DOMINERTE: Esteban Chaves tok årets første klatreseier i Giro d'Italia. Lagkompis Simon Yates tok den rosa ledertrøya. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Chaves vant foran Yates som tok rosa trøye

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 10.05.18 17:15

Del på    

Mitchelton-Scott med taktisk bragd på giroens første fjelletappe.

(procycling.no): Mitchelton-Scott viste seg som det beste laget på den første fjelletappen i Giro d’Italia.

De siste 40 kilometerne gikk stort sett i motbakke, med de siste milene opp vulkanen Etna.

Esteban Chaves lå alene i teten med noen kilometer igjen av stigningen. Simon Yates støtet fra resten av favorittene med to kilometer til mål, og var raskt oppe hos sin lagkamerat.

På de siste meterne trillet Chaves først. Dermed ble det etappeseier på colombianeren, og rosa ledertrøye på Simon Yates.

– Det er utrolig. Jeg slet litt i starten på Giro d’Italia, så jeg tror jeg trengte denne. Det var en veldig hard etappe. Vi kom i brudd med Jack Haig. Som kjørte mye. Han må jeg si takk til. Så kom Simon og tok den rosa trøya, og jeg tok klatretrøya. Det er som en drøm. Vi fortsetter nå etter en god start, og fortsetter å drømme, sier Chaves i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Resten av favorittene trillet over målstreken 26 sekunder bak Mitchelton-duoen, med Pinot som førstemann.

– Starten var helt galskap med mange angrep. Jeg aner ikke hvordan Esteban havnet der i fronten, sier Yates i et intervju vist på Eurosport.

– Da kunne vi sitte rolig i feltet, og jeg gjorde det samme i finalen. Jeg fulgte hjulene og sparte energi fordi vi hadde Esteban i teten. Alt fungerte perfekt, konkluderer den talentfulle briten.

Det var mye rykk og napp blant resten av favorittene, og da han fikk noen meter så Yates sjansen. Den grep han med begge bein.

– Jeg følte meg veldig bra. Jeg så meg bakover og alle så på hverandre. Jeg fikk noen meter og tok sjansen. Jeg kom meg opp og. Jeg sa det til han da jeg kom opp. Du tar etappen og jeg tar trøya. Han hadde vært i teten hele dagen, og fortjente den seieren, skrøt Yates.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØRSTE TRØYE: Simon Yates tok ledertrøya i en Grand Tour for første gang. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Chaves stakk fra bruddet

Mesterplanen til Mitchelton-Scott startet allerede på de de første milene ut fra startbyen Caltanissetta. Colombianeren stakk med lagkamerat Jack Haig i et brudd som gikk etter fire mil.

27 mann satt i gruppa, som holdt ledelsen inn til siste bakke. De hadde fremdeles over minuttet inn til Etna, og Chaves kjørte fra samtlige bruddkamerater før han til slutt fikk selskap av Yates.

Briten leder nå sammendraget med 16 sekunder til fjorårsvinner Tom Dumoulin (Team Sunweb). Nederlenderen forsvarte dermed sin andreplass, mens Chaves klatret opp til tredjeplass. 28-åringen er nå 26 sekunder bak Yates.

Dennis distansert

Rohan Dennis startet dagen som leder av Giro d’Italia, og ventet at dette skulle bli hans store test.

Australieren hang med til det gjensto 5 kilometer, da han måtte slippe favorittgruppa. BMC-kapteinen kjempet seg tilbake, men da tempoet steg igjen var det farvel.

Han klarte dog å begrense tidstapet, og er nå nummer seks i sammendraget med 53 sekunder opp til Yates.

Slik gikk det til:

De første minuttene av den 169 kilometer lange etappen gikk nedover. Dermed tok det tid før noe brudd fikk gå.

Etter 15 kilometer slet fem mann seg løs, men mange hang seg etter hvert på.

Til slutt var omlag 30 mann i teten, og feltet roet tempoet.

Favoritt i front

Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) hadde klart å lure seg med i første gruppa, som raskt fikk nesten fire minutter.

BMC tok ansvar i feltet, og forsøkte å kjøre inn det store bruddet.

David De La Cruz, Sergio Henao (Team Sky), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) og Joe Dombrowski (EF Education First) var alle blant de 28 rytterne i front.

Samarbeider godt

Med flere hjelperytter i første gruppe ble tempoet holdt høyt. BMC fortsatte å kjøre, men klarte ikke å ta mye tid.

Med 50 kilometer igjen begynte også Astana å kjøre. Luken var fremdeles nesten tre minutter.

Bidraget hadde en effekt. Ved foten av den kategoriserte klatringen opp vulkanen, med 20 kilometer igjen, var ledelsen på 1:40.

Siste stigning

Det store bruddet på omlag 30 mann var først inn i Etna-stigningen. Jack Haig kjørte for Chaves i teten, og gruppa ble raskt tynnet ut.

Etter et angrep fra Henao (Team Sky) satt kun De Marchi (BMC), Hermans (Israel Cycling Academy) og Chaves med på hjulet til colombianeren.

I et redusert hovedfelt ble tempoet skrudd opp da Astana startet kjøret for Miguel Angel Lopez. Med ti kilometer stigning igjen var det kun 52 sekunder til teten.

Giulio Ciccone (Bardiani) var blant rytterne som kom seg opp til tetkvartetten, og italieneren angrep inn på de siste seks kilometerne. Esteban Chaves var den eneste som gikk etter.

Blant favorittene tråkket Dumoulin til. De fleste favorittene fulgte med en gang, men Froome måtte gi noen meter. Briten kom seg opp igjen da tempoet roet seg noe, før Lopez angrep. Astana-mannen fikk ingen luke, men Pozzovivo angrep kort tid etter. AG2R-kapteinen dro med seg Bennett (LottoNL), Yates (Mitchelton-Scott) og Pinot (FDJ).

Det stoppet opp blant favorittene, og da tråkket Yates til. Han fikk en luke, og tok opp jakten på sin lagkamerat Chaves. Det australske laget tok dobbeltseier.

Tagget med: , , , ,

Les også disse