Prøv Procycling Pluss idag

ETTERTRAKTET: Iván Ramiro Sosa har hatt flere lag som har vært interesserte i underskriften hans denne sommeren. Foto: Maximiliano Blanco/Velo/Tim De Waele/Getty Images

Colombiansk helomvending: Sosa på vei til Team Sky

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 8.10.18 17:20

Del på    

En offisiell avgjørelse er ventet senere denne uka.

I september kom de første rapportene om at ikke alt var som det skulle i overgangen til Iván Ramiro Sosa. Colombianeren ble i slutten av august annonsert klar for Trek-Segafredo, men siden har ryktene startet å svirre om at han ikke var helt klar for laget.

Les mer: Sky vil snyte Trek-Segafredo for Sosa

Mandag ettermiddag har både Ciro Scognamiglio, journalist i Gazzetta dello Sport, og Cyclingnews.com meldt at Team Sky nå ser ut til å bli det neste stoppestedet for Sosa.

– For meg er alt ok, og for rytteren er alt ok. Jeg startet å jobbe med Sosa og Trek sendte et nytt kontraktsforslag, men det ble ikke akseptert. En avtale med et annet lag er nær. Ja, vi snakker med Team Sky, sier rytteragent Giuseppe Acquadro til Cyclingnews.com.

Acquadro kom først inn som agent for Sosa i september – etter at Trek først hadde annonsert signeringen av Sosa.

Trek-Segafredo skal allerede ha betalt 120 00 euro (1,14 millioner norske kroner) til lageieren av Androni-Giocattoli (Sosas nåværende lag), Gianni Savio, for å utløse en klausul som ga Sosa sjansen til å gå til et WorldTour-lag før kontraktstiden hans gikk ut. Hva som vil skje med de pengene og om det vil komme et rettslig etterspill er foreløpig usikkert.

En lang og trøblete historie

I slutten av august kunne Trek-Segafredo stolt annonsere at de hadde signert det neste store klatretalentet fra Colombia, Iván Ramiro Sosa.

Annonseringen kom letter en lang bolk med ritt, hvor han imponert stort med sammenlagtseier i Vuelta a Burgos, Sibiu Cycling Tour, Adriatica Ionica og Cycling Tour of Bihor. Avslutningen på den nevnte bolken ble Tour de l’Avenir, hvor han noe «skuffende» måtte nøye seg med etappeseier på den syvende etappen og sjetteplass sammenlagt.

De store profflagene hadde allerede fått øyene opp for Sosa før den tid, som har måttet tåle stadige sammenligninger med sin 21 år gamle landsmann Egan Bernal (begge er født i 1997, Bernal i januar og Sosa i oktober). De to kjørte også sammen i Gianni Savios Androni-lag i 2017, før Bernal altså gikk til Team Sky, hvor han forrige uke forlenget kontrakten sin ut 2023.

Lagsjefen i Trek-Segafredo, Luca Guercilena, møtte Sosa i etterkant av Tour of the Alps. Der hadde 20-åringen imponert stort, med tredjeplass på de to første fjelletappene. En velt gjorde at han måtte bryte rittet, men Sosa hadde altså slått Chris Froome opp Alpe di Pampeago og kjørte i ledertrøya etter den andre etappen. Talentet hans var utvilsomt stor og det var viktig å handle raskt.

Annonserte kontrakten selv i video

I en fyldig artikkel skriver Cyclingnews.com om hvordan det hele har tatt store vendinger den siste drøye måneden. Ifølge regelverket til UCI, kan en agents kontrakt med en rytter maksimalt være to år om gangen, men regelverket gir også rytterne lov til å signere kontrakter med advokater som kan representere dem uten noen gitt tidsramme. Rytteragent Paolo Alberati, som bragte Sosa til Europa i 2016, signerer dermed kontrakten sammen med den italienske advokaten Marco Angelini. En avtale som skal binde Sosa til dem ut 2019.

Sosa gikk til Androni foran 2017-sesongen og i kontrakten med sitt nye lag fikk han en klausul om at kunne forlate laget før kontraktstiden gikk ut hvis det kom et tilbud fra et WorldTour-lag før 30. juni, mot at laget måtte betale en «overgangssum» til Gianni Savio.

Etter den imponerende prestasjonen i Tour of the Alps, var flere lag interesserte i Sosa, men ifølge Cyclingnews.com var det Trek som hadde det beste tilbudet, både i form av det rent økonomiske og utviklingen til Sosa. Trek betalte ut 120 000 euro (1,14 millioner norske kroner) til Savio som en del av avtalen.

Kontrakten var dog enda ikke signert, men skal ha blitt sendt over i slutten av august. Et par dager senere la Sosa ut en video av seg selv, hvor han stolt kunne meddele at han skulle sykle i Trek-Segafredo de to neste årene – på samme dag som Trek-Segafredo også kunngjorde at de hadde signert Sosa.

Inn fra siden kom den mektige rytteragenten Giuseppe Acquadro, som er agent for en rekke stjerner og flere Sky-ryttere. Han hevdet Sosa aldri har sett noen kontrakt og at avtalen colombianeren hadde med Alberati og Angelini var ugyldig.

Noen dager senere endte Sosa kontrakten han hadde med Alberati og Angelini. Trek-Segafredo var naturligvis bekymret for utviklingen, men Luca Guercilena hadde et oppgradert tilbud til Sosa som han håpte skulle gjøre jobben, kunne han fortelle til sykkelnettstedet.

Det var imidlertid ikke et tilbud som ble mottatt slik Trek-Segafredo hadde ønsket.

– Alle gjør sine jobber, og jeg er sikker på at alle tenker at de gjør den best mulig. Jeg er ikke her for å bedømme det, sa Guercilena til Cyclingnews før helgen.

Nå tyder det meste på at Sosa er tapt for det amerikanske laget.

Tagget med: , ,

Les også disse