi gjorde alt vi kunne for å kjøre inn Alberto. Jeg vil gratulere ham. Å avslutte karrieren på den måten er vakkert, sier Froome ifølge cyclingnews.

Vincenzo Nibali stivnet på veien opp Angliru, men luken til tredjeplassen var stor nok til at Bahrain Merida forsvarte andreplassen i sammendraget.

Wilco Kelderman (Team Sunweb) slet opp den siste bakken, og mistet tredjeplassen på den siste fjelletappen. Det så lenge ut til at Contador kunne kapre den siste plassen på podiet, men Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) klarte seg godt, og klarte å holde spanjolen bak seg. Russeren tok dermed tredjeplassen, 20 sekunder foran Contador.

Vuelta a España avsluttes søndag med en spurtetappe til Madrid.

Slik gikk det til:

Den brutale 20. etappen av La Vuelta startet litt ut på ettermiddagen, med et felt pakket inn i regntøy. Det dårlige været hindret dog ikke de angrepslystne rytterne.

18 mann satt i fronten i den kommende utforkjøringen, men hovedfeltet fulgte kun 20 sekunder bak det store bruddet.

Trek-Segafredo kjører

Med 88 kilometer igjen hadde ledelsen økt til 55 sekunder. Ryttere som Romain Bardet (AG2R), Nicolas Roche (BMC Racing) og Adam og Simon Yates (Orica-Scott) var alle å finne i første gruppe.

Trek-Segafredo var laget som førte an i hovedfeltet, og hardkjøret til Contador sitt lag førte til at ledelsen holdt seg på rundt ett minutt.

Opp førstekategorien Alto de la Cobertoria (8,1 km à 8,6 prosent) sprakk feltet opp, mens ledelsen til hovedfeltet begynte å nærme seg to minutter.

Utbrytergruppa samlet seg igjen i den påfølgende utforkjøringen, og startet samlet på Alto del Cordal (5,7 km à 8,6 prosent).

Krevende utforkjøring

I den teknisk krevende utforkjøringen som fulgte etter Cordal, og ledet rytterne inn mot Angliru, satt Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) aller først.

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) støtet i utforkjøringen, men italieneren bommet på det våte veidekket, og veltet. Han slapp fra det i god behold, og var raskt tilbake på sykkelen. Nibali kom seg tilbake til favorittgruppa før den siste stigningen.

Alto de L’Angliru

De 12,5 kilometerne opp Alto de L’Angliru avgjorde årets Vuelta a España. Med 9,8 prosent i snitt, og partier på over 20 prosent, er den blant sykkelsportens mest krevende stigninger.

Marczynski var fremdeles den ensomme lederen, men blant favorittene støtet Alberto Contador (Trek-Segafredo) tidlig. Med god hjelp fra Jarlinson Pantano nærmet El Pistolero seg mannen i teten.

Etter det lettere midtpartiet i Angliru var spanjolen like bak Lotto Soudal-lederen. Flere av rytterne som El Pistolero hadde kjørt inn klamret seg da fast på Trek-rytterens bakhjul.

Sky kjører

I en meget redusert favorittgruppe, 40 sekunder bak Contador, var Team Sky sterkest. Med fire mann rundt Chris Froome, startet det britiske laget å taue inn spanjolen.

Seks kilometer fra mål satt kun Marc Soler (Movistar) igjen med Contador. Ledelsen til favorittgruppa var fremdeles på 40 sekunder for Contador. Bahrain Merida hadde tatt over fronten, og tempoet førte til at Froome kun hadde Wout Poels igjen.

Contador alene

Soler slapp Contador, og El Pistolero klatret videre på det som var hans siste fjell som proffsyklist.

Med tre kilometer igjen hadde Trek-kapteinen 1:17 til rivalene i favorittgruppa, og pallplassen var innenfor rekkevidde. Franco Pelizotti styrte tempoet blant de andre favorittene, og holdt farten til Contador.

Spanjolen holdt trykket helt inn til målstreken, og triumferte på sin siste dag i fjellene.

Tagget med: , , , ,

Les også disse