AVSLUTTET MED STIL: Triumfen på Alto de L'Angliru var Alberto Contador sin aller siste før han la opp. FOTO: © Tim De Waele

Contador: – Det er mange sterke ryttere nå, men ingen sykler som jeg gjorde

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 22.01.19 19:46

Del på    

El Pistolero spår Grand Tour-vinnere for 2019-sesongen.

(procycling.no): Halvannet år har gått siden Alberto Contador syklet sitt siste ritt som proff i Vuelta a España 2017. Men El Pistolero er fremdeles en tydelig røst i sporten han elsker, både som mannen bak kontinentallaget Kometa Cycling team og som ekspert for diverse medier. Overfor La Gazzetta dello Sport har 36-åringen vurdert feltet til sesongens Grand Tours.

Spesielt en ung colombianer har Contador store forventninger til.

– Froome har enda en Tour i beina sine, og vil få støtten fra Team Sky etter at Thomas grep sjansen sin i fjor. Bernal kunne ha vært en stor rival, men han kjører Giro d’Italia. Chris har en stor sjanse i år, ytrer mannen som står oppført med syv treukersritt i sine palmarès.

– Bernal er allerede klar for å prøve seg mot de beste. Han er utrolig sterk, og potensialet og ferdighetene hans er skremmende. Jeg tror Froome kan vinne touren og Bernal kan vinne giroen, spår spanjolen.

Mas som mulig etterkommer

Av spanske kort har det ikke vært flust med potensielle vinnere etter at Contador selv takket for seg. Enric Mas sin andreplass i Vuelta a España 2018 var faktisk første gang en spanjol endte på podiet i en Grand Tour siden Alejandro Valverde sin tredjeplass i Tour de France i 2016.

– Han er sterk og har stort potensiale. Han er the real deal. Kanskje er det litt for tidlig for ham å kjøre Tour de France i 2019, men det kan hende han gjøre det bra, vurderer den spanke læremesteren.

Men Contador, som var kjent for sin offensive stil, mener at det fremdeles ikke er noen som har fylt tomrommet han etterlot seg i sykkelsporten.

– Det er mange sterke ryttere nå, men ingen av dem sykler som jeg gjorde.

Tviler på Dumoulin og co.

Selv forsøkte Contador to ganger å vinne både Giro d’Italia og Tour de France på en og samme sesong. I 2011 og i 2015. Ved begge anledninger måtte han betale for det i juli. Han tror ryttere som Dumoulin, Nibali og Landa skal få det tøft med å kopiere Marco Pantani sin bragd fra 19998, og vinne begge to.

– Det er mulig, men du trenger riktig rute og et veldig sterkt lag. Ikke alle har en kropp som klarer å hente seg inn igjen en måned etter innsatsen som kreves i Giro d’Italia, advarer Contador.

– Dersom rivalene til Chris Froome satser på giroen og touren, så blir det til stor hjelp for ham i Frankrike, vurderer 36-åringen.

Om det skal fungere for en rytter som Tom Dumoulin, så må alt klaffe.

– I 2011 så forberedte jeg meg veldig bra til Giro d’Italia, mens avgjørelsen om å kjøre touren ble tatt sent. Jeg hadde én dårlig dag, og sjansene mine var over. I 2018 så var Dumoulin nærme å vinne giroen og til og med touren, og viste stabilitet som Froome. Men teori er en ting. Å gjøre det i praksis er noe annet. Alle takler det forskjellig.

Han tror dog at alderen til Dumoulin kan være en fordel som gir nederlenderen en sjanse.

– Å hente seg inn igjen er en stor faktor. Jeg visste ved touren i 2015 at jeg ikke hadde kommet meg helt etter innsatsen i giroen. Om jeg var fem år yngre så kunne ting vært annerledes. Derfor tror jeg det er litt risikofullt for Nibali å sykle både giroen og touren.

I 2011 ble seieren og femteplassen til Contador strøket grunnet spanjolens dopingdom. I 2015 fikk han de samme plasseringene i begge ritt, som han fikk beholde.

Tagget med: , , ,

Les også disse